VM 2014

Minsk som turistmål: Att se och göra – förutom ishockey

ANNONS

En stor del av ishockey-VM består för spelarna av lediga dagar mellan matcherna, ofta i helt främmande städer. Detsamma gäller för hockey-fansen.  Det ger goda möjligheter att bekanta sig med livet utanför hockey-arenorna.

Texten presenteras i samarbete med Momondo.se.

Minsk är knappast ett av Europas mer kända turistmål – men här finns mycket att se och upptäcka och dessutom nästan alltid i väldigt fint väder. Mitten av maj påminner för det mesta om typisk svensk sommar. Genomsnittstemperaturen ligger på 18 plusgrader mitt på dagen i maj.

Sovjetisk betong och stora parker

Minsk har två miljoner invånare och en lång och skiftande historia. Tyvärr förstördes en stor del av de gamla byggnaderna under andra världskriget och en del av Minsks historia lades för alltid i ruiner.

Numera domineras arkitekturen av sovjetisk stil från Stalins era. Det betyder att betongen dominerar i Minsk. Bara ett fåtal riktigt gamla byggnader, främst kyrkor, finns kvar. Den äldsta, Saint Peter och Pauls katedral, byggdes 1613 och restaurerades 1871.

Minsk är inte bara känd för sin arkitektur utan också för sina stora parker och grönytor. Mest berömd är Gorkijparken som ligger intill floden Svislach. Parkens största attraktion är det mer än 50 meter höga pariserhjulet. Också den angränsande parken Janki Kupaly som byggdes efter andra  världskriget, är värd ett besök.

Minsk kan bli hett redan i maj. Då sitter det bra med ett dopp. Staden ligger visserligen mitt i landet, utan kontakt med vare sig sjöar eller hav, men fem k ilometer norr om staden finns den stora reservoaren Minskaye Mora för den som längtar efter svalka. Här finns en stor allmän badplats och hit tar man sig enklast med buss från Minsks centrala busstation.

Några av Vitrysslands viktigaste museum finns i Minsk: Nationalmuseet, Historiska museet och Museet över det stora fosterländska kriget. Det senare är byggt till minne av andra världskriget.

En annan mycket känd byggnad i  Minsk mest känd är ironiskt nog KGB:s gamla högkvarter. Det ligger alldeles intill stadens största shoppinggata, Praspyekt Nyezalyezhnastsi.

Bild: https://www.flickr.com/photos/lhoon/32676610/

”Här talas ryska”

Vitryssland har två officiella språk, vitryska och ryska. Ryska är fortfarande det som används mest och man uppskattar att cirka 70 procent av Vitrysslands invånare talar ryska hemma. Det kan vara svårt att ta sig fram på engelska i Minsk och därför är det bra att ha lite koll på det kyrilliska alfabetet och dessutom kunna några enkla fraser på ryska.

Här är några vanliga och användbara fraser:

Privet =Hej

Odno pivo pozhaluista? =Kan jag be att få en öl?

Gde nahoditsya hokkeinaya arena? = Var ligger hockeyarenan?

Spasibo! =Tack

Billig mat i en lugn stad

Minsk kan erbjuda det mesta i matväg från indiskt till inhemskt. Det vitryska köket påminner starkt om det östeuropeiska, tonvikten ligger på potatis och kött. Att gå ut och äta är betydligt billigare än i Väst. Middag på en lite billigare restaurang kostar inte mer än cirka 65 svenska kronor och et glas öl får man för runt en tia.

Bild: https://www.flickr.com/photos/deepphoto/3943047676/

Minsk har en väl utbyggd kollektivtrafik och allra enklast är att ta tunnelbanan – som kallas för metro. Trots att den invigdes så sent som 1984 är den byggd i gammal sovjetisk stil. Stationerna är dekorerade in i minsta detalj och metron är värd ett besök i sig även om man inte har planer på att åka med den.

Minsks sovjetiska byggnadsstil kan ge ett lite brutalt intryck – i själva verket är det en mycket säker stad att turista i. Överallt är rent och snyggt och dessutom sägs det att Minsk har mycket mer av bykänsla än till exempel Kiev eller Moskva. Självklart bör man ändå vara försiktig, Minsk är trots allt en storstad med mer än två miljoner invånare och det är klokt att se upp för ficktjuvar när man reser på fullsatta tunnelbanor och bussar.

Innan du åker: Visum, boende och valuta

Några saker är viktiga att ha koll på innan du reser till Vitryssland. Allra viktigast är att skaffa visum och det ansöker man om på Vitrysslands ambassad eller konsulat.

För ett 30 dagars turistvisum krävs ett pass som är giltigt minst tre månader efter avslutad resa. När du ansöker måste du också skicka med ett passfoto, en bekräftelse från hotellet du ska bo på – och en blankett ifylld på rätt sätt. Handläggningstiden är mellan fem och tio arbetsdagar. Mer information hittar du på Vitrysslands officiella hemsida – www.belarus.by. För grupper på mer än fem personer kan det bli billigare att ansöka om gruppvisum.

Innan man ansöker om visum bör hotell eller annat boende redan vara bokat eftersom man måste kunna redogöra för var man ska bo på ansökningsblanketten. Det finns en mängd boenden i olika prisklasser i Minsk, från vandrarhemför mindre än 180 svenska kronor per natt – till lyxiga lägenheter i centrum för 7000 kronor per natt.

Vitrysslands valuta är vitrysk rubel och du kan växla in pengar här hemma innan du åker. Håll koll på värdet, det är lätt att tappa räkningen för en enda svensk krona motsvarar 1518,39 vitryska rubel. För 1000 svenska kronor får du alltså mer än 1,5 miljoner rubel. Bankomater och växlingskontor finns överallt i Minsk, och det kan vara praktiskt att ha med ett kreditkort och lite utländsk valuta i reserv.

När boende, visum och pengar är fixat är det dags att packa.  Även om vädret förmodligen blir fint så kan det som hockeyfan vara klokt att komma ihåg att det kan bli kallt vid rinken för den som kommer i bara shorts och T-shirt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan