SHL

”Jag kunde inte tacka nej till HV71”

ANNONS

Han ryktades vara på väg hem till HV71 redan i vintras, men det var först efter säsongen tog slut som Björn Melins övergång blev klar. Nu återvänder han hem till Jönköping efter fyra år i andra klubbar.
– Jag sa att jag inte kommer att ta något beslut innan allting är slut oavsett om vi hänger kvar eller om vi åker ur. Det stod jag fast vid, säger Melin till hockeysverige.se.

Efter att säsongen tagit slut för AIK och HV71 meddelade Björn Melin att han lämnar Stockholm för att återvända till Jönköping. Melin lämnade HV71 efter säsongen 2009/10 för spel i tur och ordning Neftechimik Niznjekamsk, Gottéron, Dinamo Riga, Lukko Rauma och nu de senaste två säsongerna med AIK.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Björn Melin och vi började med att fråga vad han ser som anledning till att AIK åkte ur SHL.
– Det var säkert flera olika anledningar till det, men det går inte att sticka under stolen med att vi presterade helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi gjorde inte tillräckligt med mål och i kvalserien hade vi behövt producera lite mer mål för att hålla oss kvar.

Hade AIK tillräckligt bra lag och spelarmaterial för att spela i SHL som du ser det?
– Jag tycker nog det, från början i alla fall. Sedan blev det lite avhopp på slutet och även skador på vägen som gör att man blir av med viktiga spelare som leder laget. Det kommer in lite nya spelare, men jag tycker ändå att vi hade tillräckligt bra spelare från början för att vi skulle kunnat klara av att vara kvar i SHL, absolut.

”SPELARE VI HADE BEHÖVT I EN KVALSERIE”

Några spelare som lämnade AIK under ganska uppmärksammade former under säsongen var Teemu Ramstedt och Esa Pirnes. Två avhopp som Björn Melin tror påverkade laget ganska mycket.
– Kollar man så här i efterhand tror jag att det var tyngre än vad man upplevde det just då. Både spelmässigt och personlighetsmässigt menar jag då.
– Esa var en stor ledare i laget tyckte nog jag med många andra. Som spelare var Esa väldigt skicklig och det var även Ramstedt. Det var två skickliga spelare som vi hade behövt i en kvalserie, helt klart.

Head coach för AIK under säsongen var som bekant Rikard Franzén. När det inte gick som man hoppats på under kvalserien fick Franzén tillsammans med assisterande tränaren, Mats Bäcklin, lämna över jobbet till Daniel Rudslätt och Mattias Norström.
– Jag tyckte om Rikard redan från början. Han har verkligen försökt jobba med det som behövdes under hela den här tiden. Så jag tycker att Rikard har gjort allting bra.

Hur reagerade du och gruppen när han fick lämna tränarjobbet under kvalserien?
– Det är en väldigt speciell situation när det blir så att man ligger sist i en kvalserie. Man vet att ledningen letar efter att hitta den bästa lösningen. Det är nästa så att alla går och väntar på att någonting ska hända även om det kanske inte är tränaren som ska få gå utan mer att man hoppas på att det ska bli en justering någonstans.
– Det var inte en jättechock, men jag tycker att Rikard verkligen gjorde ett bra jobb. Det är vad jag kan säga om honom.

Varför valde du att flytta hem till HV71?
– Det spekulerades hit och dit, men jag sa hela tiden att det är tråkigt att det spekuleras när jag stod inför en sådan grej som jag gjorde. Jag sa att jag inte kommer att ta något beslut innan allting är slut oavsett om vi hänger kvar eller om vi åker ur. Det stod jag fast vid.
– Efter säsongen började det ryckas i spelare hit och dit. Det måste tas beslut och då dök HV71 upp som självklart ett ganska hett alternativ för mig. Jag kände att jag inte kunde tacka nej till det så därför blev det HV71 igen för mig.

”JAG ÄR GLAD FÖR JOHANS SKULL”

Ny tränare för HV71 nästa säsong blir tidigare NHL-spelaren, Andreas Johansson. Som tränare vet inte Björn Melin mycket om honom.
– Jag vet ingenting om Andreas egentligen. Jag har bara spelat med honom och som hockeyspelare vet jag ju hur han är. Sedan vet jag att man blir en annan person när man blir tränare, men hur han är som tränare har jag faktiskt inte en aning om.

Hur skulle du beskriva tidigare lagkamraten Andreas Johansson?
– Han var en hårt jobbande spelare på isen samtidigt var han väldigt skicklig när han spelade. Jag kan tänka mig att han är väldigt noggrann och seriös i allting han gör. Det är väl den uppfattningen jag har fått.

Två av Björn Melins kompisar, Johan Hult och Johan Davidsson, tar nu över sportchefsrollen i HV 71 efter avgående sportchefen Fredrik Stillman.
– Nu kanske ni förstår att jag också börjar bli gammal då jag har spelat tillsammans med sportcheferna, skrattar Björn Melin och fortsätter:
– Min reaktion var att jag blev jätteglad för deras skull. Johan Davidsson har haft det struligt och jobbigt senaste tiden och nu verkar allting lösa sig för honom. Jag är väldigt glad för hans skull.
Johan Hult var mer överraskande eftersom jag inte hade en aning om att han ens var tilltänkt i den rollen. Det är nog många som känner likadant, men jag blev väldigt glad och positivt överraskad för jag vet hur duktig och kompetent han är.

En av HV71:s stora utropstecken den gånga säsongen var schweiziska 17-åringen Kevin Fiala. En spelare som Björn Melin inte visste mycket om inför förra säsongen.
– Jag visste ingenting. Jag har sett honom ett par matcher, någon enstaka match under säsongen. Sedan såg jag även HV 71:s matcher mot Leksand i Play-in.
– Jag blev väldigt imponerad av det jag såg. Han är skicklig, snabb, smart och en väldigt spännande spelare.

Ska det bli skönt att få spela med Andreas Jämtin i stället för emot honom nästa säsong?
– (Skratt) Jag har spelat med Andreas innan och jag tycker faktiskt att han är en väldigt duktig spelare, en riktig lagspelare. Jag har aldrig haft något emot honom utan vi har fungerat bra ihop alltid både vid sidan och på isen. Det ska bli jättekul att spela med Andreas igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga