Västerås IK

”Jag kommer inte att bli kvar i Västerås”

ANNONS

Han har placerats i Luleå, men är tystlåten om framtiden. Det enda som är säkert är att tränaren Joakim Fagervall återfinns i ett annat bås kommande säsong.
– Jag kommer inte att bli kvar i Västerås, bekräftar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)
Säsongen är över för Västerås. Efter en bra grundserie gjorde laget en svag kvalserie och slutade sist. Matchen mot Djurgården var också sista natten med gänget för Västerås tränare, Joakim Fagervall.
– Framtiden ser ut som så för mig att imorgon (läs: idag) ska jag prata med Västerås. Där är vi nu. Sedan får vi se vilka beslut jag tar och vad som händer i slutet på den här veckan. Det är vad som ligger närmast just nu, säger Joakim Fagervall till hockeysverige.se efter att hans Västerås förlorat säsongens sista match med 6-2 mot Djurgården.

Kan du rent av bli kvar i Västerås menar du?
– Nej, jag kommer inte att bli kvar i Västerås.

Har du haft någon dialog med Luleå?
– Jag tar ingenting ännu utan vi tar det i veckan. Jag ska pratat med Västerås nu först och främst.

Hur skulle du sammanfatta säsongen med Västerås?
– Jag tycker att vi gör en bra och jämn grundserie. Det har väl aldrig blomstrat ordentligt, men jag tycker att vi har haft ett jämt spel. Mot slutet, jag tror att det var mot Troja borta, började vi producera och göra ordentligt med mål. Malmö hemma fick vi några skador och efter det, vi var ju klara men, spelade vi inte på någon bra nivå.
– I grundserien med 100 poäng, väldigt lite mål insläppta ser jag på nästan varje match likadant, att vi gjort det stabilt och varit rätt effektiva i målskyttet.
– Kvalserien är vi väldigt missnöjda med så till vida att vi på bortaplan egentligen har spelat bättre än vi gjort på hemmaplan. På hemmaplan fick vi inte riktigt till det. Vi försökte spela lite ”fancy” men det är inte riktigt vår grej. Det vi var så stolta över i grundserien, vårat grundspel och försvarsspel, det gick vi ifrån lite grann.
– Vi fick in offensiv kraft och då kändes det som att vi skulle börja gasa och gå framåt. Det kunde vi inte riktigt hantera på hemmaplan, tyvärr. Jag tycker att vi brände platsen. Vi hade chansen till en helt avgörande match mot Djurgården här ikväll om vi bara hade tagit en hemmamatch till.

Vilka frågetecken innan säsongen har rätats ut till utropstecken?
– Jag tycker att Marcus Jonsson tagit ett stort kliv i år. Han har alltid varit bra på att göra ett bra jobb, men i år har han även tagit ett stort kliv i spelet. Han är kanske den spelare som får fast motståndarna mest och bäst i anfallszonen.
– Jag tycker att Andreas Lindh, även om han inte var något frågetecken innan säsongen, har varit grymt stabil under hela säsongen.
– Oavsett vad man tar in så är det lite chansningar, men Jeremy Williams blev den produktiva spelare som vi hade hoppats på.
Jonas Fransson visste vi skulle vara bra och han var också bra.

Om du blickar tillbaka på dina två säsonger i Västerås, hur är dina spontana tankar kring tiden i klubben?
– Vi startade förra säsongen lite knackigt. Vi har blivit bättre och bättre samtidigt som vi blivit stabilare i grundserien. Däremot så är jag inte nöjd med kvalserien.
– Jag tycker att vi någonstans blev lite bättre i spelet, men det är svårt att summera det som en bra säsong när vi får den avslutningen som vi får. Målet var SHL och det är inte för inte som det sägs att man behöver tre kvalserier för att ta sig upp. Man ska inte förakta kontinuitet i trupperna och spelet. Det är oftast nyckeln till framgång.
– Första året var stabilt och bra. Vi fick lite mer spets till år två och vart lite vassare. Sammanfattningsvis är det ändå två bra säsonger, två jämna säsonger där vi gör två bra grundserier. I år var vi bättre i grundserien än året innan och låg topp tre i mer eller mindre 52 omgångar.

Joakim Fagervall har tidigare även tränat Boden, Oskarshamn, Växjö, Björklöven, Molot-Prikamie Perm och Tingsryd.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch