SHL

”Jag grät alltid när Färjestad hade förlorat”

ANNONS

Han är den unga generationens Mr Färjestad och supportrarnas favorit.
För Hockeysveriges Thowe Wagner Larsson berättar han om rollen som förebild, att Djurgården behövs i SHL och att han inte tolererar flams och trams när det är allvar.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en märkbart glad Magnus Nygren som jag skakar hand med när vi möts utanför Åhléns i centrala Karlstad. Efter tisdagens hemmamöte mot Örebro där han svarade för 1+3 i en match där 5-2 blev slutsiffrorna är det inte så konstigt.
– När jag mår bra, spelar jag bra. Och just nu mår jag väldigt bra! säger Magnus och ler.

I draften 2011 valdes Magnus ”Nygga” Nygren som 113:e spelare av Montreal Canadiens. Två år senare var det dags att åka över för spel i AHL-laget Hamilton Bulldogs – trodde han.

I stället för att få avsluta säsongen i Nordamerika blev han kvar i Färjestad säsongen ut.
– Jag var så jävla het på att jag verkligen ville åka. Jag skulle spela 6-8 matcher och det kändes som en bra förberedelse inför vad som skulle kunna ske senare, säger han.

Anledningen trodde han först berodde på miss i kommunikation mellan de båda lagen, något som fick honom att vräka ur sin ilska på Twitter och som senare skapade stora rubriker. Först dagen efter fick han reda på att den inställda flytten berodde på att Montreal inte hade ordnat med försäkring.
– Det som blev fel var ju att jag aldrig fick reda på vad som hade gått fel. Den som fick reda på minst var ju jag och då blev jag väldigt frustrerad. Tydlighet är viktigt för mig, kommunikation likaså. Säg vad du känner, vad som händer.

Inför säsongen 13/14 var det dags igen och denna gång gick det som planerat. Ändå infriades inte förväntningarna han hade på sitt nya lag. Återigen dyker ordet ”tydlighet” upp.
– Mina första NHL-matcher… Hur gick förväntningarna? Var det verkligen så som de hade sagt till mig? Fick jag chansen som de sa? Det var även mycket utanför isen som oroade mig. Och det påverkar givetvis mitt spel. Har man ingenting att tänka på så är ju spelet ganska enkelt.

Efter sexton matcher med Hamilton Bulldogs återvände han till Karlstad och Färjestad. Det var under en hemmamatch mot AIK den 27 november förra året som Färjestad BK via sportchefen Håkan Loob offentliggjorde Magnus Nygrens comeback i laget. Om man någon gång tvivlat på den offensiva backens popularitet bland de inhemska supportrarna kunde man ge upp nu. När Håkan Loob stolt visade upp tröjnummer 32 på jumbotronen spred sig ett öronbedövat jubel bland publiken.
– Det kändes jättebra att komma tillbaka till Färjestad. Jag älskar ju klubben och när det gick att lösa relativt enkelt kände jag ingen som helst tveksamhet.

”NÄR DET ÄR ALLVAR, DÅ ÄR DET ALLVAR”
Slutspelet är på ingång och med grundseriens sista match kvar att spela är Färjestad med om att kriga om fjärdeplatsen tillsammans med fyra andra lag. Det är en tajt mittstrid och det som avgör är detaljer. För Nygren handlar det om att ta ansvar och att leda som ett föredöme.
– När det är allvar så är det allvar. Jag vill inte ha en massa ”skämt och flämt” när det är match eller träning. Man får vara noga med att välja rätt tidpunkt för det, säger Nygren. Jag tycker det är viktigt att vara en förebild mer än att vara den ”roliga killen”. Man vill att folk ska tycka att man är en vettig människa och en duktig hockeyspelare. Att man har vissa saker som man kan dra nytta av.

Efter ett decennium med hela sju SM-finaler och inte mindre än tre SM-guld i bagaget gick laget igenom en generationsväxling. Spelare som Jörgen Jönsson, Thomas Rhodin, Mattias Johansson och Peter Nordström avslutade sina karriärer och på de senaste fyra åren har lagets framgångar varierat. Ja, för att vara Färjestad då. Föreningen som kallas ”Familjen” har en lång och gedigen historia av framgångar och det är ingen hemlighet att ledningen siktar högt inför varje säsong. Passar det inte, så passar man inte.

Att truppen består av spelare med samma värdegrund som klubben är givetvis viktigt. Man vinner inget SM-guld utan en enad trupp och det är av högsta betydelse att samtliga i laget vet vilka krav som ställs.
– Det är viktigt att det går en röd tråd mellan föreningen och oss spelare. Typ ”kolla på dessa spelare, det här är något vi står för”. ”Walle” har ju verkligen varit ett superföredöme för min generation där han har visat hur ett proffs ska vara.

Just Rickard Wallin har betytt mycket för Nygrens egna spel. Redan som liten pojke var Nygren Färjestadfrälst och några år senare dök ”Walle” upp i laget och fångade Nygrens intresse.
– Jag har alltid sett upp till många i laget. ”Walle” har suttit på en plansch i mitt pojkrum och jag minns när jag var 12 år och han tog sitt första SM-guld 2002. Nu spelar vi tillsammans och har gjort det de senaste fyra åren. Han har lärt mig extremt mycket.

Nygren minns hur mycket klubben betydde för honom redan vid barnsben. Som pojke fick han inte vara uppe tillräckligt länge för att kunna se hur matcherna slutade. Istället läste han tidningen det första han gjorde morgonen därpå.
– Jag grät alltid om Färjestad hade förlorat. Då var hela dagen förstörd. På samma sätt var jag världens gladaste om de hade vunnit.

Efter att Richard Wallin lämnat över rollen som lagkapten till Ole-Kristian Tollefsen har även Nygren fått testat på att bära det prestigefyllda C:et.
– Det är ett extremt ärofyllt uppdrag och en stor roll att axla. Det är klart att jag vill vara ordinarie, samtidigt kommer jag aldrig att ställa några krav på det. Det är inte alla som får testa på det och se hur det är, men det finns inget snack om att jag vill vara kapten, säger han och fortsätter:
– Det är lite så jag är. Jag försöker ta mycket ansvar, försöker elda på och se till att alla är redo. Samtidigt är det inte mitt ansvar att 22 andra grabbar är redo men kan jag göra något som gör dem lite mer redo så gör jag gärna det. Själv blir jag ju också peppad av att gorma lite.

”DJURGÅRDEN ÄR LITE SOM FÄRJESTAD”
Trots att laget inte ens är nära att behöva spela om sin fortsatta existens i Sveriges högsta hockeyliga är det en fråga som berör. Med två Stockholmslag är kvalserien hetare än någonsin och på frågan om vilka två lag han helst ser i SHL svarar han:
– Svår fråga, men det är klart att Djurgården är ett publiklag. Det är ett lag som väcker mycket känslor och som berör många. Lite som Färjestad. Många som tycker bra om oss och många som hatar oss. Men sådana lag behövs. Om AIK klarar sig kvar blir det heta Stockholmsderbyn och jag tror det är viktigt att Stockholmshockeyn lever. Vi behöver lag i de stora städerna.

I helgen spelas sista grundserieomgången och därefter väntar slutspelet för Nygren och hans Färjestad. Nytt för i år är den nya slutspelsmodellen där bland annat val av motståndarlag tas bort. Det innebär för Färjestads del att det är möjligt att möta Luleå. Ett Luleå man vunnit mot i fyra av fem matcher under säsongen och statistiskt sätt bör besegra även i kvartsfinalen.

I Luleå finns forna Färjestadskollegan Per Ledin, känd för att vara en trashtalker på isen. Ändå upplever Nygren att det var mer skitsnack och tjuvnyp för några år sedan.
– Kanske har man lärt sig att inte lyssna på det… Eller så är det för att Jämtin och Ledin har blivit äldre, säger han och skrattar lite.
– Men visst, klart det snackas. Jag är inte sen att hugga tillbaka om någon säger något men det får inte sno energi av en.

VIKTIGT ATT UPPMÄRKSAMMA DE YNGRE
Att föreningen betyder mycket för Nygren går inte att ta miste på. Inte heller att han värderar rollen som förebild för de yngre.
– Jag försöker vara med ibland på ungdomsträningarna. När jag var yngre var det absolut bästa som fanns när A-lagsspelare kom ner till våra träningar. Jag var verkligen ingen stjärna i det laget och att de stora spelarna såg mig gjorde såklart mycket. De pratade med och uppmärksammade alla spelare.

Nygren berättar om hur lätt det är att försvinna i den åldern. Man växer olika och de fysiska förutsättningarna för att spela hockey förändras. Alla får därför inte samma uppmärksamhet på träningarna och i vissa fall får du det inte heller i varken skolan eller hemma.
– Jag tror det är viktigt att vi uppmärksammar alla, oavsett. Jag vet att jag själv uppskattade väldigt mycket att bli sedd.

Att Nygren är en klasspelare både på och utanför isen är tveklöst. Han berättar att han mer än gärna ställer upp för andra och gör det lilla extra för att människor ska trivas.
– Mina föräldrar har alltid funnits där, skjutsat till träningar och så vidare. Det har såklart smittat av sig. Min morfar var likadan. Han umgicks gärna med mig och mina kompisar, var alltid glad och positiv. När vi var små åkte vi bob efter hans bil utanför hans landställe. Han var lika rastlös som jag. Han har, precis som mina föräldrar, betytt jättemycket för mig. Jag hade inte varit där jag är idag utan dem.

NÅGRA SNABBA MED NYGREN:
Väljer du alltid samma pizza?:
”Nej, jag växlar väldigt ofta. De senaste gångerna har jag snurrat in mig på Walles pizza på Norrstrands pizzerian – den innehåller svamp, fläskfilé och lite allt möjligt… De ville att jag skulle göra en egen men det har inte blivit av.”

Framföra en låt i det direktsända tv-programmet Idol eller spela en match med HV71?: ”Ouch! Idol, såklart! Jag skulle damma av någon gammal Sven Ingvars-låt.”

Jag kör:
”En Audi A5 men jag drömmer om en Lamborghini. Det får bli om ett par år, eller kanske till sommaren…”

Skjuta skott med Nicklas Lidström, Peter Forsberg eller Mats Sundin?:
”Lidas. Extremt smart, valde rätt i alla situationer. Jag vet inte om jag någonsin sett honom göra fel. Han var världens bästa back som aktiv.”

FBK-profil som berört mig mest:
Thomas Rhodin. Jag såg väldigt mycket upp till honom som ung och idag är han en god vän till mig. Det var en fröjd att se honom spela. Han spelade alltid med stort hjärta och han brinner verkligen för klubben. Egentligen alla med tröjan i taket – de har varit extremt betydelsefulla för mig, klubben, staden… ja, helt länet.”

Vad gör man i Karlstad under sommaren?:
”Vi är så bortskämda med vattnet, du kan bada mitt i city. Dessutom har vi en jättefin bargata med massor av bra restauranger.”

Vad gör man i Karlstad under vintern?:
”Du ser på hockey!”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL