Nyheter

Derbyfrossa i Malmö: ”Det ska vara känslor”

ANNONS

Malmö har chansen att ta ett rejält steg närmare SHL om man vinner hemma över Rögle i kvällens derby samtidigt som Djurgården förlorar mot Örebro på Hovet. Inför kvällens omgång ligger Malmö på en tredjeplats efter just Örebro och Djurgården.

Trots Malmös fina placering är inte lagets head coach, Mats Lusth, helt nöjd med hur man genomfört kvalserien så här långt.
– Jag tycker ändå att vi varit lite upp och ner under kvalserien. Lite av ett varannandagslag så att säga och jag tycker att det finns mer att ta av, säger Mats Lusth till hockeysverige.se
– När vi håller tätt bakåt och släpper in max två mål så vinner vi. Vi måste hitta tillbaka till att göra minst tre mål flera matcher i rad.

Har ni kunnat jobba med mindre press på gruppen den här säsongen jämfört med hur det har varit tidigare år i Malmö?
– Pressen sätter man i första hand på sig själv, men utifrån har det inte varit samma hausse inför den den här säsongen jämfört med tidigare säsonger då man storsatsat med gamla stjärnor, tjecker som varit lite trötta och så vidare.
– På så sätt är det inte samma press. Den här gruppen har fått jobba på ett bättre sätt när förväntningarna utifrån inte varit på samma sätt som det brukar vara i Malmö. Inifrån har vi hela tiden haft målsättningar och press på oss själva för att veta vad vi ska göra för att komma dit vi själva vill.

Malmö är som bekant en stor fotbollsstad och ”Di himmelsblå” hade hemmapremiär i helgen. Trots att många pratar fotboll i stan tycker Mats Lusth att hockeyn står sig stark i staden.
– Just nu är det mycket hockeysnack samtidigt som det är mycket av det i tidningarna och media.
– Fotbollen fick mycket media på premiären, men dom fick också mycket svarta rubriker även om det inte handlade om Malmö utan Helsingborg mot Djurgården. Väldigt tråkigt för fotbollen givetvis, men själva hockeyn i Malmö är väldigt stort nu.

Poängbäst för Malmö i kvalserien är danske Frederik Storm. På sju matcher har Storm svarat för tre mål och totalt fem poäng.
– Frederik är en finurlig spelare som gör oväntade saker. Han tar oväntade vägar, är avig för motståndarna att få tag i. Dessutom har han ett rappt skott.

Frederik Storm kom till Malmö från Herlev inför fjolårssäsongen. Trots att han redan då var VM-spelare tycker Mats Lusth att han har utvecklats mycket under sina två säsonger i klubben.
– Han har tagit jättesteg, men han har mycket kvar att ta fortfarande. När han kom hit var han inte van att träna som svenska spelare tränar under sommaren och naturligtvis även off ice under vintern. Det är på i dom bitarna han fortfarande har mycket kvar att hämta även om han har tagit stora steg.

I kväll är det Skånederby i Malmö Arena. När lagen möttes tidigare i kvalserien vann Rögle med 5-2. Ett derby är alltid speciellt, men Mats Lusth ser ingen risk i att hans spelare ska vara övertända när dom åker ut på isen, tvärtom ser han dom starka känslorna laget emellan som enbart något positivt.
– Det ska vara lite tändning också. Det blir fullsatt ikväll och i ett sådant här Skånederby måste det få finnas känslor. Sedan får man försöka ha kvar den här smartnessen och tålamodet så man inte tokrusar och går bort sig.
– Jag tycker att det ska vara lite känslor och på gränsen till övertända. Det måste få finnas där.

Hur minns du som spelare i Malmö derbyna mot Rögle?
– Det var skitkul, skrattar Lusth och fortsätter:
– Riktigt heta derbyn, men det var andra spelare och andra spelregler då också. Det var tuffa derbyn, men väldigt roliga.

HAR SLAGLÄGE OM DJURGÅRDEN FÖRLORAR

Malmö förlorade i Ängelholm med 5-2 när lagen möttes tidigare i kvalserien.
– Det som hände då var att den dagen hade Rögle bättre fart, bättre form och var mer redo än vad vi var. Vi var lite tagna från start. Jag vet inte varför vi var så för det har vi inte varit under hela serien utan vi har haft bra grepp om Rögle.
– Just den matchen var dom bättre förberedda. Rögle kom från förkvalet och hade mer fart och ett bättre tempo. Det var ju i tredje matchen som vi mötte dom.

Märkte ni av att Rögle kom till mötet med er efter haft flera heta matcher bakom sig?
– Det är väl vad man håller på att spekulerar i. Samtidigt får man antagligen inget svar på det. Vi mötte Västerås och Djurgården som match ett och två. Sedan hade vi Rögle i match tre. Västerås och Djurgården hade samma förutsättningar som oss med den här långa vilan. Sedan kom Rögle med högre fart än vad det hade varit i våra två första matcher.

Vinst i kväll samtidigt som Djurgården förlorar mot Örebro skulle innebära ett gynnsamt läge att ta sig till SHL för Malmö, hur mycket kommer du snegla på resultattavlan under kvällens match?
– (Skratt) Jag kommer inte stå och titta något extra mot hur jag brukar göra. Naturligtvis är jag väl medveten om var dom händer i dom andra matcherna. Det brukar jag alltid ha lite koll på.

Varför vinner Malmö derbyt mot Rögle?
– För att vi har revansch att fodra, det är vår hemmarink och det är fullsatt. Vi kommer att ta kommandot direkt.

Kvällens matcher
SM-slutspel
Växjö – Färjestad (C More/TV4 play)

Kvalserien
Västerås – AIK (Viasat Sport)
Djurgården – Örebro (Viasat Hockey)
Malmö – Rögle (S24)

Kval till Hockeyallsvenskan
Piteå – Troja-Ljungby
Vita Hästen – Kallinge/Ronneby
Tingsryd – Björklöven

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL