VM 2014

Jocke Eriksson sugen på VM: ”Kommer spela i Oddset Hockey Games”

ANNONS

När Eddie Läck tvingades att tacka nej till VM-spel gick frågan över till hans lagkamrat i Vancouver Canucks, Joacim Eriksson. ”Jocke” behövde inte lång tid på sig för att bestämma sig för att tacka ja.
– Jag och en kompis satt i en kanot och fiskade hemma i Hedesunda. Då ringde Stefan Ladhe, målvaktstränaren, och frågade vad jag gjorde. Sedan sa han att jag skulle åka med Tre Kronor. Det var jättekul att han ringde och det ska bli en ära att få spela för Sverige. Jag är riktigt taggad för det, berättar Joacim Eriksson för hockeysverige.se.

Joacim Eriksson har även tidigare spelat för Tre Kronor men aldrig i ett VM. Att representera Tre Kronor ser han som något mycket stort.
– Det är en ära att få dra på sig Tre Kronor tröjan samtidigt som det är jättekul att få träffa alla grabbarna i laget. Jag har alltid tyckt att det varit kul att få åka i väg på en turnering och det är också en ära att få spela för sitt land.

Vilket är ditt starkaste minne du har från du bodde hemma i Hedesunda och följde VM på tv?
– Det är säkert många minnen som är coola, men jag vet inte riktigt vilket som är det starkaste. Jag tyckte alltid att det var riktigt coolt att se Tre Kronor spela. När man var liten var det en jättestor grej.

För många yngre målvakter är Joacim Eriksson redan en förebild. När han själv var yngre var det främst en Brynäsmålvakt som han hade som förebild.
– När jag var riktigt ung höll jag på Brynäs. Då var Johan Holmqvist min favorit. I NHL gillade jag Patrick Roy. Jag tyckte att han var riktigt cool och grym.

Joacim Eriksson är inte ensam målvakt från NHL som ansluter till Tre Kronor. Även Anders Nilsson, som till vardags spelar för New York Islanders, har kommit hem för att spela Oddset Hockey Games och VM.
– Vi har träffats många gånger när vi spelat juniorlandskamper tillsammans. Vi möttes mycket när jag spelade i J20 också. Anders är en jättebra målvakt och det ska bli jättekul att få träffa honom.
– När vi ses brukar vi snacka en del, men vi har inte mött varandra den här säsongen. Han har varit uppkallad till NHL när jag har mött deras lag (Bridgeport Sound Tigers) i AHL.

HOPPADE IN I EN NHL-MATCH – SLÄPPTE IN SEX MÅL

Den här säsongen var Joacim Erikssons första i USA. Större delen av tiden har han tillbringat i farmarlaget Utica Comets. På 51 matcher som han vaktade kassen fick han ihop 90,9 i räddningsprocent.
– Vi hade det lite tungt i början och förlorade ganska många matcher. För min del kände jag att det var lite omställning att komma dit och spela med liten rink, ett annat tempo, hur skotten kom och allt sådant.
– Ju mer man var ute på isen desto mer lärde man sig. Från mitten av säsongen fram till slutet kände jag en väldig trygghet och jag kunde verkligen slappna av i sitt spel. Spela mitt eget spel helt enkelt. När jag väl började göra det så kändes riktigt bra och det gick också väldigt bra.

Vad har du fått justera i ditt spel då du kom över dit?
– Mestadels handlar det om att våga tro på sig själv och hela tiden jobba med små detaljer. Mycket är det jobbet med klubban bakom mål som vi har tränat mycket på och förbättrat.

Joacim Eriksson fick även testa på NHL-hockey under säsongen. Det var när han fick hoppa in under matchen mot Anaheim i mitten av januari. Totalt blev det 36 minuter.
– Jag fick hoppa in bakom Eddie (Läck). Det var kanske inte så roligt direkt efter matchen (Eriksson släppte in sex mål och matchen slutade 1-9), men när jag tänker tillbaka på det nu så känns det jättekul att ha fått chansen att testa på hur det var. Det gav mig väldigt mycket att få vara med och när jag kom tillbaka till AHL kändes allt mycket lättare.

I Vancouver spelar förutom Joacim Eriksson och Eddie Läck alltså Jacob Markström som trejdades dit under säsongen från Florida.
– Vi tre har inte tränat tillsammans under säsongen. ”Markan” kom mitt under säsongen och jag har varit nere i AHL hela tiden sedan han kom. Jag hann inte träffa båda två tillsammans.
– Eddie träffade jag innan säsongen på två camper så han tränade jag med där. ”Markan” träffade jag när vi möttes i AHL. Så vi tog en middag tillsammans och snackade lite.

Alla tre har tränat under målvaktstränaren Pecka Alcén och Joacim Eriksson tycker att det syns på deras inställning och sätt att agera i målet.
– Vi har lite samma stilar där vi verkligen har fokus på puck och det här med att man ska slappna av och våga lita på sig själv. Vi har fått mycket av Pecka och sedan har han även hjälpt oss på olika sätt att tro på det som fungerar för oss själva.
– Peckas grej är att man inte ska tänka så mycket utan spelet och agerandet ska komma automatiskt och naturligt. Han har varit väldigt bra på den biten och hjälpt mig mycket på så vis tycker jag.

Nu har du stått som tredjemålvakt i Vancouver den här säsongen, vad har klubben sagt om din roll i organisationen nästa säsong?
– Vi har inte pratat om det ännu. Jag får kanske höra mer under sommaren då jag får prata med min agent om hur det är tänkt. Just nu vet jag inte så mycket.

Hur länge kan du ha tålamodet att spela i AHL innan du får ta en plats i NHL?
– Det har varit väldigt nyttigt för mig att få en säsong i AHL. Sedan tar det olika tid för alla, men jag tror att det är viktigt att få spela mycket när man är där och inte bara sitta på bänken. Få mycket matchning och lära sig spelet. Det är en process och man lär lita på att man kan ta sig hela vägen.

När ansluter du till landslagstruppen?
– På tisdag kommer jag att åka dit så jag kommer att spela i Oddset Hockey Games.

Kan du beskriva känslan om du får göra VM-debut i Minsk?
– Det skulle vara jättestort för mig och riktigt coolt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL