SHL

Kevin Fialas förvandling: ”Han hade väldigt hög svansföring”

ANNONS

Han kom till HV71 med rykte om sig att vara en spelare som gick sin egen väg. Under juniortränaren Anders Olssons vägledning växte Kevin Fiala ut till en av SHL:s yngsta och roligaste överraskningar den gångna säsongen.
– Han har vuxit kolossalt mycket både som människa och hockeyspelare på väldigt kort tid, säger Anders Olsson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Tävlar vi!?
Kevin Fialas ögon lyser upp när Andreas Larsson tar upp träningsuret ur fickan. Det är tidtagning som gäller när den unge schweizaren och hans jämngamla träningskollegor Ludvig Elvenes och Philip Magnusson från Rögle samt Pierre Engvall från Frölunda möts upp vid Ruddalens skridskooval för att kämpa sig igenom de tuffa barmarksövningarna.
Andreas Larsson ler brett:
– Det är alltid tävling, Kevin!
Larsson är personlig tränare med inriktning på hockeyspelare och deras skridskoåkning. Han har jobbat med Kevin Fiala genom forwardens agentur 4Sports och snabbt lärt sig vilka knappar han ska trycka på för att få ut max av talangen.
– Som person är han otroligt målinriktad. Han hatar verkligen att förlora. När vi var på isen i förmiddags körde vi tävling hela tiden för att spetsa till det. Det blev många ”fuck” från hans sida, skrattar Andreas Larsson.

Under eftermiddagens barmarkspass blir det inte lika många ”fuck”. Kevin Fiala har bäst tider av de fyra spelarna i flera av övningarna som genomförs. Utöver den uppenbara talangen med klubba och puck var det just hans driv och hunger efter framgång som låg bakom det succéartade genombrottet i vintras. Blott 17 år gammal klev han in i HV71:s andrakedja och svarade för elva poäng på 17 matcher i grundserien samt ytterligare sex poäng på åtta Play in- och slutspelsmatcher. Detta trots att han spelade med en båtbensskada i ena handen efter att ha skadat sig redan i det första Play in-mötet med Leksand.
– Jag är en kille med bra självförtroende. När jag fick chansen i A-laget så hade jag just kommit tillbaka från JVM i Malmö där det hade gått väldigt bra. Jag fick spela mitt eget spel och då brukar det funka för mig, säger han till hockeysverige.se medan vi vandrar tillbaka till omklädningsrummet efter det avslutade träningspasset den här för Göteborg typiskt blåsiga aprildagen.

Andreas Larsson ger Kevin Fiala instruktioner under träningspasset på Ruddalen.
Foto: Uffe Bodin

82 POÄNG PÅ 23 MATCHER

Kevin Fialas hockeykarriär startade i lilla Uzwil, en kvart väster om St. Gallen och 45 minuter öster om Zürich. Pappa Jan Fiala föddes i Tjeckien och spelade för Sparta Prag som liten grabb innan familjen flydde till Schweiz för att komma undan Sovjetunionens bojor. Jan Fiala fortsatte hockeykarriären i Schweiz och såg till att sätta på sonen skridskor när han fortfarande bar blöja. Redan som tvååring tog Kevin sina första stapplande skär på isen i den lokala rinken. Efter det fanns det ingen återvändo. Lille Kevin dominerade stort i de lokala juniorligorna och flyttade till Zürich som 14-åring för att få bättre konkurrens. Det gick sådär. Sin första säsong i ZSC:s U15-lag svarade han för 44 mål och 82 poäng på 23 matcher. Det blev bara ytterligare en säsong i Zürich innan Jan Fiala tyckte att Kevin behövde ännu bättre motstånd för att inte stagnera. Det föranledde flytten till Malmö sensommaren 2012.
– Min pappa tyckte att det var en bra idé att testa något nytt. Att komma till Sverige skulle ge mig chansen att möta bättre spelare i tuffare konkurrens. Han hade hört att Sverige har den bästa juniorverksamheten i hela i Europa, så han frågade min agent om det var möjligt för mig att flytta dit.

Vad tyckte du då?
– Jag ville bli bättre och tyckte det lät bra. I efterhand har det varit väldigt nyttigt för mig. Jag valde Malmö för att jag kunde spela i J20 direkt där. Eftersom det var ett allsvenskt lag hoppades jag att jag skulle kunna få träna med A-laget och kanske till och med spela någon match.

Foto: Uffe Bodin

Att flytta till ett nytt land med ett främmande språk och bara ha ytterst grundläggande kunskaper i engelska som 16-åring är ett gigantiskt steg. För att acklimatiseringsprocessen skulle bli så smidig som möjligt fick Kevin Fiala därför sällskap till Malmö.
– Mamma (Renate) flyttade med mig och jag är väldigt glad att hon gjorde det. Det var en stor hjälp att ha med sig henne när jag kom till ett nytt land, säger Kevin som numera bor på egen hand i Jönköping.
– Nu känner jag mig trygg och hemma här. Det är viktigt och det har bidragit till att det har gått bra för mig.

Du valde att lämna Malmö och flytta till HV71 efter bara en säsong. Varför då?
– Jag ville till en bättre organisation. Jag hade hört att HV hade den bästa juniorverksamheten i Sverige och kanske hela Europa. Nu när jag har spelat där känns det så.
– De har allting. Vi har fyra isytor för oss själva och massor av möjligheter att få bra träning. Sedan spelade de i högsta ligan och mitt mål var att jag skulle ta en plats där den här säsongen.

”DET VAR MYCKET ‘JAG, JAG, JAG'”

Det gjorde han som bekant. Men även om genombrottet kom hastigt, nästan som över en natt, låg det mycket arbete och många justeringar bakom hans inträde i A-laget. Lika hårt som Kevin Fiala fick slita på isen fick juniortränaren Anders Olsson slita för att få stortalangen att bredda sin repertoar och bli mer av en lagindivid.

Anders Olsson.

– Han tydde sig till mig rätt tidigt. Det var tuff för honom med språkbarriären och jag har försökt hjälpa honom genom att förklara saker och ting på tyska, säger Olsson och vittnar om en ung man som har tagit stora steg på isen men inte minst utanför.
– Han hade en väldigt hög svansföring när han kom hit. Det var mycket ”jag, jag, jag” och vid något tillfälle bänkade vi honom i juniorlaget för att han dels kom för sent till en samling och dels inte jobbade tillräckligt hårt i defensiven. Han pratade om hur mycket han älskade Ovetjkin. Då frågade jag honom vad Ovetjkin hade vunnit och bad honom titta på Crosby i stället eftersom vi som tränare uppskattar den spelartypen mer.

Förmaningarna och tjatet har gett utdelning. Kevin Fiala har ändrat attityd och fått ett större lagmedvetande, menar Anders Olsson.
– Efter hand har jag kunnat se väldigt tydliga förändringar i hans uppträdande både på och utanför isen. Han har lämnat den där rollen som den stora stjärnan från Schweiz som han hade i Malmö och blivit mer av en lagspelare.
– När han kom tillbaka efter JVM grämde han sig för att laget hade åkt ut, han tyckte att han borde ha spelat bättre för laget. Då insåg jag att han var mogen att ta nästa steg.

När A-lagsdebuten slutligen skedde i januari i år var det Anders Olsson som låg bakom den också. Olsson blev befordrad från juniorlaget till Torgny Bendelins assisterande tränare i A-laget efter att Ulf Dahlén hade fått sparken och bidrog till att flera juniorer fick chansen i SHL. Kevin Fiala var den som lyckades bäst.
– Första matchen var mot Modo (8 januari), men då började jag som 13:e forward. Jag var nervös då, men det var värre i andra matchen för då skulle jag spela från start i andrakedjan, minns han.
– Tredje matchen mot Leksand kom första målet. Jag spelade med Erik Christensen och Ted Brithén. Vi spelade ihop hela tiden och det har gått bra. Jag kan inte förklara varför, det bara klickade.

Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

DEN INRE GLÖDEN

En båtbensskada har stört Kevin Fiala under våren.

Tillbaka i omklädningsrummet tar Kevin Fiala av sig det skydd han har på handen efter sin skada. Dagen till ära har han fått bra besked från sin läkare; efter att ha missat J20-slutspelet och HV71:s guld där kommer han att kunna delta i U18-VM i Finland för Schweiz räkning.
– Inte ett dugg förvånande. Kolla bara här hur han såg ut på isen i dag, säger Andreas Larsson och sliter fram sin iPad och sätter i gång ett videoklipp där Kevin Fiala far runt som en furie på isen och hanterar pucken som om handen vore helt opåverkad.
– Han har en sådan verktygslåda att han kan bli hur bra som helst. Han är välutvecklad för sin ålder och har jättebra skridskoåkning. Lite av nyckeln ligger väl i hur mycket större han kan bli, men vi jobbar på att göra honom till en ännu bättre skridskoåkare, en skridskoåkare i världsklass.

Andreas Larsson har själv en bakgrund som skridskoåkare. Under många år tillhörde han Sverigeeliten och än i dag har han det svenska rekordet på kort distans (100 meter). Som personlig tränare arbetar han bland annat med Hampus Lindholm, Nick Sörensen och har tidigare även varit fystränare åt Rögle, men satsar nu på att driva egna camper och agera konsult mot olika klubbar. På sajten hockeypt.com delar han med sig av tips och träningsövningar till sina adepter. Allt för att de ska bli snabbare, smidigare och explosivare. Larsson säger att det är en ynnest att få arbeta med unga och så hårt drivna atleter.
– Jag är inte typen som står där med en piska i handen och skriker ut order. Ska det funka mellan oss måste spelarna ha en inre glöd, en vilja att utvecklas. Det är precis vad en kille som Kevin har.

Den där inre glöden bidrog till att ge Kevin Fiala ett nytt ettårskontrakt med HV71 samtidigt kommer den med stor sannolikhet innebära att han väljs i första rundan i NHL-draften i sommar. I början av säsongen blev tankarna på draften näst intill en distraktion, men så fort han lärde sig att koppla bort alla scouter på läktaren blev spelet bättre.
– Jag tänkte lite för mycket på draften till en början, men sedan lugnade det sig och jag tror att det har hjälpt mig. Jag har kunnat koncentrera mig på att spela helt och hållet, säger han.
– Det är kul att vara rankad högt. Det är smickrande, men det påverkar mig inte. Det är ju inte så att jag tänker att ”nu kan jag chilla bara för att någon har mig högt på en ranking”. Jag vill bara bli bättre och bättre och ta fler steg.

När tror du att det blir aktuellt med spel i NHL för din del?
– En vanlig spelare vill spela i NHL så snabbt som möjligt och det vill jag också. Jag känner att jag vill ta ett steg till, så ett år till i HV71 och sedan NHL.

Var det därför du bra skrev ett ettårskontrakt med HV?
– Kanske… Men jag gillar klubben och kan tänka mig att spela där i 20 år om det vore så. Jag älskar HV71.

Foto: Uffe Bodin

Innan draften ska han först och främst delta i U18-VM, en turnering som sannolikt avgör hur högt han kommer att bli draftad. Därefter, den 29 april, kommer han att få besked om han har tagit hem priset EliteProspect Award som årets SHL-junior på Hockeygalan som C More och hockeysverige.se genomför. Han gläds åt uppmärksamheten som hans starka säsongsavslutning i SHL har medfört, men är långt ifrån nöjd.
– Det ger mig självförtroende och glädje. Det är ett bevis för att säsongen har gått bra. Samtidigt känner jag en press att bli bättre och visa att jag är värd nomineringarna. Det är en bra press, en press som gör mig bättre.

Anders Olsson tror att Kevin Fiala kan gå var som helst mellan ”5 och 25” i första rundan av NHL-draften. Men oavsett hur lågt eller högt Fiala blir vald menar Olsson att den största segern redan är vunnen. Den utanför isen.
– Han har vuxit kolossalt mycket både som människa och hockeyspelare på väldigt kort tid. Att ha fått följa hans utveckling har varit väldigt speciellt. Jag är stolt över hur han har utvecklats och mognat.

Videoklipp från Kevin Fialas träningspass med Andreas Larsson:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL