SHL

Spelarflykten från Luleå: ”Ungefär som när man tar studenten”

ANNONS

Fyra tränare och fem tongivande spelare har försvunnit inom loppet av en vecka. Nu är den stora frågan vad som händer med Luleå Hockey. Hockeysverige.se ringde upp sportchefen Lars ”Osten” Bergström för att få svar på den frågan.
– Det här är någonting som vi har kalkylerat med och det är en helt naturlig process, säger han om tränar- och spelarflykten.

Alla fyra tränarna, Jonas Rönnqvist, Thomas Berglund, Roger Åkerström och Daniel Henriksson lämnar Luleå. Det gör även stjärnspelarna Linus Klasen, David Rautio, Daniel Gunnarsson, Linus PerssonLinus Omark och sannolikt även Anton Hedman. Alltså försvinner en stor det av kontinuiteten som laget har byggt upp under de senaste åren.

Men något skäl till oro finner inte sportchefen Lars ”Osten” Bergström. Han anser att man måste ha ett bredare perspektiv när man ser på Luleå Hockey.
– Jag tycker att man istället ska se att det finns en stor kontinuitet i Luleå som förening. Vi har en väldigt fin historik i elitserien/SHL och det är den som man ska sätta tillit till, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är lite tidens tand i SHL att det är en ganska stor omsättning på spelare. Våra tränare har varit här i fyra år vilket är en ganska lång tid. Det är i god anda och gott samförstånd som vi enats om att vi går vidare var för sig.

Det är många tunga namn som lämnar Luleå på spelarsidan. Trots det känner inte Bergström någon speciell stress över att det är just etablerade toppspelare som lämnar laget.
– Det är aldrig bra att vara stressad, skrattar Bergström.
– Man brukar inte fungera bra då oavsett om man är på isen eller utanför den. Det är alltid ett lite vemod, ungefär som när man tar studenten. Alla går olika vägar och man vet inte vad som händer, var tar alla vägen och så vidare.
– Som alltid när det funkar så kan man säga att vi har haft en bra tid tillsammans. Sedan är det, som jag sa, en del av tidens tand och något som man har att hantera på bästa möjliga sätt. Det här är någonting som vi kalkylerat med och det är en helt naturlig process.

Försökte ni behålla Linus Omark och dessutom få hem hans radarkompis Johan Harju?
– Vi har länge kommunicerat ut att spelare som har en naturlig koppling till Luleå eller Norrbotten alltid är intressanta. Självfallet dom båda också, en gång Luleå alltid Luleå.
– Sedan har vi också full förståelse, när dom är i den åldern, att dom söker äventyr. Så klart att vi heller inte kan matcha det ekonomiska man betalar i KHL.

Du nämner den naturliga kopplingen till Norrbotten, hur viktig är den när ni tittar på nya tränare?
– Den får man så fort man passerat gränsen oavsett var man kommer ifrån, ha ha…
– Visst, det finns alltid ett extra värde i att man har lite känsla, rötter och kanske lite förståelse före kulturen. Det är inget självändamål, men det finns ett mervärde i det.
– Vi har också våra övriga ledare, dom som sköter material och ”medical team”, där har vi jobbat med en otrolig kontinuitet.

SATSAR PÅ OWUYA OCH LASSINANTTI

Ett namn som nämnt som tänkbar ersättare efter Jonas Rönnqvist är Joakim Fagervall som idag tränar Västerås och är född i Kiruna.
– Vilka goda egenskaper han har som tränare borde väl han själv få uttrycka eller dom som har jobbat med honom.
– Vi har kommunicerat på det sättet att vår tränarlösning ska vi återkomma till när den tiden är inne. Vi har nu valt att på ett värdigt och respektabelt sätt avsluta med våra tidigare tränare och det fina jobb dom har gjort.

Vilka hörnstenar måste ni plocka in utifrån när ni bygger nästa säsongs Luleå?
– Det är ändå totalen som är det intressanta. Man måste få till ett lag som har olika kompetenser och som har en förmåga att vara effektivt. Framför allt då att vara effektivt när det gäller som mest. Det är kanske där som vi den här säsongen inte känner oss helt nöjda.
– Vi hade ett bra lag med många kompetenser, men vi hade tyvärr inte vår bästa period när det som mest krävdes samtidigt som vi mötte en bra motståndare.
– Du bör ha rutin, erfarenhet, men du bör också ha kraft, skicklighet och fart. Sedan behöver vi ha spelare som kan jobba bra tillsammans.

Mark Owuya.

Målvakten David Rautio lämnar alltså Luleå. Nu talar mycket för att målvaktsvalen till nästa säsong stannar blir Joel Lassinantti och Mark Owuya.
– Det stämmer att Rautio inte kommer att spela i Luleå närmaste två säsongerna. Lassinantti och Owuya är två bra målvakter. Lassinantti är en egen produkt som gjort jättesuccé i Hockeyallsvenskan för Asplöven.
– Owuya är i sammanhanget en relativt ung målvakt som jobbar oerhört seriöst för sin egen förbättring. Där har vi något bra att utgå ifrån. Vi har också väldigt många unga kommande lovande målvakter. I nästan varje årskull har vi en målvakt med landslagskompetens.

Hur ligger det till med Daniel Gunnarssons vara eller icke vara i Luleå nästa säsong?
– Han kommer inte heller spela med Luleå Hockey.

Kommer samarbetet med Asplöven fortsätta även nästa säsong?
– Samarbetet med Asplöven har varit väldigt positivt och jag tycker att hockeyverksamheten i länet blomstrar som aldrig förr. Kiruna, Kalix och Piteå känns som alla som att dom har mycket mer energi nu än tidigare. Asplöven har gjort det väldigt bra. Jag tycker också att vi själva har lyft oss till en nivå där vi vill höra hemma. Jag tycker också att det ser mycket bättre ut på ungdomssidan. Vi har haft ett jättebra samarbete med Asplöven och vi vill gärna fortsätta med det.

När presenterar några nya spelare och tränare?
– Tålamod är en viktig egenskap i ishockey och även i detta fall. Det kommer i alla fall inte dröja allt för länge.

FAKTA: Nyförvärv och förluster just nu
Förluster:
Linus Omark – Jokerit
Linus Klasen – Lugano
Daniel Gunnarsson – Klubb ej klar
Linus Persson – Klubb ej klar
David Rautio – Klubb ej klar

Nyförvärv

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch