Nyheter

Iggy Pop – matchboll Boston efter övertidsdrama

Henrik Zetterberg var tillbaka och Jonas Gustavsson kastades oväntat in i kassen. Men trots den svenska injektionen och en 2-0-ledning halvvägs in i matchen fick Detroit Red Wings se sig besegrat. Jarome Iginla klev fram i förlängningen och skickade Boston Bruins till en 3-1-ledning i serien.
– Det här var den tuffaste matchen i hela serien, säger Iginla efter nattens 3-2-seger.

Henrik Zetterbergs efterlängtade comeback såg ut att ge Detroit Red Wings en välbehövlig slutspelsboost. I sin första NHL-match sedan den 8 februari fick den populäre lagkaptenen ta emot publiken i Joe Louis Arenas hyllningar inför matchen. Energin som det spred hjälpte Red Wings att få precis den start på matchen som man hade önskat sig.

Niklas Kronwall, som blev far till en son tidigare på dagen, sköt 1-0 i powerplay framspelad av Pavel Datsiuk, som även han blivit far alldeles inför matchen. I den andra perioden var det ombytta roller när Kronwall låg bakom Datsiuks 2-0-mål, knappt fem minuter in i perioden.

Men vändpunkten skulle komma. Halvvägs in i matchen släppte Jonas Gustavsson, som gjorde sin första slutspelsstart i sjuke Jimmy Howards frånvaro, in sin första puck när backen Torey Krug sköt 1-2 i powerplay. Gustavsson fick vittja nätet ännu en gång tidigt i tredje perioden när Carl Söderberg mycket snyggt spelade fram en ren Milan Lucic i slottet. Han forcerade in sitt andra mål i slutspelet fram till 2-2.

Matchen gick till förlängning och där klev en av isens stora veteraner fram och blev matchvinnare efter 13.32. Jarome Iginla fick klubban på ett skott från Dougie Hamilton och pucken styrdes därefter via backen Danny DeKeyser in i målet bakom Jonas Gustavsson.
– Kvällens match var den tuffaste i hela serien. Jag antar att det är så det ska vara och brukar vara. Nu när vi har den här ledningen vill vi stänga serien, inget snack om saken, säger Iginla till AP.

Det har Boston Bruins chansen att göra hemma i TD Garden på lördag kväll, svensk tid. Bruins leder serien med 3-1 i matcher och har kopplat ett bastant grepp om serien. Om Detroit Red Wings ska försöka hitta något positivt i situationen är det att Toronto Maple Leafs var i samma sits mot Bruins i fjolårets slutspel och lyckades pressa dem till förlängning i en sjunde och avgörande match innan de blev utslagna av den blivande finalisten.
– Vi vet att det är tufft att stänga en serie. Vi har varit i den positionen själva. Nu måste vi se till att vinna en match och ta tillbaka serien hit, säger Henrik Zetterberg till Detroit News.

”Zäta”, som tog Joakim Anderssons plats i laget, spelade 19.34 i comebacken utan att komma med i poängprotokollet. Niklas Kronwall, som gjorde 1+1, var den spelare som hade mest speltid av samtliga utespelare i natt med sina 29.33.

Jonas Gustavsson stoppade 37 av 40 skott i sin första slutspelsmatch i NHL-karriären. Tuukka Rask i Bostons kasse stoppade 35 av 37 skott och har bara släppt in fyra mål på fyra matcher i serien.

Detroit – Boston 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)