Skellefteå AIK

Här är svenska mästarna 2014

ANNONS

Skellefteå AIK är på nytt svenska mästare i ishockey efter att för andra året på rad vunnit en finalserie med 4-0 i matcher. Här är en presentation av spelarna som har fört klubben till sitt tredje SM-guld genom historien.

Målvakter:
35. Markus Svensson, 29 år, två SM-guld
Kom från AIK inför förra säsongen och blev ett utmärkt komplement till Joacim Eriksson. I år konkurrerade han ut NHL-meriterade Henrik Karlsson, som såldes av till KHL. Har varit riktigt stabil genom hela slutspelet, men också fått en del kritik för att filma i samband med olika sammanstötningar.

34. Erik Hanses, 23 år, ett SM-guld
Värvades från Almtuna när Henrik Karlsson försvann till KHL. Hann bara spela en SHL-match innan grundserien var över. Ska fungera som Svenssons sparringpartner nästa säsong.

31. Stefan Steen, 21 år, ett SM-guld
Värvades upp till Skellefteå från Leksand som junior. Har tillbringat en del tid med A-laget den här säsongen och spelade sju matcher med gott resultat i grundserien. Även utlånad till Oskarshamn. Förväntas flytta till Växjö härnäst.

Backar:
2. Erik Andersson, 32 år, två SM-guld
Skridskoskicklig veteran som har gått från att vara en ganska endimensionell offensiv back till en stabil tvåvägsback. Gör inte lika många poäng längre, men spelar säkrare. Missade ett par finalmatcher till en följd av Milan Gulas tackling i den första finalmatchen.

3. Niclas Burström, 23, två SM-guld
Intelligent, rörlig och passningssäker landslagsback som utvecklas i en spännande takt. Kan fortfarande bli starkare och tyngre, men spelar mer med huvudet än kroppen. Satte personbästa med 20 poäng i grundserien.

4. Tim Heed, 23, ett SM-guld
Sparsamt använd offensiv back som värvades från Växjö inför säsongen. Har inte fått spelet att stämma på SHL-nivå. Endast ombytt i två slutspelsmatcher.

5. Stefan Warg, 24, ett SM-guld
Den tidigare Örebro- och Västeråsbacken värvades sent omsider efter en misslyckad sejour i Nordamerika. Spelade bara sju matcher i grundserien och har varit ombytt en gång i slutspelet. Mer av en framtidsvärvning.

24. Jonas Frögren, 33, fyra SM-guld
En av lagets mest rutinerade och meriterade spelare har varit ett värdefullt tillskott tack vare sin fysik och offervilja. Fick avsluta den ettåriga sejouren i Skellefteå med att tvåla till sin forna klubb Färjestad, en klubb som inte var intresserad av att värva tillbaka honom inför den här säsongen.

28. Johan Alm, 22, två SM-guld
I fjol platsade han med nöd och näppe i guldlaget. Den här säsongen har han tagit ett rejält kliv i utvecklingen och till och med blivit landslagsmässig. En stor, fysisk och lite elak back som trivs när det hettar till på isen.

52. Arvid Lundberg, 19, ett SM-guld
Imponerade stort under vintern med sitt mogna och vårdade spel. Stark på skridskorna och vårdar pucken väl. Gick miste om en plats i JVM-truppen. Har fått stå tillbaka en del för Anton Lindholm i slutspelet.

54. Anton Lindholm, 19, ett SM-guld
Spelade bara sju SHL-matcher i grundserien, men slog igenom på allvar när han spelade sig till en plats i laget i slutspelet. Har imponerat med sin aggressivitet och fysik.

61. Fredrik Lindgren, 33, två SM-guld
Den skridskoskicklige veteranen glänser sällan när han är på isen, men gör ett habilt jobb i det fördolda. Fyller inte minst en viktig funktion i Skellefteås boxplay. Har varit Skellefteå trogen under större delen av karriären.

63. Sebastian Aho, 18, ett SM-guld
Liten men synnerligen spelskicklig juniorback som har tagit för sig på ett imponerande sätt i slutspelet. Har en lysande framtid som spelfördelare i powerplay. Bristen på centimeter gör att Skellefteå kan hoppas få behålla honom i framtiden.

Forwards:

9. Viktor Arvidsson, 21, två SM-guld
Smög med som extraforward i fjolårets slutspel och blev en nyckelspelare med sina sex mål. Den här säsongen har Arvidsson tagit nästa steg och blivit en offensiv kraft att räkna med. 40 poäng i grundserien har följts upp med mer än en poäng per match i slutspelet.

10. Joakim Lindström, 30, två SM-guld
Guldhjälmenvinnaren har fortsatt att utvecklas, blivit mer polerad och samtidigt ännu vassare framåt. Satte personbästa med 63 poäng i grundserien och har därefter fortsatt att leverera poäng på löpande band i slutspelet. Ser stundtals löjligt överlägsen ut på isen..

11. Bud Holloway, 26, två SM-guld
Fjolårets stora dominant i elitserien gick från 71 till 33 poäng i grundserien och har heller inte tillhört de mer prominenta spelarna under slutspelet. Men eftersom Skellefteå har en sådan mäktig bredd i offensiven har det inte påverkat laget över huvud taget. Försvinner sannolikt till Ryssland nästa säsong.

12. Adam Pettersson, 22, två SM-guld
Grovjobbare som har massor med speed. Gör skitjobbet i fjärdekedjan men har potential att bidra med mycket mer än så. Inte omöjligt att han får ett större offensivt genombrott vad det lider.

14. Petter Emanuelsson, 22, två SM-guld
Slog igenom förra säsongen, sköt bland annat sex mål i slutspelet och skrev NHL-kontrakt med San José Sharks. Har inte varit lika framgångsrik den här säsongen på grund av skador. Försvinner sannolikt till Nordamerika i höst.

15. Melker Karlsson, 23, två SM-guld
Stark tvåvägscenter som är tuff och svårspelad. Har fått ett större offensivt ansvar som center i stjärnkedjan med Joakim Lindström och Oscar Möller, vilket har hjälpt poängsnittet att stiga.

18. Pontus Petterström, 32, två SM-guld
Grovjobbare och utvisningsdödare som skadades illa i den sista siat kvarten mot HV71. Smålänning ursprungligen, men har blivit tätt förknippad med Skellefteå efter sina totalt åtta säsonger i föreningen.

20. Erik Forssell, 32, två SM-guld
Teknings- och defensivspecialist som sällan får några rubriker, men som har varit en nyckelspelare i laget sedan han kom till klubben från Björklöven 2007. Satte personbästa med 15 mål under årets grundserie.

21. Jimmie Ericsson, 34, två SM-guld
”Captain Clutch” har kommit upp stort i årets slutspel och återigen visat vilken stark ledargestalt han är. Slutspelets bästa målskytt och viktigaste spelare. Stod för en stark OS-turnering i Sotji, där han var Tre Kronors enda SHL-spelare.

27. Martin Lundberg, 23, två SM-guld
Tuff defensiv center som alltid fullföljer tacklingarna och är jobbig att spela mot. Har trots sin ringa ålder redan gjort fler än 300 A-lagsmatcher för moderklubben.

29. Oskar Sundqvist, 20, ett SM-guld
Den junior som har fått det största genombrottet i år. Fantastisk räckvidd och spelintelligens gör honom till en utmärkt utvisningsdödare. Har även fina offensiva instinkter. Silvermedaljör på JVM, där han gjorde en stark turnering för Sverige.

37. John Norman, 23, ett SM-guld
Hämtades hem till Sverige från Finland efter en säsong i Kärpät. Har haft en tillbakadragen roll i Skellefteå, men skött den med den äran. Riktigt bra skridskoåkare som hjälper Skellefteå att driva upp tempot.

41. Pierre-Édouard Bellemare, 29, två SM-guld
Fransmannen har kommit tillbaka starkt efter fjolårets skadehelvete och inte minst levererat i slutspelet, där han i skuggan av Jimmie Ericsson varit den vassaste målskytten. Kvick skridskoåkare som är bra över hela isen och har ett dödligt handledsskott.

45. Oscar Möller, 25, två SM-guld
Målskytten har blivit mer av en passningsläggare i slutspelet. Möller har tagit enormt stora kliv i sin utveckling efter hemkomsten från Nordamerika och det lär inte stå på innan han får nya erbjudanden från NHL. Bildar SHL:s kanske mest potenta radarpar med Joakim Lindström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL