Jakob Lilja Jakob Lilja.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

De svarta rubrikerna om en fylleskandal bland spelarna har inte påverkat laget negativt. Rögle fortsätter att rada upp vinster och toppar Playoff-serien med tre matcher kvar att spela.
- Vi har kommit in i ett riktigt bra stim, säger forwarden Jakob Lilja till hockeysverige.se.

Rögle toppar Playoff-serien när hälften av matcherna är spelade, men man har lika många poäng, åtta, som tvåan Karlskoga och en mer än trean Karlskrona. Kvällens motståndare för Rögle, Mora, ligger sista med fem poäng. I går vände laget underläge 0-2 till seger med 3-2 efter förlängning i bortamötet med Karlskrona. Ett skönt svar på kritiken som har uppkommit mot laget efter den påstådda fylleskandal som Kvällsposten redogjorde för i helgen.

Hockeysverige.se fick några ord med Rögles Jakob Lilja efter gårdagens match och vi bad honom berätta varför just deras lag leder playoff-serien.
- Jag vet inte riktigt, men vi har kommit in i ett bra stim och vi har kedjor som spelar bra tillsammans och som har gjort det under en längre tid. Vi har hittat en bra kemi där också.
- Vi gör viktiga mål och vi lägger oss inte ner även om vi ligger under med två mål.

Ni har bara släppt in sex mål i playoff, har ni justerat något i själva försvarsspelet eller handlar det om bättre fokus?
- Det vet jag inte. Vi har inte ändrat så mycket kanske, men det kanske är lite mer slutspelsanda. Man täcker mer skott och så vidare. Det har sett bättre ut mot slutet samtidigt som vi spelar lite enklare och mer rakt. Vi får ner pucken mer i djupet och sådana grejer vilket vi tidigare har missat lite grann.

Rögle inledde HockeyAllsvenskan mycket svagt, men har under säsongen växt mer och mer som lag. Från ett lag som slogs om att undvika negativ kvalserie är man idag ett lag som kan röra om det ordentligt om man tar sig upp till kvalserien.
- Det är svårt att säga vad det är som gjort att vi växt som lag på det sättet som vi gjort. När man förlorar mycket blir det en dålig stämning.
- Vi fick in en ny tränare (Magnus Bogren) och det blev lite mer glädje samtidigt som vi började vinna. Sedan har det hållit i hela vägen tycker jag. Vi har spelat mycket bättre sedan vi bytte tränare. Jag vet inte om det beror på tränaren, men det tror jag inte. Någonting gjorde det i alla fall.

När hockeysverige.se pratade med Leif Strömberg inför playoff-serien valde han att hylla just Jakob Lilja för den utveckling han har gått igenom som spelare under säsongen. Han sa bland annat:
”Han är bra på det mesta. Jag tycker att det är en otroligt intressant spelare och som varit fantastiskt duktig. Jag håller Jakob Lilja som den spelare i Rögle som är närmast att spela högre upp.”
- Jag tycker att jag utvecklats bra på båda sidor av isen, jag klarar av bra att spela både offensivt och defensivt. När man får mer förtroende både offensivt och defensivt blir det lätt att man utvecklas hela tiden. Dessutom har jag lyckats göra en del poäng också och då stiger ju självförtroendet.

Nu är halva serien spelad, hur tänker du inför fortsättningen?
- Jag tänker inte så annorlunda mot vad jag gjorde inför matchen idag egentligen. Det är bara att fortsätta på samma sätt och vara noggranna med det vi gör på isen och inte släpper till något. Då kommer vi få lägen till slut.

Vilka förväntningar har du på matchen mot Mora?
- Det kommer att bli en tuff match där det gäller att vara redo från start. Vi ska köra hårt och ska ta tre poäng imorgon (läs: idag).

Hur är Mora som lag att möta?
- Mora är jobbiga att möta. Dom åker väldigt mycket precis som dom flesta lagen i serien. Man checkar hårt och eftersom Mora åker mycket skridskor så gäller det att vi också gör det.

Vad talar för att Rögle vinner mot Mora?
- Vi är starka på hemmaplan och ska fortsätta som vi inlett serien.

Kvällens matcher
Playoff serien

Karlskrona – Karlskoga (S24)
Rögle – Mora (Viasat Hockey)