Skellefteå AIK

Ger hopp om VM-förstärkningar: ”Klart jag är sugen”

ANNONS

Småkronorna förlorade öppningsmatchen mot Kanada i U18-VM i går. Men snart kan laget få fina förstärkningar i form av två SM-finalister. Juniorstjärnorna Oliver Kylington och Sebastian Aho är båda beredda att åka till Finland om SM-finalen tar slut snabbt.
– Dörren är öppen, säger Kylington.
– Klart jag är sugen, säger Aho.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Skellefteå kopplade ett bastant grepp om SM-finalserien mot Färjestad i går. Seger med klara 6-2 i Löfbergs Arena ger en 2-0-ledning i match och för stunden är det mycket som tyder på att ännu ett SM-guld kommer att hamna i Västerbotten.

Medan Skellefteå och Färjestad gör upp om den ädlaste valören i Sverige jagar Småkronorna samma mål i Finland. I går inleddes U18-VM i Imatra och Villmanstrand. U18-landslaget förlorade öppningsmatchen mot Kanada med 1-3, men saknade också två nyckelspelare som kan komma att förstärka laget senare i turneringen.

Färjestads back Oliver Kylington och Skellefteås dito Sebastian Aho är båda upptagna med att spela SM-final och kan ansluta först när finalspelet är över. Det finns fortfarande utrymme för dem i Anders Erikséns trupp, då endast 18 av de 20 platserna är fyllda. Om finalserien bara blir fyra matcher lång finns det goda möjligheter att båda ansluter till landslaget.
– Det har varit mycket snack om det där, om jag skulle åka eller inte. Färjestad ville ha mig kvar och det är kul att få chansen att spela en SM-final, säger Kylington till hockeysverige.se.
– Klart att det hade varit kul att delta i ett U18-VM också, men det är inget jag tänker på nu. Vi får se hur långt vi går här nu, om det går dåligt eller bra.

Du har inte stängt någon dörr i alla fall?
– Nej, nej, den är öppen. Allt beror ju på hur lång tid det här tar. Just nu satsar jag på att vinna ett SM-guld, men om det tar slut snabbt vill jag spela ett VM.

”INSTÄLLD PÅ ATT DET INTE BLIR EN KORT SERIE”

Sebastian Aho är inne på samma spår. Han poängterar att det är lite av en kamp mot klockan. Om finalserien skulle gå till sju matcher kommer den sista finalmatchen att spelas samma dag som finalen i U18-VM. Med andra ord får inte finalserien dra ut på tiden.
– Det är klart att jag har tänkt på U18-VM, men jag är inställd på att det att det här inte blir en kort matchserie och då skulle det bli svårare. Men visst, får jag chansen vore det såklart skitkul, säger Aho.

För den unga duon är möjligheten att uppleva en SM-final något väldigt speciellt. För Oliver Kylington, som inte var ombytt i den första finalmatchen, innebar det dessutom ett nytt rekord. I går blev han den yngsta spelaren genom tiderna att beträda isen i en SM-final. Redan i höstas blev han den yngsta spelaren genom tiderna att göra mål i elitserien/SHL.
– Jag har hört att jag har slagit några rekord under den här säsongen, men det är ingenting jag går runt och tänker på. Jag måste jobba hårt varje dag och leverera, då är det här inget jag kan leva på. Jag försöker hela tiden skapa nya utmaningar för mig själv, säger Kylington.

Sebastian Aho spelade en A-lagsmatch redan i fjol, men den här säsongen har 18-åringen sakta men säkert spelat sig in i A-truppen och i slutspelet har han varit ordinarie på bekostnad av äldre och mer rutinerade backar.
– Det är en otrolig känsla. Det gäller att njuta varje gång man är på isen, säger han om känslan att vara på isen under en SM-final
– Jag är inte så nervös av mig. Det var väl första gången jag var uppe i A-laget som jag kände av det, men nu tycker jag bara att det är kul och lärorikt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL