SHL

Rudslätt: ”Sannolikheten har försämrats för att AIK ska spela i SHL nästa säsong”

ANNONS

Det var många som under slutet av säsongen höjde sina röster för att Rikard Franzén borde lämna tränarjobbet. Trots det lyfte många på ögonbrynen av förvåning när så skedde inför kvällens derby mellan Djurgården och AIK.

Nya i tränare blir nu sportchefen, Daniel Rudslätt, som till sin hjälp får tidigare NHL-spelaren Mattias Norström. Kvar från tidigare staben är Mats Lindgren medan Mats Bäcklin, som AIK värvade från Djurgården inför årets säsong, också får lämna.
– Jag har varit deras chef hela året och jag vet att dom har kämpat på och slitit väldigt hårt. Nu har vi inte fått resultaten som vi hade hoppats på och det här är en resultatinriktad bransch. Speciellt då i kvalserien där vi har fyra poäng efter fyra matcher. Ingen är egentligen nöjd med det resultatet, säger Daniel Rudslätt till hockeysverige.se när vi frågar honom om hur han ser på det jobb Rikard Franzén och Mats Bäcklin gjort under säsongen.

Med facit i hand, vad kunde ledartrojkan gjort annorlunda som du ser det?
– Så här i efterhand är det alltid lätt att säga att man skulle gjort saker annorlunda. Vi hade redan tidigare en förändring på gång som också var klar, men den gick inte i lås. Jag menar då Per Bäckman skulle komma in i ledarstaben. Om det skulle blivit bättre eller inte vet man ju inte.

Kvar från den tidigare ledarstaben är Mats Lindgren.
– Vi behåller Mats eftersom han besitter egenskaper som är viktiga både för mig och ”Notan” (Mattias Norström). Egenskaper som vi båda inte har för tillfället. Jag tänker då på det här med att Mats är väldigt duktig med video, ta fram klipp och scouta motståndarna noga. På det viset blir han ett bra komplement för oss.

Rudslätt klev in i jobbet som sportchef i mars 2013 och har sedan dess byggt vidare på det lag som tidigare sportchefen Anders Gozzi inlett.
– Jag visste att det var tuffa förutsättningar då jag tackade ja till det här jobbet. Laget var till i stort sätt satt till 85 procent när jag kom in. Sedan fick man bygga efter små resurser eftersom AIK har en ansträngd ekonomi.
– Det är samma sak där, att resultaten inte har kommit och jag är högst delaktig i det.

Kan du på ett enkelt sätt förklara varför inte AIK har lyckats undvika kvalserien?
– Vi har inte vunnit tillräckligt många matcher och vi har inte spelat på ett sätt som gjort att vi kunnat vinna. Vi har haft möjligheten i många matcher att ta det klivet, men det har vi inte kunnat göra.

Vad blir din och Mattias Norströms viktigaste uppgift nu då ni tar över laget?
– Det är att försöka få energi i det här laget och att hitta ett sätt att vinna matcher på. Spelmässigt i våra senaste matcher, både mot Rögle och Västerås, har vi varit bättre än motståndarna, men ändå inte lyckats vinna. Det här är vår största utmaning att få ordning på.

Var inte det även ett problem i SHL till viss del då AIK kunde spela riktigt bra stundtals, men ändå inte vinna matcherna?
– Ja, men kollar vi bara på kvalserien och matcherna här så har försvarsspelet fungerat ganska bra. Däremot har vi inte gjort tillräckligt med mål.
– Tittar vi på SHL var det kanske tvärtom stundtals. Kan vi skapa lite mer, trycka till och få lite mer utdelning så kommer vi att börja vinna matcher. Det hoppas jag att vi kan börja göra redan ikväll mot Djurgården.

Det återstår sex omgångar av kvalserien och då med andra ord 18 poäng att spela om. AIK har fyra poäng och på andraplats i kvalserietabellen ligger Rögle med åtta poäng.

Hur tänker du inför fortsättningen?
– Jag tänker nästa match. Det kanske låter tråkigt, men vi måste tänka på den i första hand. Det går inte att fokusera på att vi måste vinna alla sex matcherna. Börjar vi se för långt fram är vi nog farligt ute. Det är full fokus på ikväll som gäller bara.

Vad förväntar du dig av kvällens derby?
– Det är en otroligt rolig match att starta med. Ett fullsatt Hovet med bara Djurgårdare. Alla som har upplevt ett derby vet att det är en fantastisk upplevelse så jag ser fram emot matchen och det ska bli spännande.

Förlust för AIK ikväll, vad skulle det betyda moraliskt för laget?
– Moraliskt?

Poängmässigt går att räkna ut, men hur tar grabbarna en förlust i det utsatta poängläget som man är i tabellen?
– Det är om och men och sådant vill inte jag spekulera i nu. Istället ska vi nu göra allt för att vara redo för att vinna ikväll.

Vad talar för att AIK spelar i SHL kommande säsong?
– Sannolikheten har för försämrats efter dom här fyra matcherna, så är det. Men ännu har vi, precis som du sa, väldigt många matcher kvar att spela. Vi får börja med att tre poäng ikväll och sedan får vi ta det vidare efter det.

Kvällens matcher
SM-slutspel

Linköping – Frölunda (C More)

Kvalserien
Västerås – Malmö (S24)
Djurgården – AIK (Viasat Hockey)
Örebro – Rögle (TV 10)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch