SHL

Jacob de la Rose om säsongen och framtiden

ANNONS

Det blev ”bara” åttondelsfinalspel – eller play in om man så vill – för Leksand som nykomling i SHL. En av spelarena i laget som det var stor osäkerhet kring inför säsongen var jättetalangen, Jacob de la Rose. Det var tal om att han istället för spel i Leksand skulle åka över för att spela i OHL för Windsor Spitfires.

Efter samtal med agenter och Leksands sportchef Tommy Salo med flera bestämdes det att han skulle bli kvar i Leksand säsongen 2013/14.

När hockeysverige.se får en pratstund med de la Rose dagarna efter Leksands uttåg ur SHL den här säsongen ber vi honom först klä ord på känslan när slutsignalen gick i Tegera Arena och han såg HV71:s spelare jubla för avancemanget till kvartsfinalen.
– Just i det ögonblicket var man mest besviken och ledsen för att säsongen var över mycket tidigare än vad man var van med. Tidigare säsongerna har tagit slut i slutet av april. Att det nu skulle ta slut så pass tidigt var svårt att ta in.

Är det en märklig känsla när publiken stannar kvar i arenan för att hylla leget trots att ni just blivit utslagna ur play in?
– Jo, precis. Det visar verkligen vilket stöd vi har haft under hela säsongen. Så har det i och för sig varit alla säsonger jag varit här. Fansen är helt fantastiska.

Varför är det HV 71 som går till kvartsfinal och inte Leksand?
– Ja, du. Jag vet faktiskt inte, men det är så små marginaler som avgör. Jag tycker ändå inte att vi hittade det spelet som vi haft och varit framgångsrika med hela säsongen. Det kändes som att vi spelade något annat spel i dom här matcherna och att vi föll ur ramen lite.

Ni har varit konsekventa i ert spel hela säsongen, men nu var känslan att ni tullade lite på det. Är det vad du också upplever att det handlade om?
– Ja, faktiskt. Vi har varit jäkligt noggranna och satt försvarsspelet först. Sedan har Oscar (Alsenfelt) varit grym hela säsongen vilket han även var i dom här matcherna.
– Det är vårt försvarsspel som gjort att vi tagit så många poäng som vi gjort, men i dom här matcherna släppte vi nästan till mer lägen än vad vi gjort på hela säsongen. Det är svårt att sätta ord på vad som inte riktigt stämde.

Jacob de la Rose svarade för 7 mål och totalt 13 poäng på 49 matcher i SHL. Framförallt har han fått mycket beröm för sitt uppoffrande spel över hela banan.
– Jag tycker ändå att det varit en bra säsong. Det var första året i SHL och man visste inte riktigt vad vi hade att förvänta oss då vi kom från Hockeyallsvenskan. SHL är ett steg till men jag tycker ändå att jag har haft en bra första säsong.
– JVM tycker jag också fungerade riktigt bra och kollar jag tillbaka så får jag ändå vara nöjd med min säsong.

Är Junior-VM höjdpunkten på säsongen?
– Ja, det får man nog nästan ändå säga. Jag ligger fortfarande på kvällarna när jag ska sova och grämer mig över att inte vann den där jäkla finalen, skrattar de la Rose och fortsätter:
– Det var hemmaplan och många av mina bästa polare var med som man har spelat tillsammans med sedan jag var sexton år. Vi kunde ha fått ett roligare avslut tillsammans tycker jag.

Lockar ytterligare ett JVM, ett tredje för dig i så fall?
– Det skulle vara riktigt häftigt och det är något som jag har som mål eftersom jag vet att jag har möjligheten att spela nästa år också om jag har en bra säsong. Det gäller att förtjäna sin plats där.
– Sedan går turneringen i Montreal och Toronto så det kan bli hur häftigt som helst. Att ta en plats där är något jag ska kämpa för.

Man pratar om att Leksand överraskat under säsongen. Är du själv överraskad över era framgångar och att ni lyckats undvika kvalserien?
– Nej, överraskad är jag inte. Vi själva har trott på det hela tiden vilket man också måste göra givetvis. Alla experter har dömt ut oss och det har vi använt som tändvätska under hela säsongen, men jag vet vilken kapacitet vi har så överraskad är jag inte.

Leksand har spelat ett väldigt slitsamt spel under säsongen där täcka skott i tid och otid blivit lagets adelsmärke. Trots det tuffa slitaget tycker inte de la Rose att energin gått ur kroppen vid något tillfälle under säsongen?
– Nej, och vi har haft riktiga karaktärspelare i laget. Man har pratat om att vi är det laget som inte haft mest ”skills”, men ett ”skills” som vi har i Leksand är verkligen det hårda jobbet. Att jobba hårt och ha moralen är kanske de viktigaste egenskaper man kan ha i ett lag.
– Ryan Russell, Matt Lashoff, Joonas Rönnberg och dom här är beredda att täcka skott med huvudet före. Det är också vad som gjort oss så framgångsrika.

Du var på väg till Windsor inför årets säsong, har du planer på att avsluta säsongen där nu då Leksand inte är kvar i slutspelet?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte snackat med dom något ännu, vi får se hur det blir. Dessutom har jag haft lite småskavanker på slutet.

Hur går annars tankarna om nästa säsong?
– Ingen aning ännu faktiskt. Jag har sagt hela tiden att jag vill ha full fokus på den här säsongen. Börjar man tänka på framtiden är det risk att man tar ifrån fokus på matcherna man har framför sig.
– Nu är säsongen slut och jag får väl börja fundera på vad jag ska göra nästa år. Jag har en viktig sommarträning framför mig och det gäller att göra den bra om jag ska ta ett kliv till.

Har Leksands sportchef Tommy Salo gett några signaler om ett nytt kontrakt?
– Nej, jag har inte hört något ännu faktiskt.

SM-slutspelet rullar vidare utan Leksand och Jacob de la Rose följer från soffan hur det artar sig.
– Jag kollade på en match igår i alla fall. Det är klart att jag kommer följa slutspelet eftersom jag är hockeyintresserad. Det är inte så att strejkar från det bara för vi är utslagna, säger de la Rose med ett skratt.

De la Rose är också övertygad om vilka som kommer vinna SM-guldet.
– Det blir Skellefteå. Jag har svårt att se att något lag ska kunna slå Skellefteå i fyra matcher.

Kvällens matcher
SM-slutspel
Brynäs – Färjestad
Växjö – Luleå

Kval till Hockeyallsvenskan
Vita Hästen – Troja
Tingsryd – Piteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL