Tampa Bay

OS-nobben – början på slutet för St-Louis i Tampa

ANNONS

Han gjorde 953 poäng på sina 974 matcher med Tampa Bay Lightning. I går tog Martin St-Louis 14 år långa sejour i klubben slut när han trejdades till New York Rangers. Beslutet att begära en trejd växte fram när Tampas general manager Steve Yzerman lämnade honom utanför den ursprungliga OS-truppen.
– Den dagen var jobbig för mig, erkände St-Louis efter nattens debutmatch för Rangers.

Det var snabba ryck för Martin St-Louis i går kväll. Runt halv sex, svensk tid, kom beskedet att Tampa Bay Lightning hade trejdat den 38-årige veteranforwarden till New York Rangers i utbyte för Ryan Callahan och ett koppel draftval. St-Louis flög till New York på en gång och fanns på isen när Rangers föll mot Toronto Maple Leafs med 2-3 efter att Tyler Bozak avgjort matchen i förlängningen.

St-Louis spelade drygt 20 minuter i en toppkedja med gamle vännen Brad Richards och svensken Carl Hagelin. Trion svarade inte för några mål eller poäng, men visade upp goda intentioner.

För Martin St-Louis blev det en känslosam dag. Han hade tillbringat 14 år i Tampa Bay Lightnings organisation innan trejden, vunnit en Stanley Cup och två Art Ross-troféer under sin tid i klubben. Det som slutligen utlöste kravet på den trejd som genomfördes i går var det faktum att St-Louis lämnades utanför den ursprungliga kanadensiska OS-truppen, som Tampas general manager Steve Yzerman var ansvarig för. St-Louis kom visserligen med som ersättare för skadade lagkamraten Steven Stamkos, men då var skadan redan skedd.

”DET ÄR PERSONLIGT”
Under en presskonferens i Tampa i går försökte en tydligt pressad Steve Yzerman på ett så diplomatiskt sätt som möjligt förklara varför han hade trejdat sin lagkapten. Det var inte lätt. Yzerman stammade, grimaserade och harklade sig i jakten på rätt ord. I slutändan gav han inte ett fullständigt svar på om det var han som var skälet till att St-Louis hade begärt att komma bort från Floridalaget.
– Det är Martys karriär och Martys beslut. Det är personligt och jag kan inte kritisera det, sade Yzerman om och om igen på sin presskonferens sent i går kväll.

St-Louis själv hintade under sin presskonferens efter nattens match att det som hände vid tiden för OS-uttagningen hade en stor del i beslutet.
– Den där dagen i Winnipeg, den dagen var jobbig för mig, sade St-Louis till nhl.com i natt.
– Jag är en känslosam kille. Men även när dammet hade lagt sig kände jag fortfarande starkt att det här skulle vara bäst för mig, organisationen och min familj.

Det faktum att Martin St-Louis begärt att få bli trejdad till New York Rangers krånglade till saker och ting för Steve Yzerman. Det gav honom inget utrymme för förhandling med andra klubbar.
– Om jag var bakbunden? Det kanske fanns alternativ, men vi är väldigt nöjda med att få hit en spelare med Ryan Callahans karaktär. Jag vet att våra fans kommer att uppskatta honom, säger Yzerman.

St-Louis och hans familj har ett hus i Connecticut, på pendlingsavstånd till New York. Det bidrog starkt till att Rangers var laget på toppen av hans lista.
– New York var utan tvekan platsen jag ville komma till om jag inte skulle spela i Tampa. Det har funnits i bakhuvudet en längre tid, men jag skulle inte byta mina 14 år i Tampa mot någonting annat.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch