Kapanen lämnar efter fem år

Efter fem säsonger i KHL och Ak Bars i Kazan tackar finske stjärncentern Niko Kapanen för sig och lämnar klubben trots att han hade ett år kvar på kontraktet. Det meddelar klubben idag tillsammans med en rad övriga nyheter om nyförvärv.

Den finske stjärncentern Niko Kapanen, som varit i Ak Bars sedan 2008 och vunnit två Gagarin Cup-titlar, lämnar klubben.

Enligt klubbens hemsida har parterna kommit överens om att avbryta kontraktet ett år i förtid.

Den 35-årige centern har gjort tio VM för Finland, var med i världsmästarlaget 2011 och var med i OS både 2006 och 2010.

Sedan tidigare har klubben tagit avsked av flera andra stjärnor, däribland superstjärnorna Aleksej Morozov och Danis Zaripov som varit klubbens ledare i många år samt finländaren Jarkko Immonen som lämnat för Torpedo.

Kapanen sköt 10 mål och 18 assist på 50 matcher i KHL den gångna säsongen och hade tio poäng på 18 slutspelsmatcher.

Men Ak Bars alla spelarförluster till trots fick man ett par starka nyheter under tisdagen.
Där bekräftades att landslagsmeriterade backarna Jevgenij Medvedev och Konstantin Kornejev har skrivit nya kontrakt, precis som VM-centern Aleksej Teresjtjenko och finske VM-stjärnan Janne Pesonen.

Man har dessutom värvat ryske VM-anfallaren Aleksandr Svitov, tjecken TomᚠVincour från Colorados organisation, AHL-stjärnan Chris Bourque, amerikanen Tim Stapleton som gjorde en stark säsong i Dinamo Minsk den gångna säsongen samt Shaun Heshka från finska mästarlaget Ässät som av finska hockeyjournalister anses vara en bättre back än Erik Karlsson.

Klubben bekräftade även att man sajnat målstarke Michail Varnakov, som närmast kommer från SKA, som vi skrivit om tidigare.

Text: Robert Pettersson