SHL

Hägg om framtiden: ”Jag skrattar åt Brynäsryktet”

ANNONS

Han har gjort klart med ett NHL-kontrakt med Philadelphia och kommer avsluta säsongen med Flyers farmarlag Adirondack i AHL. Vad som händer nästa säsong vet Robert Hägg ännu inte, men klart är att han inte ger mycket för ryktet som placerar honom i Brynäs.
– Jag bara skrattar åt det, säger backtalangen till hockeysverige.se.

Drygt tio dagar har passerat sedan Modos säsong abrupt tog slut efter att man tappat en 4-0-ledning i det andra Play In-mötet hemma mot Linköping. För Robert Hägg har den värsta besvikelsen lagt sig, men sättet som säsongen tog slut på är fortfarande något han grämer sig över.
– Det är fortfarande surt att vi tappar på det sättet som vi gör, det ska inte gå. Men en hockeymatch sträcker sig över 60 minuter och vi som lag visade under hela säsongen att vi inte klarade av att spela bra över hela matcher, säger Hägg till hockeysverige.se.
– Sedan hade Linköping i ärlighetens namn ett ruggigt powerplay som avgjorde hela den matchserien.

För Hägg var kollapsen mot Linköping inte den första blytunga förlusten den här säsongen. Modobacken var även med och förlorade JVM-finalen mot Finland, men känner trots allt ingen frustration över att hans manskap inte lyckats när det gällt som mest.
– Det är alltid kul att få möjligheten att spela stora matcher, sedan hade man alltid kunnat önska sig bättre utgångar på matcherna, säger Hägg.

Även om 19-åringen inte alltid fått överdrivet mycket istid i Modo den här säsongen har han gjort det bästa av möjligheterna han har fått. Backlöftet har tagit stora steg framåt i sitt defensiva spel och känner att han genom det har fler strängar på sin lyra än vad han har haft tidigare.
– Jag har utvecklat min defensiv mycket. Jag fick en sådan roll i JVM, där jag matchades mot motståndarnas stjärnor, och det är något som fungerat riktigt bra, säger 19-åringen.
– Jag har inte producerat lika mycket som tidigare, men om man vill bli en bättre hockeyspelare måste man börja bakifrån. Jag tycker själv att jag har alla verktyg för att bli en bra tvåvägsback, sedan tar det tid att lära sig allt och det sker inte över en natt.

”ALLT HANDLAR OM ATT UTVECKLAS”
Några som ser väldigt positivt på Häggs utveckling den här säsongen är Philadelphias klubbledning. Flyers draftade Modobacken i andra rundan i somras och valde efter svenskens framsteg att kontraktera honom i fredags. Eller kontraktera och kontraktera, signaturen finns inte på papper än.
– Jag flyger över på måndag och ska då skriva på kontraktet och se Flyers match på kvällen. Anledningen till att jag nu skrev på för Philly är också att klubben ger mig nya utvecklingsmöjligheter och jag vill bara hitta en väg att bli så bra som jag kan bli, säger Hägg.
– Allt handlar om att få chansen att utvecklas.

Hur var det då att få klart med ditt första NHL-kontrakt?
– Det var självklart en sjuk känsla. Det är en dröm man haft sedan man var liten. Samtidigt gäller det att fortsätta att se framåt och nu gäller det att sätta upp nya mål. Till att börja med blir det ett bra steg för mig att nu komma över och lära mig hur spelet fungerar där borta.

Efter en snabb vända till Philadelphia innehållande kontraktsskrivning och att se en Flyers-match från läktarplats väntas Hägg vara på plats för att börja träna med NHL-klubbens farmarlag Adirondack Phantoms på torsdag nästa vecka. Adirondacks slutspelshopp är sedan länge ute, men trots att bara några matcher återstår kommer Hägg stanna i USA en månad.

”SPELET PÅ LITEN RINK PASSAR MIG”
– Jag ser det här som en bra möjlighet att komma över och lära känna organisationen. Det är en annan kultur där borta och det kan vara bra för mig att se hur vardagen fungerar. Då slipper jag få en chock när jag åker över till Flyers camp till hösten, säger backtalangen.
– Om det tar slut innan 21 april med Adirondack kommer jag åka till Philly för att träna med klubbens fystränare och bara lära sig korridorerna och annat.

Hur tänker du annars inför nästa säsong?
– Jag kommer som sagt åka över på campen och sedan får vi se vad Flyers fattar för beslut. Jag har fått vissa indikationer på att de vill att jag ska spela en framträdande roll i Adirondack i AHL nästa säsong, men sedan får vi se om det blir så eller om jag blir utlånad till SHL ett år.
– Hur som helst har jag testat på spel på liten rink med landslaget och jag tycker det passar mig väldigt bra. Det går mycket fortare och händer betydligt mer.

Det har talats om att du ska vara på väg till Brynäs, vad säger du om det?
– Jag skrattar bara åt det. Varken jag eller min agent har hört något från Brynäs och det har inte varit på tapeten över huvud taget. Jag såg att MrMadhawk skrev om det, men jag vet inte var han har fått det ifrån. Det handlar väl bara om att få lite läsare och jag skrattar som sagt bara åt det.

”OSÄKER PÅ VAD SOM ÄR BÄST FÖR MIG”
Hägg själv känner att han just nu står inför ett vägval i karriären och säger sig inte ens själv vara säker på vad som är bäst för honom.
– Det är olika från individ till individ om det är bättre att stanna extra i Sverige eller åka över och ta chansen. Jag vet inte om det är rätt beslut för mig, men jag står vid ett vägskäl och måste ta ett beslut. Det handlar om att gå på sin magkänsla.

Just Flyers har under flera säsonger haft defensiven som sin stora akilleshäl och har länge varit på jakt efter förstärkningar på backsidan. Att på sikt slå sig in i deras laguppställning ser således inte på något sätt omöjligt ut för Hägg, men själv känner han ändå att konkurrensen är tuff.
– Även om backsidan inte är lagets starkaste position just nu har Flyers draftat hur många backar som helst de senaste åren. Jag som varit över på utvecklingsläger vet hur många bra backar det finns i pipelinen och kan säkert säga att klubben inte kommer ha ont om bra backar på sikt.
– Jag vet inte om det är jag själv som kommer lyckas, men jag är säker på att någon eller några av alla klubbens backlöften lär bli riktigt bra på sikt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga