Foto: Bildbyrån

Djurgården tappade sin egen succémålvakt till Modo. Nu ersätter man Adam Reideborn med Moras succé Mantas Armalis.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag är uppvuxen i Haninge och har alltid sett upp till djurgårdsspelare, säger Armalis.

Adam Reideborn gjorde stor succé i Djurgården under säsongen och valde att skriva på för Modo innan det stod klart att Djurgården skulle ta klivet upp.
Nu har klubben hittat en ny allsvensk succé att ersätta honom med och har sajnat upp Moras Mantas Armalis.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag är uppvuxen i Haninge och har alltid sett upp till djurgårdsspelare. Jag har varit djurgårdare sen jag började kolla på hockey, säger Armalis till Djurgårdens hemsida.

21-åringen spelade i Djurgårdens U16-lag säsongen 07/0/8 innan han flyttade till Mora som han tillhört sedan dess.
I vintras gjorde han braksuccé i HockeyAllsvenskan och konkurrerade snabbt ut JVM-målvakten Marcus Högberg som senare gjorde en SHL-avslutande succé i Linköping.

Utan en enda allsvensk match på kontot inför säsongen klev han in och hade 92,6 i räddningsprocent och släppte in 2,20 mål per match på de 40 matcher han spelade i det Mora som stundtals hade en ganska tuff säsong och sent lyckades ta sig till playoff-serien.
– Som vanligt när det gäller att signa nya målvakter tar jag hjälp av målvaktstränaren Anders Persson då jag inte har rätt kompetens att ensam bestämma rätt målvakt. Anders har hela tiden pratat bra om Mantas och framförallt att det finns utveckling i honom, säger sportchefen Challe Berglund.

Ska göra sin fjärde VM-turnering

Armalis har, som namnet antyder, en litauisk bakgrund. Båda hans föräldrar kommer därifrån och trots sin svenska uppväxt är det Litauen han valt att representera internationellt och VM-debuterade för nationen redan för tre år sedan och har varit förstamålvakt i tre raka turneringar.
– Det är en kul grej. På ett sätt handlar det om att förlänga säsongen men samtidigt är det en viss stolthet i att spela för landet som föräldrarna vuxit upp i, säger Armalis.

Och årets turnering är inget undantag. Redan på söndag inleds VM:s tredjedivision (Division 1 B) i litauiska huvudstaden Vilnius och då finns Armalis på plats för sin fjärde VM-turnering – vid 21 års ålder.
– Dels har vi en hemmaturnering, dels får vi in Dainius Zubrus från New Jersey Devils. Killarna blir nog extra taggade samtidigt som vi får en förstärkning. Det ska bli en kul turnering.

Polen, Nederländerna, Storbritannien, Rumänien och Kroatien kommer stå för motståndet.