Skellefteå AIK

TV-puckens bäste väljer HV71

ANNONS

Det har ryktats vara på gång ett tag. Nu bekräftar också HV71 att de har gjort klart med TV-Puckens bäste back Jacob Moverare inför nästa säsong. 
– Jag höll på att trilla av stolen när Lill-Strimma-stipendiaten ringde och sa att han ville spela för HV71, säger Anders Olsson, HV71:s juniorchef till hockeysverige.se.

I höstas tog Västerbotten hem TV-Pucken efter en stabil finalseger över Västergötland. Vinnarlaget utgjordes av flera skickliga spelare från Skellefteå. En av dem var backen Jacob Moverare som också prisades med Lill-Strimma Svedberg-stipendiet som TV-Puckens bästa back.

Någon fortsättning blir det inte i Skellefteå för den skicklige backen. Till hösten flyttar han till Jönköping för att gå på HV71:s hockeygymnasium. HV71:s assisterande A-lagstränare Anders Olsson, som även är ansvarig för klubbens juniorverksamhet, förklarar att övergången inte är av det vanliga slaget.
– Nej, det är så att Jacobs föräldrar har arbetat på skilda håll och det har blivit en ohållbar situation för familjen. För att få det att fungera beslutade de sig för att flytta och valde då Jönköping, säger Olsson till hockeysverige.se.
– Jag höll på att ramla av stolen när Lill-Strimma-stipendiaten från TV-pucken ringde och sa att han ville spela för HV71. Både Jacob och familjen är väldigt nöjda med utbildningen han har fått i Skellefteå AIK. Det här var ett rent familjebeslut.

Anders Olsson beskriver Moverare som ”en bra allroundback”.
– Han är i första hand defensivt skicklig, en riktigt bra skolad back som dessutom är puckskicklig och alltid tar kloka beslut med pucken. Han är stark och robust också.

Niklas Anderssons son också klar för HV
Jacob Moverare är inte det enda anmärkningsvärda tillskottet som HV71 får till juniorverksamheten inför nästa säsong. Från Jonstorp ansluter landslagsbacken Jacob Cederholm, yngre bror till tidigare Röglebacken Anton Cederholm som numera återfinns hos Portland Winterhawks i juniorligan WHL.
– Han är mer spelskicklig än sin storebror, en stor spelskicklig rightback som vi testade på en J20-träning och som imponerade stort med ett moget spel, säger Anders Olsson om Cederholm.
– Kan han bara lära sig att få en bättre ”gap control” och utnyttja sin stora kropp går han mot en riktigt ljus framtid.

HV71:s tredje nyförvärv är en forward som överraskande nog inte väljer spel i Frölunda. Det handlar om Kungälvs Lias Andersson, son till FrölundaikonenNiklas Andersson.
– En liten spelskicklig center med bra lösningar. Han är puckskicklig och har en härlig spontanitet i spelet. En mycket spännande spelare, säger Anders Olsson.
– Han har gått i vår hockeyskola i fyra år och det visade sig att han faktiskt höll på HV71.

Det naturliga vore självfallet att han skulle spela i Frölunda. Varför blev det inte så?
– Dels kan det bero på att han skulle få pendla från Kungälv till Göteborg varje dag vilket kan vara lite jobbigt. Dels skulle han ständigt få leva med jämförelserna med sin pappa och det kan vara tuffa skor att fylla om spelar i Frölunda. I Jönköping kanske folk vet vem Niklas Andersson är, men de skiter i det. För folk här kommer han bara att vara Lias och det kan nog vara skönt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch