SHL

”Försöker att inte tänka på att man blir gammal”

ANNONS

Han är en veteran bland ungtupparna, och den givna lagpappan i truppen. Frölundas lagkapten Joel Lundqvist har den här säsongen fått känna på ett nytt sätt att spela hockey, med en nästan helt ny omgivning omkring sig.
– Självklart är det kul att det har gått så bra för de nya, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se.

När Frölunda inför säsongen tog in Roger Rönnberg som ny huvudtränare och Robert Olsson som assisterande tränare var målsättningen inför kommande säsong klar. Med ny organisation skulle man satsa långsiktigt och man skulle satsa ungt.

Tanken bakom Frölunda skulle vara en slitstark och meriterad ryggrad med förtroendeingivande spelare som Joel Lundqvist och Christian Bäckman medan nya, yngre spelare skulle komplettera med kvalitéer och hunger.

I dagarna förlängde både Andreas Johnson och Erik Karlsson sina kontrakt. Två unga spelare med stor vilja och potential till att utvecklas och bli ännu bättre. Att ledningen satsar ungt sätter givetvis höga krav på de äldre spelarna.
– Självklart är det roligt att det har gått så pass bra för de nya. De vill utvecklas och man själv får ligga i. Man försöker att inte tänka på det men man börjar bli gammal, säger lagkaptenen Joel Lundqvist till hockeysverige.se.

I en trupp är det snarare regel än undantag att åldrarna sträcker sig från tonår till långt över 30. Utanför rinken lever de olika liv; medan någon hämtar från dagis åker den andra och spelar tv-spel hemma hos en polare. Men väl på isen är de alla enade. Det är laget och spelet som räknas.
– Man ger och tar i ett lag. Det spelar ingen roll om du är 19 eller 37. Det är det som är så roligt med lagidrott, man gör saker gemensamt som grupp

”Göteborg är bästa stället att spela hockey på”

Den nya ledningen med Roger Rönnberg och Robert Olsson i spetsen tror Joel är en stor orsak till att ungdomar söker sig till laget. Med gemensam bakgrund inom juniorlandslaget är duon som klippt och skuren för en organisation som satsar ungt.
– Är du ambitiös och vill utvecklas , då är Frölunda ett bra ställe att spela hockey i. Göteborg är bästa stället att spela hockey på. Det är storstad, bra publik, bra organisation och tränare, fortsätter Joel. Hela teamet är väldigt drivna in i minsta detalj. Alla har sitt ansvarsområde så det blir väldigt noggrant. Både Roger och ”Robban” är väldigt tydliga i vad de vill förmedla.

Kent Johansson tränade Frölunda HC åren 2010-2013 och hade, precis som den nuvarande tränarduon, en mer modern filosofi kring hur laget skulle byggas. Man satsade på hemvändare och en yngre generation, något som aldrig blev riktigt framgångsrikt. Ändå är det två helt olika tankesätt från tidigare. I alla fall om vi frågar Joel.
– Kenta var väl lite mer… Ett tänk för hela gruppen. Inte riktigt individutveckling. Nu har vi i stället fler ledare som går ner på individnivå. Vi har många yngre i laget som vill utvecklas och självklart är det då viktigt att ha drivna ledare som vill detsamma och dessutom är vana vid att jobba med yngre spelare. Kenta körde stenhårt för hela gruppen. Det handlade om att vinna matcher.

Att vinna matcher har laget ändå lyckats med, trots en annan tränarfilosofi. Med 93 poäng är de placerade som tvåa i tabellen, fjorton poäng bakom serieledarna Skellefteå AIK som har en match mer spelad.
– Vi vinner såklart guldet i år. Det ska bli jättekul att spela slutspel, allt trappas ju upp, blir lite tuffare och går lite snabbare. Det är nu vi verkligen summerar säsongen.

Vill vara kvar i Frölunda

På frågan om han avslutar säsongen med både ett SM-guld och en förstaplacering i lagets interna utvisningsliga skrattar han förvånat.
– Ligger jag etta? Det hade jag inte koll på. Dick får gärna gå om…

Med ett år kvar på kontraktet kommer tankarna kring vad som ska hända efter hockeyn.
– Jag vill såklart vara kvar i Frölunda men jag tar ett år i taget. Det viktiga är att göra en bra avslutning.

När det väl är dags att lägga av finns det ett par namn som skulle göra sig bra med kaptensbindeln. Han nämner Christian Bäckman, John Klingberg, Nicklas Lasu.
–  Någon av dem. Det är viktigt att spelaren är en bra pådrivare och gärna fostrad i klubben. I alla fall ska han ha varit i klubben ett tag och vet vad det innebär att spela i Frölunda. Samtidigt är det viktigast att han vet hur man leder och har rätt personlighet.

De yngre spelarna får dock vänta ett tag till. Joel har inga planer på att lägga av inom den närmaste framtiden. Först ska han ta sitt Frölunda till ett SM-guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga