SHL

”Kan bli den bästa centern i SHL”

ANNONS

Andreas Appelgren delar med sig av mycket i en stor intervju med hockeysverige.se idag. Bland annat får ni se honom berömma Johan Ryno stort.
– Får han vara fräsch och får träna den här sommaren kan det bli tal om att han blir den bästa centern i SHL, säger Appelgren.

Andreas Appelgren, tidigare Linden och Mariestads-målvakten, är den som efter sju sorger och åtta bedrövelser i våras lyckades ta upp Leksand till SHL. Inte nog med det, Leksand är idag med och slåss om en kvartsfinalplats. Något som inte många trodde inför årets säsong då man bland annat tappat spelare som Filip Forsberg, Michael Raffl, Mattias Timander och Erik Hanses.

Det är nu Leksand ska försöka knyta till säcken kring första chansen till kvartsfinalplatsen och efter två ganska tuffa nederlag, mot HV 71 1-4 och Skellefteå 0-7, börja med att besegra jumbon AIK i Tegera Arena.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Andreas Appelgren och frågade honom om varför Leksand, som nykomling i SHL, inte spelar i kvalserien utan istället spelar slutspel.
– Det är ju en bra fråga. Vi har trott på oss själva hela tiden även om vi var ganska nederlagstippade innan serien och i början av den också. Det tycker jag att vi hanterade på ett bra sätt med en del revanschlusta. Vi ville bevisa att dom hade fel plus att vi jobbade väldigt hårt för att komma in i SHL-kostymen.
– Hårt jobb, spelare som varit lyhörda och som tagit ett stort ansvar för att göra laget bättre varje dag skulle man kunna säga.

Leksand har bara gjort 107 mål vilket är sämst i SHL. Inför säsongen tappade man bland annat Filip Forsberg till Nashville och Michael Raffl till Philadelphia, två av fjolårets bästa målskyttar. Det här ställde till säsongsplaneringen en del för Appelgren och den offensiva kreativiteten har inte riktigt infunnit sig under säsongen. Leksand har gjort hela 67 mål mindre än serieledande Skellefteå.
– Precis som du säger tappade vi dom två som gjorde flest mål. Sådana spelare är otroligt svåra att få tag på och ersätta. När man dessutom tappar dom till NHL vet man att det är nästan omöjligt att ersätta dom.
– Det var tufft, men vi hoppades på att andra skulle kliva fram och ta ett offensivt ansvar. Vi hade stora förhoppningar på att dom som producerade i HockeyAllsvenskan skulle fortsätta göra det i SHL. Sedan trodde vi att vi hittat ett antal nyförvärv som skulle kunna leverera på den här nivån. Det blev inte som vi räknat med mest på grund av, tycker jag i alla fall, att SHL är tuffare än vi räknat med. Vi har fått jobba hårt för att växa in i det och då sätta lite prioritet på det defensiva spelet eftersom vi märkte ganska snart hur skickliga lagen är när dom kommer in i anfallszonen.

Foto: Jessica Ström

När Michael Raffl sent på försäsongen lämnade Leksand fanns då tankarna på att ändå plocka tillbaka Pelle Prestberg?
– Vi fick Pelle skadefri till kvalserien. Han började lite utanför laget men kom in då Mark Hurtubise blev skadad. Sedan gjorde Pelle en riktigt bra kvalserie för oss.
– På något sätt kändes det ändå som att det inte var aktuellt med ett nytt kontrakt även om hans namn varit uppe på bordet några gånger. Samtidigt hade han den här skadan som man inte visste vart den skulle ta vägen sett över en hel säsong, om den skulle hålla för den hårda belastning som det skulle innebära att spela i SHL.

Kan du se någon från juniorlaget som kan bli den här snipern närmsta åren?
– Filips bror, Fredrik Forsberg. Han har vräkt in poäng och mål i juniorlaget (På 12 matcher i Topp 10-serien 8 mål och totalt 16 poäng). Fredrik har varit uppe och känt på det och tränat mycket med oss. Han har även gjort bra inhopp i SHL.
– Det är en kille som har näsa för målet och är otroligt skicklig i det offensiva spelet. Där är han lik brorsan sin, men han behöver växa till sig lite grann. Helt klart är han en spelare som kommer göra mål i framtiden också.

Leksand har inte bara tagit flera mycket imponerande segrar under säsongen, man har även fallit igenom ganska rejält vid ett antal tillfällen. Senast blev det som bekant hela 7-0 på bortaplan mot Skellefteå.
– Jag tycker inte att vi har fallit igenom i så många matcher, men jag tycker kanske att vi fallit igenom i några matcher mot Linköping. I alla fall i tre utav dom, liksom matchen i lördags mot Skellefteå och någon match här och där. Frölunda borta hade vi det oerhört tuff och förlorade med 0-4.
– Ibland när vi inte haft det riktiga pulvret i benen har det varit jobbigt några gånger, men jag tycker ändå inte att det är speciellt många gånger utslaget på hela serien och med tanke på den relativt nya serien det är för det här laget.

