Nyheter

Forsberg och Järnkrok trivs ihop: ”Fungerat riktigt bra”

ANNONS

Säsongen inleddes i NHL med Nashville Predators. Sedan i höstas har Filip Forsberg mest hållit till i AHL och nu väntar slutspel för hans Milwaukee Admirals, där han bildar ett effektivt radarpar med Calle Järnkrok.
– Vi har spelat varje match ihop när Calle har varit här nere och det måste jag säga har fungerat riktigt bra, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se.

Filip Forsberg lämnade Leksand inför årets säsong för att slå sig in i Nashville Predators. Det har blivit 13 matcher och ett mål i den gula Predatorströjan, men större delen av säsongen har Forsberg tillbringat i farmarlaget Milwaukee Admirals som i dagarna inleder AHL-slutspelet, Calder Cup.
– Klart att det vart en liten omställning, absolut, från att ena säsongen spela i Hockeyallsvenskan och sedan direkt till NHL. Jag tycker ändå omställningen gick helt okej. Sedan har det varit upp och ner med allt som har varit här borta, men det har varit en lärorik säsong och jag har fått känna på spel i NHL lite grann i alla fall, säger Filip Forsberg när hockeysverige.se får en pratstund med honom mitt i hans lunch tillsammans med lagkamraterna Calle Järnkrok och Patrick Cehlin.

Hur har det fungerat socialt att umgås med killar som Shea Weber, Craig Smith, Mike Fisher och så vidare?
– Det har gått jättebra. Klart att jag var lite nervös innan då man skulle träffa alla grabbar första gången. Men det dom är som vilka grabbar som helst i vilket lag som helst. Det är också det som är så härligt med hockeyvärlden, alla är tar hand om dom nya spelarna riktigt bra.
– Shea Weber, som du nämnde, är inte något undantag. Trots att han är en av världens bästa spelare så är han även en av dom snällaste killarna i laget.

I Leksand umgicks ni i laget mycket vid sidan av hockeyn, är det samma sak i Nashville?
– Ja, det är lite lika, absolut. Sedan är det lite olika i och med att Nashville är lite större än Leksand. I Nashville bor killarna lite mer utspritt. Jag och (Mattias) Ekholm umgicks i stort sett varje dag under min tid uppe där.
– Klart att man sedan har en del som man hänger lite mer med, så är det alltid i alla lag.

Mattias Ekholm, som nyligen tackat ja till spel i VM, svarade för ett mål och totalt nio poäng på 62 matcher under sin första säsong i NHL.
– Jag tycker att han spelat riktigt bra. Han fick spela riktigt mycket i början då Roman Josi var skadad. Då fick han ta riktigt mycket ansvar och spelade på topp fyra bland backarna.
– Det har varit likadant nu på slutet. Han har fått spela riktigt mycket och också gjort det riktigt bra. Jag tycker att han har gjort en fantastiskt bra säsong.

Trots att Filip Forsberg bara fått spela 13 matcher i NHL under säsongen känner han sig inte direkt besviken över att han inte fått mer speltid.
– Det gäller att prestera också. Sedan kan man tycka att jag gjort det bra men även mindre bra i matcher. Det har varit en lärorik säsong trots att jag inte spelat så mycket som jag hade hoppats på innan säsongen.
– Samtidigt kan jag inte säga att jag är besviken. Förhoppningsvis har jag många år på mig att spela uppe där.

Har tanken slagit dig under säsongen att återvända hem och spela klart säsongen i SHL för att sedan återvända till NHL nästa säsong?
– Nej, egentligen inte. Självklart att man har tankarna på Leksand. Jag följer alltid Leksand och klart att SHL hade varit ett steg ytterligare att ta jämfört med förra säsongen.
– Jag tror ändå att jag kommer att ha nytta av att jag spelat här borta på liten rink den här säsongen inför fortsättningen av min karriär eftersom min förhoppning är att spela här borta. Det har nog varit ett nyttigt år här borta fast jag inte har spelat så mycket i NHL.

Är sammanhållningen i Milwaukee liknande den i Nashville?
– Laget är lite yngre. Det är lite fler unga grabbar här i Milwaukee och dom flesta känner varandra riktigt bra sedan en lång tid tillbaka. Jag är en av dom nyaste grabbarna i laget, men jag har kommit in riktigt bra här också.
– Jag skulle beskriva Milwaukee som ett lite yngre lag där inte många av grabbarna har familj. Med tanke på det kanske det blir att man hänger med varandra lite mer här än i Nashville.

”DOM HAR BETYTT RIKTIGT MYCKET FÖR MIG”

I Milwaukee spelar alltså både Patrick Cehlin och Calle Järnkrok. Tidigare spelare även målvakten Magnus Hellberg spelade där tidigare under säsongen, men är nu nedflyttad till Cincinnati i ECHL.
– Precis, jag sitter just och käkar lunch med dom. Från början var det jag, Cehlin och Hellberg. Dom båda tog hand om mig direkt och jag fick bo hos dom ett litet tag i början när jag kom hit. Jag hänger med Calle och ”Sillen” i stort sätt varje dag. Vi spelar även ihop och det fungerar riktigt bra måste jag säga.
– Dom här killarna har betytt riktigt mycket för mig under det här året och det är skönt att det är några ytterligare svenskar här under första säsongen som man är här borta.

Forsberg, Cehlin och Järnkrok spelar i samma kedja i slutet av säsongen och har varit i sista seriematcherna ett giftigt offensivt anfallsvapen för Milwaukee.
– Vi har spelat varje match ihop när Calle har varit här nere och det måste jag säga har fungerat riktigt bra.

Magnus Hellberg fick lämna Milwaukee för spel i Cincinnati i ECHL, har han haft en tung säsong eller vad tror du var anledningen till att han inte blev kvar i AHL den här säsongen?

– Han började ändå bra och var uppe i Nashville och fick känna på det lite när Pekka (Rinne) blev skadad. Sedan åkte Magnus på en olycklig fotskada som gjorde att han var borta en månad. Efter det skickade man ner honom till Cincinnati för att få lite speltid där. Samtidigt har våra målvakter (Scott Darling och Marek Mazanec) spelat fantastiskt bra.
– Det är en tuff situation för en målvakt att vara borta så länge för att sedan komma tillbaka. Det tar lite tid att komma igen, men får han bara gnugga på bra i sommar tror jag att han kommer att komma i tillbaka i toppform till nästa säsong i gen.

Har det gått bra för honom i ECHL?
Det är svårt att hålla koll, men vad jag förstått så har han spelat rätt så bra. Dom håller på att spela slutspel nu, men jag vet faktiskt inte så mycket hur det har gått för honom.

På fredag börjar Milwaukee sitt slutspel i AHL. För motståndet i första omgången står Toronto Marlies.
– Jag tror absolut vi har goda möjligheter att gå långt i slutspelet. Speciellt nu då Calle och även Colton Sissons kommit ner samtidigt som vi fått tillbaka lite spelare som haft skador. Vi har i stort sätt en skadefri trupp när vi kommer in i slutspelet. Det är en riktigt viktig faktor. Speciellt eftersom alla våra nyckelspelare är friska så jag tror att vi har riktigt goda chanser faktiskt.

Vad vet du om Toronto?
– Vi spelar hemma mot Toronto fredag och lördag. Vi har mött dom två gånger och det är ett ganska fysiskt lag, man har många spelare som spelar fysiskt. Sedan har dom några spelare som är riktigt skickliga också.
– Framförallt är Toronto ändå ett fysiskt lag och det är i det spelet som vi måste matcha dom också.

I Toronto finns även tidigare Skellefteåbacken Petter Granberg.
– Jo, precis. Petter spelar där och vi har mött honom två gånger och båda gångerna har han spelat riktigt bra så det blir tufft.

Listan kan nu göras lång då det gäller spelare som tackar nej till VM, men om Milwaukee inte går till andra omgången i AHL-slutspelet skulle Filip Forsberg gärna spela VM. Samtidigt ser han chanserna till det som mycket små eftersom han ser så många spelare i NHL och SHL som är bättre.
– Jag har inte hört någonting om det och det är ingenting jag kan räkna med heller. Det finns så pass många spelare i NHL som är riktigt bra men som inte heller är aktuella så VM är inget som jag har tänkt på.
– Klart att det hade varit en bonus att få spela där, men samtidigt så är jag förhoppningsvis kvar här borta fram till midsommar.

Skulle du tacka ja om du fick frågan från Pär Mårts?
– VM har man ju följt varje år så det är klart att jag skulle tacka ja, absolut. Samtidigt är det ingenting jag kan tänka på nu eftersom vi är mitt uppe i slutspelet och ännu inte klara här på länge förhoppningsvis.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL