Skellefteå AIK

Experternas tips till FBK: ”Måste komma åt Skellefteås backar”

ANNONS

Skellefteå tog en enkel seger mot Färjestad i första finalmatchen. Hockeysverige.se bad experterna Sanny Lindström och Jonas Fahlman, tätt förknippade med respektive lag, ge FBK råd hur man ska komma åt Skellefteå.
– De måste klara av och orka sätta en högre press på Skellefteås backar, säger Lindström.
– Lagen som varit lyckosamma mot Skellefteå har förmått att störa deras backar, konstaterar Fahlman.

Skellefteå vann den första SM-finalen mot Färjestad rätt klart. När krutröken hade lagt sig i Skellefteå Kraft Arena hade hemmalaget vunnit med 3-0 efter mål av Jimmie Ericsson, Pierre-Édouard Bellemare och Joakim Lindström.

Nu fortsätter finalserien med match i Löfbergs arena i Karlstad. För att få en fingervisning om hur fortsättningen kommer att gå ställde hockeysverige.se några frågor till Sanny Lindström, med ett förflutet som spelare i Färjestad och som idag jobbar som expert på C More, och hockeyjournalisten Jonas Fahlman, som bland annat skrev Skellefteås guldbok i samarbete med Idrottsförlaget efter säsongen 2012/13.

Sanny Lindström.

Sanny Lindström
Varför vann Skellefteå den första finalen?
– Som alltid när man möter Skellefteå så sätter dom full fart första tio, tolv minuterna. Det var inget undantag den här matchen. Skellefteå fick 2-0 lite för enkelt, enligt mig. Så enkla mål har inte Färjestad släppt in tidigare. Man var väldigt passiva och man backade in väldigt långt vid första målet. Det var två killar, ”Peppe” Lundh och Linus Fröberg som tappade Oscar Möller vid andra målet. Det håller inte mot Skellefteå. Då ger man istället Skellefteå ännu mer energi och då blir dom näst intill oslagbara.
– I andra perioden tycker jag att Färjestad höjde sig och spelade mer aggressivt på Skellefteås backar som faktiskt började skicka iväg pucken. Någonstans där måste Färjestad hitta sitt spel, att klara av och orka sätta en högre press på Skellefteås backar.

Vad är Färjestads styrka som lag?
 – Färjestad har ett gediget och bra försvarsspel när bitarna faller på plats. Man har ett defensivt väldigt starkt lag med snabba spelvändningar vilket jag tycker är lite av Färjestads adelsmärke.

Svaghet?
– Svagheten är att man är alldeles för trubbiga framåt. Man har för få spelare som levererar offensivt. Färjestad är för beroende offensivt av förstakedjan med Joakim Hillding, ”Peppe” Lundh och Per Åslund. Rickard Wallin har blixtrat till lite liksom Milan Gulas, men där bakom är det för tunt. Det är för få som är med och producerar helt enkelt.
Pontus Åberg och Joakim Nygård har framtiden framför sig och kan bli jättebra offensiva spelare i SHL. Framför allt skapar Nygård väldigt många lägen, men är lite klen när han kommer till sista delen. Han är ännu för dålig att sätta dit lägena, men det är säkert saker som han kommer att utveckla.

Vilken är vilka är dom enskilt viktigaste spelarna för Färjestad om man ska vända den här finalserien?
– Jag vill lyfta fram två stycken. Dels Fredrik Pettersson Wentzel så klart, målvakten. Han gjorde ingen dålig match, men det är svårt mot Skellefteå när dom bara tuggar på.
– Sedan är en spelare som Ole-Kristian Tollefsen jätteviktig när det gäller att sätta sig i respekt och göra Färjestadsspelarna större och längre.

Vad slutar SM-finalserien och varför?
– Skellefteå har varit outstanding i serien och jag tror att dom vinner med 4-1 i matcher. Framför allt deras offensiv är överlägsen alla andra lags.

Jonas Fahlman.

Jonas Fahlman
Varför vann Skellefteå den första finalen som du ser det?
– Därför att man har ett lag med en högre offensiv kraft och spelar i en högre fart. Jag tycker att det var ganska signifikativt att Skellefteås fjärdekedja kunde komma in och ha lekstuga med Färjestad i anfallszonen. Det visar på att Skellefteå har en oerhörd bredd anfallsmässigt.

Vad är Skellefteås styrka som lag?
– Det är bredden men också spelmodellen. När Skellefteå spelar sin höghastighetshockey är det få lag som klarar av att parera den under sextio minuter. Nu tycker jag att Färjestad gjorde tappra försök men det räckte ändå inte till att rubba Skellefteå.
– Skellefteå satte sig i förarsätet genom den ledning man skaffade sig i första perioden. 2-0 då var följden av att Fredrik Pettersson Wentzel storspelade. Det kunde lika gärna ha varit 5-0 efter första perioden om man ser till hur det såg ut med spel och chanser.

Vad ser du att riskerna ligger i att Skellefteå ska tappa guldet till Färjestad?
– Lagen som varit lyckosamma mot Skellefteå i delar av matcher eller vid vissa tillfällen hela matcher, åtminstone i grundserien, har förmått att störa Skellefteås backar. Lag som har legat på hårt och högt har kunnat få effekt av det när man varit för sölig med puck eller gett varandra för dåliga uppspelsalternativ. Därigenom har man kvävt farten för Skellefteå.
– Det är inte många lag som har klarat av det eftersom man antingen blivit genomspelade eller så orkar man inte genomföra det spelsättet under en längre i tid under en match. Det har ändå skett vid några tillfällen i vinter och det är där man har lyckats sätta in stöten mot Skellefteå AIK.

Vem eller vilka är dom enskilt viktigaste spelarna för Skellefteå?
– Målvakten är alltid viktig. Nu visade Markus Svensson i sin första SM-final på isen – han var med som andramålvakt finalspelet i fjol bakom Joacim Eriksson – att han kom väldigt rätt in i det här. Han höll nollan. Även om inte Färjestad skapade jättemycket fick han göra en del väldigt bra räddningar. Det skänker både honom och laget en trygghet inför fortsättningen. Att man har en målvakt som man vet kan spika igen. Jag antar att Färjestad kommer att sätta ännu hårdare tryck på honom i dom kommande finalerna.
– Naturligtvis också Jimmie Ericsson. Hans sätt att gå i bräschen tycker jag är väldigt imponerande. Han fick Guldpucken förra säsongen, men tittar man rent effektivitetsmässigt och hur han har spelat den här säsongen och dessutom alla mål, alla viktiga mål han gjort i slutspelet, så har han varit ännu vassare och betydelsefull för laget den här säsongen.

Hur slutar SM-finalserien och varför?
– Jag tippade 4-1 i matcher för Skellefteå inför finalserien. Jag finner väl ingen anledning att ändra på tipset även om jag trodde att det var större skillnad mellan lagen i den första finalen. Jag trodde faktiskt att Färjestad skulle vara lite närmare.
– Klart att det kommer att krävas av Färjestad något utöver det vanliga för att dom ska slå Skellefteå. Jag tror Färjestad kan vinna någon av dom tidiga matcherna i serien. Sedan blir det bara svårare och svårare för Färjestad.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL