VM 2014

William har NHL i sikte – men först ska han till VM

ANNONS

Han skaffade sig tio matchers AHL-erfarenhet innan han återvände till Sverige för att slåss om en VM-plats. Inför nästa säsong är tanken att William Karlsson ska ta steget in i NHL fullt ut.
– Jag tycker att det har varit en lärorik period, säger den före detta HV71-centern till hockeysverige.se om tiden i Nordamerika.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
William Karlsson gjorde en mycket fin säsong i ett i annars svagt presterande HV 71. Han vann lagets poängliga med 15 mål och totalt 37 poäng på 55 matcher. Tvåa var för övrigt kedjekamraten Toni Rajala som svarade för 13 mål och totalt 30 poäng på 37 matcher.

När säsongen tog slut för HV71 valde Karlsson, i stället för att stanna i Sverige och spela landskamper mot Schweiz, Danmark och Norge, att åka över till Anaheim Ducks organisation.  Där blev det åtta poäng (2+6) på åtta AHL-matcher med Norfolk Admirals samt ytterligare ett mål på två slutspelsmatcher innan han återvände till Sverige för att spela Oddset Hockey Games.
– Det var delvis Anaheim Ducks som ville att jag skulle åka över dit efter säsongen. Sedan ville jag själv det också för att få erfarenhet inför nästa säsong. Att få se hur spelet är där borta och allt sådant.
– Det är lite skillnad ändå mellan spelet där och spelet i Sverige. Jag tycker också att det har varit en lärorik period, berättar William Karlsson när hockeysverige.se träffar honom strax efter Tre Kronors förlustmatch mot Tjeckien i Oddset Hockey Games.

Vad upplevde du som den största omställningen?
– Självklart spelet. Det var inte så mycket ”back possession” kan man väl säga. I stället var det mycket sarg ut, mer att gå på mål och skjuta lite överallt ifrån. Det är väldigt mycket typiskt nordamerikanskt.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu var inte du där borta speciellt länge, men är det en omställning att sedan komma hem och spela på stora rinkar igen?
– Det vet jag inte direkt. Jag har spelat på stora rinkar hela livet, men när man kommer på isen efter att man har varit där borta så ser man verkligen en jättestor skillnad på rinkens storlek.

Vad hann du utveckla som spelare under tiden i Norfolk?
– Att anpassa mig till spelet där borta. Dom tre första matcherna var jag ganska ”lost”. Det tog några matcher, men sedan kom man in i det. Samtidigt lärde jag känna spelarna bättre och visste vad dom gjorde och fungerade.

Några större problem att komma in i sammanhållningen och laget upplevde han inte.
– Jag kände några sedan tidigare som jag lärde känna under somrarna på camperna. Dom andra som jag inte träffat tidigare var faktiskt också jättetrevliga så jag känner att jag kom in bra i gänget och på det viset var det inga problem alls.

William Karlsson draftades av Anaheim Ducks i andra rundan 2011. Inför årets säsong valde organisationen att låna ut honom till HV71, men nästa säsong talar allt för att han inte kommer att spela i SHL.
– Jag åker över fullt ut nästa säsong och sedan får vi se om jag hamnar i AHL eller NHL. Det enda som är sagt är att jag har samma utgångspunkt som alla andra i laget.

Nu fick du komma hem och spela i landslaget som avslutning på säsongen. Du har redan tidigare under säsongen fått känna på spel där, men vad betyder just Tre Kronor för dig?
– Det betyder mycket såklart och det är alltid en ära att sätta på sig landslagströjan. Sedan får vi se om jag kommer med till VM och får med mig erfarenhet från VM-spel också.

Är VM-spel något man kan ha nytta av då du kommer över till Anaheim nästa säsong?
– Det vet jag faktiskt inte eftersom det är så pass annorlunda. Men det är så pass bra hockeyspelare här i VM och man tävlar mot världens bästa. Klart att det är utvecklande.

Har du varit i Minsk tidigare?
– Nej, aldrig.

Du åker gärna dit antar jag?
– Ja, varför inte, avslutar William Karlsson med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch