• Publicerat 19 juni, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Ullström flyttar till Ryssland

David Ullström avbryter sin sejour med New York Islanders i Nordamerika. I dag blev han klar för spel i KHL-klubben Lokomotiv Jaroslavl.
– Jag ville ha ett envägskontrakt, men det var inte Islanders villiga att ge mig, säger han till hockeysverige.se.

David Ullström såg ut att vara på väg att etablera sig i New York Islanders under den gångna säsongen. Han tog plats i laget från start när den försenade NHL-säsongen kom i gång och inledde starkt med fem poäng på sina sju första matcher.

Dessvärre blev det de enda poäng han gjorde på de totalt 20 matcher han var ombytt i. Efter en säsong som började lovande och slutade i besvikelse väljer han nu att byta USA mot Ryssland, NHL/AHL mot KHL, New York Islanders mot Lokomotiv Jaroslavl.
– Det var ett ganska svårt beslut. Jag har ägnat en hel del tid åt att överväga för- och nackdelar, säger David Ullström till hockeysverige.se.
– Jag vill ha ett envägskontrakt, en fast punkt efter att ha åkt upp och ned, fram och tillbaka i två år. Det var inte Islanders villiga att ge mig.

Rädslan för att få en likadan säsong som i fjol var också en avgörande faktor i beslutet. Han tror att KHL kan vara en bra språngbräda för att ta sig tillbaka till NHL.
– Det skulle inte vara bra för min utveckling och därför känns det här rätt steg att ta, säger Ullström.
– Jag känner mig färdig med AHL efter att ha spelat där av och till i tre år. Det är ingen hemlighet att drömmen fortfarande är att spela i NHL och jag tror att det här är bästa vägen för mig.

Hur har samtalen med Islanders låtit?
– Det har pågått en dialog sedan efter jul. Ett tag var det intressant för dem när jag producerade och det gick bra. Sedan fick jag en liten svacka, eller rättare sagt så fick jag ingen speltid och då är det svårt att producera.
– Jag ville ha ett envägskontrakt eftersom jag tycker att jag är bra nog för att spela i NHL, men vi kunde inte komma överens.

Eftersom David är från Jönköping blir flytten till Jaroslavl speciell med tanke på flygtragedin där Stefan Liv omkom. Ullström var lagkamrat med Liv när HV71 vann SM-guld 2010.
– Det här var den första klubben man fick upp ögonen för med tanke på vad som hände med Stefan i den tragiska flygolyckan. Men det verkar vara en väldigt välskött och proffsig klubb och jag tror inte att det finns ett bättre alternativ för mig, säger Ullström som nu blir lagkamrat med Staffan Kronwall.
– Jag har bombarderat honom med frågor. Det känns väldigt skönt att han finns där så att man har någon som kan hjälpa en med alla praktiska saker. Sedan är han ju en klassback också. Alla såg nog vad han gjorde på VM.

Vad hoppas du få ut av flytten?
– Jag har alltid höga förväntningar på mig själv. Förhoppningen är att jag ska hitta tillbaka till liret och få spela fler minuter i en ledande roll.

Text: Uffe Bodin