SHL

Brynäs mäktiga 50-årsjubileum

ANNONS

Den 15 mars 1964, alltså för exakt femtio år sedan, vann Brynäs sitt första SM-guld i ishockey.

Säsongen 1962/63 slutade Brynäs på en sjätteplats i allsvenskan. Vann gjorde Djurgården ”som vanligt”. Inför säsongen 1963/64 ville Brynäs nå ytterligare ett steg. Man värvade bland andra Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg från Grums IK, Kjell ”Kulan” Johnsson från Sandvikens AIK, Tord Lundström från Kiruna AIF, Jan-Erik Lyck och Bertil Lindström från Falu BS, Åke Fagerström Norrtälje, målvakten Heimo Klockare från Gävle GIK och Leif Jansson.

Brynäs inledde seriespelet med att slå Västerås med hela 14-5 efter att bland annat Lennart ”Tigen” Johansson svarat för fyra mål och en assist. Öster, med tidigare förbundskaptenen i fotboll Tommy Svensson i laget, besegrades med 8-1 nere i Växjö. Även om man gick på tre förluster i grundserien gick man mycket enkelt till slutspel.

SM-slutspelet började direkt med ett Gävlederby när Brynäs mötte ett Strömsbro med Leif ”Honken” Holmqvist i mål och med två världsmästare från 1962 i Denver, Colorado, Bertil ”Masen” Karlsson och Pär-Olof ”Pärra” Härdin i laget. Brynäs vann matchen med 3-1 efter att bland annat Kjell ”Pipis” Larsson svarat för två mål.

Sedan besegrade Brynäs i tur och ordning Frölunda med 10-2, Djurgården med 8-1, Södertälje med 4-3 och Leksand med 4-2. Man spelade vid den här tiden SM-slutspel i seriespel bästa av 7 omgångar. Skulle nu Brynäs besegra Skellefteå uppe på Norvalla samtidigt som tvåan Leksand tappade poäng mot Modo så skulle guldet hamna i Gävle.

Brynäs Lars-Åke Sivertsson ger Brynäs ledningen med 1-0, men i början av andra perioden kvitterar Henric ”Tosse” Hedlund för Skellefteå. I slutet av samma period gör Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg 2-1 och den efterföljande tredje perioden blir en uppvisning av Brynäs som tillslut vinner med 5-3.

Matchen slutar dock i en smärre skandal med den tidens mått mätt då Skellefteås storstjärna Anders ”Acka” Andersson fäller Tord Lundström med en rak höger. ”Acka” tilldöms matchstraff med Lundström får sätta sig och vila fem minuter.
– Jag minns att ”Acka” Andersson i Skellefteå blev utvisad fem minuter efter att ha gett ”Tordan” (Lundström) en smäll på käften. Under den utvisningen passade vi på att avgöra matchen.
– Vi skålade i mjölk på tåget hem och när vi kom till Gävle station var det ganska mycket folk på plats och mötte oss. Jag har sett på gamla bilder att vi till och med fick blommor då vi gick ut på perrongen, har tidigare Lennart ”Tigern” Johansson berättat för Old School Hockey.
– Han och Tord (Lundström) hamnade i ett bråk och minns jag inte helt fel fick ”Acka” in en smäll på Tord så han gick i backen, berättar lagets målvakt Hasse Dahllöf för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här skrevs det mycket om eftersom matchstraff inte var så vanliga då och framförallt att det var ”Acka” som fick det. Han var inte känd direkt för att spela fult.

Hur gick det i Leksand mot Modo? Jo, med tre minuter kvar att spela leder Leksand med 5-4 då Björn Palmqvist framspelad av Henry ”Henna” Svensson sätter dit 5-5 vilket också blev slutresultatet. Brynäs var svenska mästare, vilket man inte fick reda på för än man satt på tåget på väg hem till Gävle.
Hasse Dahllöf:
– Efter matchen åkte vi buss till Bastuträsk där vår tågvagn stod och vänta på att bli påkopplad på Nordpilen. När vi satt och väntade i tågvagnen kom en farbror från SJ cyklande och ropade att Thure Wickberg hade telefon. I stället för att cykla med och ta samtalet så skickade Thure Bosse Hessel. Bosse jobbade själv inom SJ.
– När Bosse kom tillbaka ropade han att vi var svenska mästare eftersom Leksand tappat poäng hemma mot Modo. Björn Palmqvist hade visst kvitterat i slutminuterna. Vilken glädje det blev! Thure, Henry Jansson och Lennart Jansson var med i tåget från styrelsen och Breit Hellman och Bosse Hessel var lagledare. Dom fixade så vi kunde fira guldet med kaffe och smörgåsar på tåget. Mer firande än så blev det inte på tågresan ner. Fast då vi kom till Gävle central mötte våra fruar och ytterligare ganska mycket folk upp oss. Det blev blommor och hurrande, ett väldigt trevligt minne.

Tord Lundström:
– Det var nästintill ett under att vi kunde vinna eftersom Djurgården med Sven Tumba, Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg, Rolle Stoltz, Lasse Björn, Ove Malmberg med flera, dominerade svensk hockey kraftigt vid den här tiden, att slå dom var ouppnåeligt. Det trodde man i alla fall, men vi grejade det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Lettland - USA VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM