Skellefteå AIK

Skellefteå tog hem första ronden

ANNONS

Skellefteå gick på knock i den första SM-finalen och körde över Färjestad i första perioden. Man hade 2-0 och det räckte för att säkra den första segern i finalserien.
– I första perioden är vi ju inte med. Skellefteå är ensamma på banan och får flyga förbi oss, säger Färjestads tränare Leif Carlsson.

Skellefteå öppnade finalserien mot Färjestad på ett strålande sätt. Man var överlägsna i första perioden och avgjorde mer eller mindre matchen redan där även om man ”bara” fick med sig 2-0.

Efteråt var det överdrivet snack om att det bara var ett lag på banan i hela matchen. Kaptenen Jimmie Ericsson ville inte gärna hålla med om det.
– Det håller jag inte med om. Men vi startar hysteriskt bra precis som vi vill göra och sätter vår prägel på matchen. Det är nyckeln idag, säger han till Kanal 5.

Det var Ericsson som inledde målskyttet i matchen. I slutet av ett numerärt överläge transporterade han pucken genom mittzonen och dunkade in 1-0 högt med FBK-backen Ville Lajunen som skymning framför egna målvakten Fredrik Pettersson Wentzel.

Målet kom efter sju minuter och fyra minuter senare gjorde Joakim Lindström 2-0. Oscar Möller vann pucken i kamp med flera FBK-spelare i ena sarghörnet och spelade i sidled fram Lindström till ett tämligen öppet mål.
– I första perioden är vi ju inte med. Skellefteå är ensamma på banan och får flyga förbi oss, konstaterade FBK:s ofta så ödmjuke tränare Leif Carlsson vars lag spelade upp sig desto mer i framförallt andra perioden.

Carlsson var inte heller kritisk till den högst tveksamma utvisning som Christian Berglund drog på sig för roughing på Niclas Burström i mitten av andra perioden. En utvisning som ingen hade protesterat om Carlsson haft domarmässig kritik att komma med.
– Det är en lite onödig utvisning. Man behöver inte göra det. Det är ingen bra grej för Berglund. Han behöver inte göra det. Helt onödigt från honom, menade FBK-coachen.

Utvisningen tog Berglund i offensiv zon och i slutsekunderna av utvisningen gjorde Pierre-Édouard Bellemare 3-0, snyggt framspelad av Bud Holloway och Martin Lundberg där fransmannen fick pucken i centralt läge och kunde trycka upp pucken högt i ”fel” hörn när Pettersson Wentzel förflyttade sig i sidled.

Målet blev matchens sista och Markus Svensson behövde göra 21 räddningar för att hålla sin andra nolla i det här slutspelet.

Matchen hade ett par tuffa bataljer på isen. Ole-Kristian Tollefsen försökte tända igång sitt FBK innan andra perioden gick igång och skapade ett mindre gruff på isen och Milan Gulaš tacklade hårt – men korrekt – Erik Andersson så att denne föll tungt i isen och tvingades lämna isen för resten av matchen.
En utvisning som, av Kanal 5, länge spåddes komma att bli granskad av disciplinnämnden i efterhand. En uppgift som domaren Marcus Vinnerborg snabbt sköt ner i en intervju efter matchen.
– Tacklingens kraft är riktad mot bröstet och det är det som räknas. Det är en korrekt utförd tackling. Vi har sett den i efterhand och har samma bedömning som vi hade under matchen.

Men Jimmie Ericsson tyckte inte att det var fullt så hårt där ute totalt sett som många andra tyckte.
– Jag tog en onödig utvisning mot Tollefsen, men annars var det inte så mycket kamp där ute.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch