Rögle BK

”Rögle satsar alltid på att gå upp”

ANNONS

Rögle missade SHL-biljetten med en retfullt liten marginal. Nu har sportchefen Anders ”Masken” Carlsson påbörjat en ny satsning mot svensk hockeys finrum.
– Rögle satsar alltid på att gå upp, säger ”Masken” till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Anders ”Masken” Carlsson är nu inne på sin andra sejour som sportchef. Tidigare var han sportchef i Leksand mellan åren 2001 och 2006. Från och med förra säsongen har han jobbat med samma uppgifter i Rögle. Ett Rögle som till en början av förra säsongen såg ut att gå mot ett stort fiasko, men efter en del justeringar i truppen samtidigt som gruppen växte sig starka tillsammans var mycket nära att nå SHL.
– Vi fick ihop lagdelarna plus att vi hade ett väldigt ungt lag. Det tar tid innan alla hittar sina roller och jag tycker att alla köpte in sig på sina roller mot slutet. Tack vare det fick vi ihop just lagdelarna väldigt bra, berättar Anders Carlsson när hockeysverige.se träffar honom på Globen i Stockholm under Oddset Hockey Games.

I oktober förra året gjorde Rögle en rockad på tränarsidan. Ut fick Dan Tangnes gå och in kom istället Magnus Bogren, som för övrigt tidigare jobbat med Tangnes på juniorsidan i Rögle.
– Jag tror att många av spelarna vaknade upp lite grann genom tränarbytet. Dom började fatta att det var allvar på något sätt.

Hur är det att som sportchef ta ett sådant beslut?
– Det var väldigt, väldigt jobbigt. Det är ett misslyckande när man måste ta ett sådant beslut så det var väldigt tufft.

Far och son Nylander i Rögle. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”WILLIAM  VAR VÄLDIGT BRA I RÖGLE”

Två av Rögles stora nyförvärv inför säsongen var far och som Nylander från Södertälje. Michael Nylander svarade för tre mål och totalt nio poäng på 25 matcher och William Nylander fyra mål och totalt åtta poäng på 18 matcher. På lucia, den 13 december, kom också beskedet att båda två lämnar klubben.

Varför lyckades inte Nylanders fullt ut i Rögle som du ser det?
– Jag tycker faktiskt att William var väldigt bra i Rögle så jag håller inte riktigt med dig där.
– Micke hade det tuffare tycker jag väl, men han gjorde ganska mycket poäng han också. Vi tog ändå ett beslut att vi skulle göra en förändring och det vart rätt bra efter det också.

Rögle gör en mycket bra kvalserie, men faller på det så kallade målsnöret i sista omgången då Djurgården kör över Västerås och vinner med 6-2 medan Rögle ”bara” vinner med 4-3 mot AIK och missar SHL på sämre målskillnad än Djurgården.

Varför lyckas ni inte ta det här sista steget som hade tagit er till SHL?
– Vi fick Jakob Lilja skadad lite olyckligt i andra bytet i andra matchen. Han fick en hjärnskakning och kunde inte vara med längre vilket straffade oss väldigt hårt. Sedan fick vi dessutom Jesper Jensen avstängd. Vilket innebar att vi fick vår bästa back avstängd. Han spelade nästa trettio minuter per match så den avstängningen straffade oss också väldigt hårt.
– Vi hade ett väldigt ungt och orutinerat lag, men jag tycker ändå att vi gör en med beröm godkänd insats. Vi hade pluspoäng på alla lag utom Djurgården. Vi tar inga poäng alls mot Djurgården, men vi hade 3-3 mot dom när det var tre minuter kvar. Hade vi tagit poäng där hade vi varit två poäng före Djurgården, så det är väldigt nära.

Hur minns du idag dramatiken kring sista matchen mot AIK hemma i Ängelholm?
– Jag satt faktiskt inne i omklädningsrummet. Där hade jag Djurgårdens match på datorn och vår på tv samtidigt som jag hade kommunikation med båset. Rögle mot AIK var den enda matchen som jag inte såg live, säger Anders Carlsson med ett skratt.

”DOM KOMMER ATT TÄVLA OM POSITIONEN”

I och med att SHL utökas till säsongen 2015/16 har nu fyra lag från Hockeyallsvenskan chansen att gå upp i SHL. Som vanligt satsar Rögle på att vara ett av lagen som får ta steget upp.
– Rögle satsar alltid på att gå upp. Vi kommer att göra allt för att vara med och tävla om en plats. Samtidigt är det många lag som kommer vilja göra det så det kommer att bli väldigt tufft. Vi ska i alla fall göra ett bra försök.

Rögle har till kommande säsong värvat två ganska spännande målvakter. Det handlar om Stefan Ridderwall från tyska Düsseldorf och norska OS-målvakten Lars Volden som närmast kommer från finska Espoo Blues.
– Dom kommer att få tävla om platsen. Båda kommer att få spela matcher och det känns väldigt starkt på den posten, så här långt i alla fall.

Ni har tre backpar och tre kedjor under kontrakt så här långt. Letar du i första hand spetsspelare eller vill du helst ha så kallade breddspelare för att höja lägstanivån i gruppen?
– Nog tittar vi lite grann efter spets. Jag tycker ändå att vi har spets i många killar, men man vill alltid ha mer spets på något sätt. Sedan kan det även bli någon breddspelare.

Finns det tankar på att lyfta upp ytterligare någon spelare från juniorsidan i Rögle?
– Vi har killar som är med och tränar. Sedan får vi se hur dom utvecklas under året. Det kan mycket väl vara så att det blir någon junior som spelar sig in i truppen.

Du själv slutade som sportchef i Leksand 2006. Hur tycker du att sportchefsyrket har förändrats genom åren?
– Jag tycker att det är ungefär lika. Om du ser runt om i Sverige så slutar Markus Näslund, Micke Sundlöv slutar, Fredrik Stillman slutar, ”Challe” Berglund (som just går förbi) kommer att sluta och så vidare.
– Det är ett utsatt jobb och det visste man om när jag tog jobbet, men jag trivs jättebra med den här rollen i Rögle.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL