”Skulle vara kul om vi kunde ta det”

I natt spelas den fjärde Calder Cup-finalen i AHL mellan Grand Rapids Griffins och Syracuse Crunch. Seger för hemmalaget Griffins innebär att tre svenskar kan titulera sig Calder Cup-mästare. En av dem är den före detta HV71-backen Adam Almqvist.
– Det skulle vara väldigt kul om vi kunde ta det i fyra raka, men det kommer att bli en väldigt tuff match, säger Almqvist till hockeysverige.se.

Om några timmar är det nedsläpp i den fjärde Calder Cup-finalen mellan Grand Rapids och Syracuse. Det kan också innebära att det är säsongens sista match eftersom nattens hemmalag, Grand Rapids, leder med 3-0 i matcher. Det innebär också att tre svenskar, Gustav Nyquist, Joakim Andersson och Adam Almqvist, kan bli AHL-mästare i natt.
– Vi har spelat ganska konsekvent genom hela slutspelet och jobbat hårt för varandra i laget. Sedan har vår målvakt, Petr Mrazek, varit väldigt bra, säger den tidigare HV71-backen Adam Almqvist till hockeysverige.se timmarna innan fjärde finalen börjar.
– Sedan har det hjälpt mycket när Jocke Andersson, Gustav Nyqvist och dom här killarna kom ner från Detroit.

Hur viktiga har just Gustav Nyqvist och Joakim Andersson varit för er i finalserien?
– Det har varit väldigt viktigt. Vi hade en tuff serie mot Oklahoma i semifinalen. Då kom Jocke och Gustaf ner och gav oss lite ny energi och lite spetskompetens till laget.

Du säger att ni varit konsekventa i spelet under slutspelet, men vad har varit lagets styrka under om man ser det till hela säsongen?
– Lite samma sak faktiskt. Vi har aldrig spelat jättehögt för att sedan falla ner, utan vi har hela tiden trummat på. Samtidigt har vi jobbat väldigt hårt tillsammans hela säsongen och det har gett utdelning.

Hoppas få chansen i Detroit
Jönköpingssonen Adam Almqvist har svarat för 31 poäng på 68 matcher i grundserien och tio poäng på 21 matcher i slutspelet. Han har fått mycket fin kritik för sitt fina och jämna spel under årets säsong, hans första i Nordamerika.
– Det har fungerat helt okej. Första året är lite annorlunda mot hur det är hemma. Jag har haft det väldigt kul och det är en väldigt rolig hockey som spelas så det känns helt okej tycker jag.

Är du besviken över att du inte fått chansen i Detroit under säsongen?
– Nej, men det är klart att man hade velat få chansen. Det är svårt att få chansen i Detroit, men det gäller att bara försöka spela så bra som möjligt och hoppas på att chansen kommer någon gång.
– Jag har heller inte varit uppkallad någon gång i år, men förhoppningsvis kanske jag får chansen nästa år. Vi får se vad som händer då.

Är Grand Rapids en bra hockeystad?
– Det är ett hyfsat intresse här och det har i alla fall varit 5-6 000 i snitt på våra matcher under säsongen. I slutspelet har det varit fullsatt och då är det runt 10-11 000 på plats så det har varit ett bra tryck.

Är det stort intresse kring finalerna?
– I finalerna har det varit ett väldigt stort tryck på publiken och med journalister och sådant. Det märks att det är final kan man väl säga.

Strax nedsläpp i den fjärde av sju finaler och Grand Rapids kan alltså säkra bucklan i natt svensk tid. Men Adam Almqvist förväntar sig ingen lättköpt seger.
– Syracuse kommer nog att komma ut väldigt hårt, det tror jag, och kanske chansa lite eftersom vi leder med 3-0 i matcher. Dom kommer nog spela hårt, tufft och har också spelat bra i hela serien, men vi har varit snäppet bättre. Samtidigt har vi kanske haft lite tur och sådant med.
– Jag tror i alla falla att dom kommer att vara väldigt taggade i natt för att slippa åka på fyra raka förluster.

Vågar du ens tänka tanken att ni blir mästare redan ikväll?
– Det skulle vara väldigt kul om vi kunde ta det i fyra raka, men det kommer att bli en väldigt tuff match.

Text: Ronnie Rönnkvist