Hanna Lindqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hon delar moderklubb med Nicklas Lidström och har på nära håll sett vad han har gjort för Skogsbo IK. Leksands Hanna Lindqvist är ännu en i raden av landslagsspelare från den lilla föreningen utanför Avesta i Dalarna.
– Jag känner inte Nicklas Lidström, men det har alltid varit en person man har sett upp till och har haft som idol, säger hon till hockeysverige.se.

INSJÖN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lilla Skogsbo SK, en klubb i Avesta/Krylbos utkanter, har fostrat storstjärnor och landslagsspelare så som Nicklas Lidström och Stefan Lunner. I januari fick ytterligare en Skogsbofostrad spelare landslagsdebutera. Det handlade om Leksandsforwarden, Hanna Lindqvist.
– Varför det kommer fram så mycket landslagsspelare från just Skogsbo? Oj svår fråga, men det är så att Skogsbo är väldigt litet och, i alla fall när jag var liten, gjorde man inte mycket annat än att spela hockey. Jag tror att det är därför som det kommer fram flera bra spelare därifrån.

Avesta är en känd hockeyort och även Krylbo var framgångsrika inom hockeyn på 40 och 50-talet, men finns det en hockeykultur i själva Skogsbo?
– Ja, det tycker jag även om den kanske har gått ner lite senaste åren. Förut tycker jag att det var väldigt mycket hockey där i alla fall.

Nicklas Lidström, med stöd från NHL, var högst delaktig i att Skogsbo fick en ishall, något som betytt mycket för hockeyn i byn, enligt Hanna Lindqvist.
– Den har betytt jättemycket. Förut var man tvungen att spela på uterinken, men då den nya hallen kom fick man mycket större möjligheter.
– Jag känner inte Nicklas Lidström, men det har alltid varit en person man har sett upp till och har haft som idol.

I januari fick alltså Hanna Lindqvist debutera för Damkronorna i en turnering som spelades i Tyskland. På tre matcher med landslaget svarade hon för en assist.
– Det var jättekul att få vara med i landslaget, men det var en jättestor skillnad mot vad man är van med här hemma. Givetvis var det jättekul att spela med dom bästa och man fick känna på hur det var på den nivån.

Vad var skillnaden mellan den internationella hockeyn och spel här hemma i Riksserien?
– Största skillnaden var nog tempot tror jag. Sedan är tänket annorlunda. Dom går in på mycket mer detaljer jämfört med vad man får höra här hemma. Så det var väldigt nyttigt att få vara med och se hur det fungerar internationellt.

Var det svårare eller lättare att spela internationellt?
– Det var nog ganska svårt att komma in som jag gjorde eftersom dom flesta hade spelat ihop hela året. Det innebar för mig att det var ännu lite mer att tänka på, men samtidigt fick jag väldigt mycket hjälp av dom som är rutinerade.
– Jag tycker att det gick bra för att vara första gången jag var med så jag hoppas att jag får chansen i landslaget något mer, säger Hanna Lindqvist med ett leende.

Nu har du testat på landslagsspel, vad måste du utveckla under den här sommaren och nästa säsong för att komma upp på den nivån under en hel säsong?
– Jag lär nog förbättra allting faktiskt, både kondition och styrka för att kunna vara med och spela på den högsta nivån.

Det finns röster som påpekar att svenska tjejer på toppnivå inom damhockeyn har varit dåligt tränade senaste åren, håller du med om det?
– Om man jämför med USA och Kanada är det säkert en stor skillnad, men det kan vara mycket så att vi inte tränat rätt från första början när det gäller fysträningen. Jag tycker ändå att vi tränar ganska bra och mycket.

SIKTAR PÅ NÄSTA OS

Hanna Lindqvist var länge aktuell för spel i OS, men när förbundskaptenen Niclas Högberg tog ut landslagstruppen fanns inte hennes namn med.
– Det var första gången jag blev uttagen till landslaget men givetvis hade jag ändå OS i tanken. Jag gick ändå inte in med inställningen att jag trodde att jag skulle komma med, men det är klart att man ville åka till OS. Det är bara att kämpa på så kanske man får spela nästa OS i stället.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är idel herrar som tränat Hanna Lindqvist genom åren. Daniel Ljung, Uffe Hedberg, Christer Siik, Niclas Högberg, Jens Nielsen och så vidare. Även om det inte påverkar henne speciellt mycket att det är just herrar som varit tränare så ser gärna Hanna Lindqvist att det kommer in mer tjejer i tränarkåren.
– Ja, jag tycker att det saknas tjejtränare i damhockeyn. Jag tror att det idag bara är AIK som har damtränare av lagen i Riksserien. Det skulle nog vara bra om det kom in några flera, absolut.
– För min del har jag aldrig stört mig på att det är killar som varit tränare. Får man in en damtränare som spelat hockey tror jag ändå att det kan vara mycket till hjälp. Dom vet på vilket vis man lever som damhockeyspelare.
– I Skogsbo spelade jag först med killar tills jag var 16 år. Sedan började jag spela med damerna, men där hade vi också herrtränare.

Hur hamnade du i Leksand?
– Jag pratade med Daniel Ljung som var tränare för Leksand då, han kommer från Avesta. Jag tror att jag bestämde mig att flytta hit två veckor innan skolan började här upp. Eftersom jag spelade fotboll också så hade jag stor beslutsångest, skrattar Hanna Lindqvist som även påpekar att hon aldrig ångrat det valet.

Hur ska vi lyckas höja status på svensk damhockey?
– Genom att marknadsföra oss mycket mer. Sedan tror jag att det kan vara bra att göra publikrekordmatcher som vi gjorde här i Leksand. Det drog väldigt mycket folk. Även matchen efter hade vi mycket mer publik än vi någonsin tidigare hade haft. Jag tror att det är ett bra sätt för att få folk att komma och kolla och tycka det är kul.

Ny tränare i Leksand från och med nästa säsong är tidigare storspelaren Jens Nielsen, en tränare som Hanna Lindqvist tror kan bli mycket bra för henne och laget.
– Vi har haft honom lite tidigare också och jag ser bara positivt på det. Jag tror att det kan bli riktigt bra.

Kan man gå lite tufft fram mot tjejer verbalt för att på ett tydligt sätt markera vad som krävs om man ska kunna gå hela vägen, är det skillnad mellan tjejer och killar där?
– Ja, det tror jag faktiskt. Det kan nog vara ganska svårt att träna ett tjejlag, men sedan tror jag att det är olika från person till person. På vårt lag tror jag att han kan gå på ganska hårt i alla fall. Jag tror att alla tar det som positivt.

Jens Nielsen.

Hockeysverige.se passade på att fråga Jens Nielsen om hur han ser på Hanna Lindqvist som spelare när vi träffade honom i Tegera Arena.
Hanna Lindqvist har bra fart på rören och hon tar pucken mot mål hela tiden. Hon har också gjort mycket mål förra säsongen. En riktigt duktig hockeyspelare som jag hoppas blir kvar här i Leksand den här säsongen också.

Vilka förväntningar har du på nästa säsong, Hanna?
– Jag har ganska höga förväntningar. Eftersom vi gick till semifinal den här säsongen så vill vi gå ännu längre nästa år.

Vi är utanför din arbetsplats på Clas Ohlson i Insjön just nu, när tror du vi får se samtliga spelare i Riksserien livnära sig på att enbart spela hockey?
– Bra fråga, men jag tycker att det kommit fram mycket mer damhockey i media efter OS. Väntar vi något eller några år till kanske någon kan leva på det.