Vad säger man till killarna på hemresan från Skellefteå när man förlorat med 7-0?
– Man säger att förmodligen så kommer det en dag i morgon också, skrattar Appelgren.
– Man kan ju aldrig vara helt säker, men förmodligen vaknar vi upp i morgon också. Jag sa det i morse (läs: igår) när vi skulle försöka summera helgen att när jag lade mig i natt vid halv tre att man undrade om man skulle vakna något mer. Men man slog upp ögonen i morse också och vi har en fantastisk vecka framför oss där vi har bäddat för att göra något riktigt storartat. Då ska vi inte låta oss nedslås av att vi blev utspelade i Skellefteå.
– Jag tycker att det fanns förklaringar till att vi blev det, men sedan ska man inte bli så utspelade ändå. Inga ursäkter och bortförklaringar även om det, som sagt var fanns förklaringar, till det. Nu har vi slängt det i papperskorgen och gått vidare.

Andreas Appelgren var kritisk till det spelprogram som är i SHL där Leksand spelade två bortamatcher, HV 71 och Skellefteå, på två dagar medan exempelvis just Skellefteå hade spelledigt dagen innan.
– För det första vill jag säga att jag inte vill skylla eller hitta på några ursäkter för förlusten som sådan. Av den information jag har fått så var spelschemat satt när vi blev klara för SHL. Vi hade inte så mycket att säga till om. Annars tycker jag naturligtvis att vi inte skulle komma och gnälla nu när vi kunde ha sagt något förut vilket hade varit bättre.
– Jag tror för framtiden och redan till nästa år måste det naturligtvis bli mer rättvisa i det. När man tittar på matcherna i lördags förlorade alla lagen som spelade i fredags utom Brynäs. Luleå förlorade mot AIK, HV 71 hade ingenting att hämta mot Linköping och vi hade soppatorsk uppe i Skellefteå. Sedan vann Brynäs med 2-1 i Örebro. Där råder det lite delade meningar om det var rättvist eller inte. Alla lagen som spelade i fredags förlorade mot dom som inte spelade. Klart att det inte bara är slumpen.
– Ska man ha back to back matcher överhuvudtaget i framtiden ska naturligtvis båda lagen spela båda dagarna. Framförallt tycker jag då att man ska möta samma lag. Möter man exempelvis HV 71 hemma och borta fredag och lördag skulle det kunna bli lite häftigare matcher med lite irritation som ligger kvar från fredagsmatchen och som skulle kunna leva vidare in i lördagen. Det skulle vara lite roligare för både spelare och publik. Det här tror jag att man justerar till nästa säsong.

I matchen mot Skellefteå saknade Leksand både Oscar Alsenfelt och Johan Ryno. I kvällens match mot AIK finns båda två med på isen.
– Båda spelar mot AIK.


Foto: Jessica Ström

Vad har du gjort med Johan Ryno, efter många säsonger där han inte lyckats etablerat sig i elitserien är han idag nästintill en landslagskandidat?
– Jag har väl inte gjort något direkt. Vi har jobbat ihop i några år och vi trivs att jobba ihop samtidigt som vi pratar och diskuterar mycket. Han har utvecklats enormt mycket.
– Jag tycker att han alltid har varit skicklig spelare på isen, men nu har han även blivit en spelare som betyder mycket för laget både på och utanför isen. Han tar ett mycket större ansvar både för sin egen del och för lagets del. Han är en hänförare både på och utanför isen. Det är helheten som gjort den här succén och jag är dessutom helt övertygad om att han kommer ta ytterligare ett steg i sin utveckling nästa år eftersom han inte hade någon bra sommar. Han hade en del småskador. Får han vara fräsch och får träna den här sommaren kan det bli tal om att han blir den bästa centern i SHL.

Ni möter AIK ikväll, hur går dina tankar kring matchen?
– Jag vet att det blir en rolig och jäkligt häftig match för oss där vi kommer spela om viktiga poäng. Sedan tror jag att det blir otroligt jämt. Vi har sett på AIK:s senaste resultat att man inte lagt sig ner och dött eller gett upp på något sätt. Det kommer att bli en stentuff match.

Kvällens matcher
SHL

Skellefteå – Frölunda (C More)
Leksand – AIK (C More)
Växjö – Linköping (C More)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games