SHL

Ett jämställt målvaktssystem: ”Har fått det att funka”

ANNONS

Under hela säsongen har Frölunda alternerat mellan Lars Johansson och Linus Fernström mellan stolparna. Efter de två senaste segrarna mot Linköping ser Johansson ut att ha kopplat greppet om förstaspaden. Eller?
– Nej, jag läser inte in alltför mycket i det där, säger Johansson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sällan har väl två SHL-målvakter varit så jämna som Lars Johansson och Linus Fernström. Traditionellt brukar lag som går in i säsongen utan uttalad förstakeeper göra sitt val senast inför ett slutspel, men i Frölundas fall har målvaktsparet – som statistiken  indikerar här nedan – varit så jämna att det knappt gått att skilja dem åt.

Men nu, fem matcher in i kvartsfinalserien mot Linköping, kan det ha skett ett trendbrott. Lars Johansson, allsvenskans främsta målvakt med Västerås i fjol, har startat två raka matcher och vunnit båda. Det mesta tyder på att han kommer att vakta kassen även i kväll. Själv tar han givetvis inget för givet.
– Nej, jag läser inte in alltför mycket i det där ändå. Även om det låter jäkligt tråkigt är det en match i taget som gäller. Vi får se inför nästa match vem de tar ut, säger han till hockeysverige.se samtidigt som han medger att han är inställd på att stå även i match sex.
– Slutspel är lite annorlunda, då är man alltid redo för att spela oavsett om man känner att man är på tur eller inte. Man förbereder sig likadant. Vi får se hur det blir här, men det är absolut kul att spela slutspelsmatcher.

”MAN KÄNNER SIG PIGG OCH FRÄSCH”
Enligt Johansson har det bara hänt vid ett tillfälle tidigare under säsongen att han har stått två matcher i följd. Det ger mer kontinuitet, men samtidigt menar han att det är lätt att vara sista utpost i ett lag som har medvind.
– Vi har haft kontroll i de flesta matcherna och då är det inte speciellt svårt att vara målvakt. Det gäller bara att vara alert när det väl kommer lägen. För mig har det varit skönt att få komma in och spela mycket nu på slutet, framför allt på hemmaplan. Det känns som det  var väldigt länge sedan jag stod i en hemmamatch, säger Johansson som ofta har stått i Frölundas bortamatcher medan Fernström har tagit hand om många av hemmamatcherna.

Att Frölunda inte valt att satsa fullt ut på någon av sina målvakter skulle kanske kunna vara en distraktion om någon av dem var mer etablerad. Men både Johansson och Fernström är nya i SHL-sammanhang och lär sig fortfarande hur det är att tackla hockeylivet i högsta serien. Därför väljer Lars Johansson att se det positiva i den jämna fördelningen.
– Nu har vi ändå hållit hårt på det här hela säsongen och fått det att funka rätt bra. Vi har släppt in lite mål och haft ett bra försvarsspel, varit hela och kunnat träna på bra inför det här viktiga sista som kommer. Man har hållit i gång hela tiden och haft i gång två målvakter…

Och ni är båda två ganska utvilade?
– Jamen precis, vi har inte gått för hårt och ingen har några skavanker utan man känner sig pigg och fräsch.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL