Pittsburgh

Den utskällde målvaktens revansch: ”Han spelade fantastiskt”

Han har kallats för säkerhetsrisk och den svaga länken. I natt var Marc-André Fleury dock en av skillnaderna mellan succé och fiasko för Pittsburg Penguins. Genom att hålla nollan hjälpte han Penguins att kvittera serien mot New York Rangers.
– Han höll oss kvar i matchen och gjorde de viktiga räddningarna vid rätt tidpunkt, säger backen Kris Letang efter Penguins 3-0-seger.

Marc-André Fleurys slutspelshistorik är en märklig blandning av succé och misslyckanden. 29-åringen hjälpte Pittsburgh Penguins att ta hem Stanley Cup 2009, men har sedan dess mest varit förknippad med lagets tillkortakommanden i slutspelet. I fjol blev han exempelvis utbytt och ersatt av Tomas Vokoun redan i första rundan mot New York Islanders, utan att få tillbaka förstaspaden.

I årets slutspel har Fleury också blandat och gett. Han hade ett par riktiga bottennapp i första rundan mot Columbus Blue Jackets, men repade sig i de två sista matcherna och hjälpte Penguins att avancera via två raka segrar.

Efter att ha förlorat målvaktsduellen med Henrik Lundqvist i den första konferenssemifinalen mot New York Rangers härom natten fick Fleury upprättelse i natt. Penguins vann den andra hemmamatchen i Consol Energy Center med 3-0 efter att målvakten stoppat 22 skott.
– Han spelade fantastiskt, säger Kris Letang om Fleury till nhl.com.
– Jag tycker att han har varit riktigt bra sedan slutspelet startade. I dag höll han oss kvar i matchen och gjorde de viktiga räddningarna vid rätt tidpunkt.

UPPRYCKNING AV LETANG

Bakom segern stod ett bra boxplay. Bara i första perioden dödade hemmalaget av tre numerära underlägen. Det födde energi.
– Det känns jobbigt när man tvingas spela i numerärt underläge i sex av de tolv första minuterna. Men jag tycker att våra utvisningsdödare gjorde ett exemplariskt jobb. De hade bara två skott på mål på sina tre första powerplay, säger Penguins coach Dan Bylsma.

Penguins fick offensiv utdelning i andra perioden när Kris Letang överlistade Henrik Lundqvist efter förarbete av Jevgenij Malkin. Letang hade assist på de två andra målen som Jussi Jokinen och Malkin gjorde. Inför matchen hade Letang bara ett mål på de sju första slutspelsmatcherna efter den stroke han drabbades av tidigare under säsongen.

Henrik Lundqvist stoppade 32 av 34 skott innan Malkin fastställde slutresultatet till 3-0 i tom kasse. Den svenske målvakten utsågs till matchens tredje stjärna i matchen efter Fleury och Letang.

Match tre spelas i Madison Square Garden redan i natt.

Pittsburgh – N Y Rangers 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)