Södertälje SK

Tar ny sats i SSK: ”Vill vara med på storsatsningen”

ANNONS

Säsongen fick ett otrevligt slut i och med AIK:s degradering till Hockeyallsvenskan och den ekonomiska krisen som följde. För backen Christopher Aspeqvist blev det slutet på sejour i Gnaget.
Nu tar han ny sats i Södertälje SK.

– AIK ville ha kvar mig, men dom visste inget om budgeten och hade inte koll på ekonomin, säger 23-åringen till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Som så många andra duktiga hockeyspelare kommer ett av Södertäljes senaste nyförvärv, Christopher Aspeqvist, ursprungligen från Huddinge. Efter tre säsonger i SHL med AIK väljer den 23-åriga backen att byta klubb. Till AIK kom Aspeqvist säsongen 2011/12 från just Huddinge i division 1. Alltså tog han det i dag ganska ovanliga steget från ettan till elitserien på en gång.
– Det var ett stort steg, så var det. Vi spelade med Huddinge i kvalserien upp mot Hockeyallsvenskan. Då fick jag reda på att AIK var och kollade på mig. Nu gick det ganska bra i kvalserien och jag fick ett tryout-kontrakt med AIK som gällde fram till och med september det året, berättar Aspeqvist för hockeysverige.se när vi träffar honom på ett fik i Huddinge.
– När jag väl kom dit var det självklart ett stort steg att ta. Från Järfälla med sextio personer på läktaren till att jag spelade ett derby redan i fjärde eller femte matchen med AIK. Det var en mäktig känsla. Dessutom visades matchen på tv.
– Allt gick så mycket fortare. I skridskoåkningen är det inte så stor skillnad, men det märks skillnad i smartheten samtidigt som passningarna sitter mycket bättre, likaså skotten och avsluten.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det tufft att komma till tryouten direkt från division 1-spel?
– Man var ju nervös eftersom man sett upp till dom här grabbarna tidigare. Vi kickade igång på försäsongen med styrketräning och fys. När matcherna kom igång gick dom bra. Sedan fick jag kontrakt i slutet av augusti, tror jag att det var, vilket var jäkligt kul.

Under sin första säsong i AIK fick Christopher Aspeqvist spela med rutinerade och NHL-meriterade Dick Tärnström.
– Man kollade ju på honom varje träning, hur lugn han var. Han stressade aldrig upp sig och jag lärde mig mycket av hur han agerade vid blå i powerplay, hur han tar in pucken. Vad som sedan är coolt är att han sätter varje puck på mål. Inte just i mål, men han prickar målvakten vilket skapar chanser.

Betydde Dick Tärnström även mycket för dig vid sidan av isen?
– Han var en väldigt bra lagkapten och hade respekt hos alla. När han sa någonting lyssnade alla. Det var coolt att lira med honom, stort.

Vad skulle du säga är skillnaden på det AIK du kom till för tre säsonger sedan och det du lämnar efter säsongen som gick.
– Jag vet egentligen inte, men vi var ett lag som krigade hårt hela den säsongen. Nu lirade inte jag så mycket den säsongen, men vi var bra i powerplay och så vidare.
– I år har vi haft problem med målskyttet. Första året hade vi Richard Gynge och Robert Rosén som gjorde mycket pinnar. Nu tror jag att vi hade en period på 18 matcher där vi gjorde 15 mål. Då vinner man inga matcher.
– Då hade vi också lite tur med många uddamålsvinster. I år var det tvärtom, stolpe ut istället för stolpe in.

Varför blev det så tror du?
– Man brukar säga att genom hårt jobb får man också tur. Jag tycker att vi jobbade hårt, men ändå fick vi inte med oss dom enkla målen och skitmålen. Vi var inte tillräckligt starka och effektiva när vi fick lägena.

”DET VAR KUL ATT SE NYLLET”

AIK:s ekonomi har varit uppe på agendan många svängar under åren, men det tycker Christopher Aspeqvist ändå inte har påverkat laget speciellt mycket.
– Nej, det tycker jag inte. Vi har fokuserat på att spela hockey. Det har varit mycket tränarbyten och spelare som har slutat. Du måste ändå släppa det och bara tänka på matcherna.

När hockeysverige.se pratade med Björn Melin tidigare trodde han att Esa Pirnes och Teemu Ramstedts avhopp påverkade laget mer än han först trodde att det skulle göra. Något som även Aspeqvist håller med om.
– Klart att det är jobbigt när bra spelare lämnar oss, speciellt när vi har det tufft. Teemu var väldigt skicklig och Esa hade mycket erfarenhet. Man blev chockad när dom drog och det var inte speciellt kul. Samtidigt gav det chansen för andra killar att kliva fram.
– Sedan fick vi in ”Nyllet” (Michael Nylander) som är en skicklig powerplayspelare. Det var kul att se honom. Han kör stenhårt varje dag och kom med mycket smarta tips och så vidare.

AIK misslyckades i kvalserien och slutade femma, hela sex poäng från en SHL-plats.
– Vi lirade ändå bra hockey stundtals i matcherna. Precis som i grundserien så gjorde vi inte mål. Vi gjorde max två eller tre mål medan motståndarna oftast gjorde ett mål mer än oss.
– Det handlar om att göra mål och det gjorde vi inte. Sedan började vi slappna av och mot Västerås hängde vi fyra kassar. Sedan vann vi mot Malmö. Hade vi vunnit resten av matcherna efter det hade vi varit kvar i SHL, men det ville sig inte.


Foto: Bildbyrån/Anna Tärnhuvud

Ny klubbadress för Christopher Aspeqvist blir Södertälje. En klubb som han spelade tre matcher med redan säsongen 2012/13 då han var utlånad dit från AIK.
– Jag fick ett positivt intryck av klubben redan då. Jag var där en vecka och fick lira mycket. Det var i samma veva som ”Jonte” Ericsson och NHL-spelarna var där. Jag fick spela med ”Jonte” vilket var ganska stort för mig.
– Allt var väldigt proffsigt skött med allting runtomkring. Det var en jäkligt rolig vecka där jag fick tillbaka självförtroendet. Dessutom vann vi tre av tre matcher vilket var väldigt kul. En anledning till att jag ville skriva på nu var att det kändes bra när jag då var där, men även att jag ville vara med på storsatsningen som klubben gör.
– Sedan är det ett bra gäng, otroligt sköna grabbar. Samtidigt är det lite av en nystart för mig också. Jag kanske får spela lite mer och dessutom få en lite viktigare roll. Södertälje satsar stort mot SHL så det ska bli kul. Nu har man ännu inte så många spelare under kontrakt, men det är ett gäng på väg in har jag förstått. Dessutom har fansen samlat in en och en halv miljon till klubben vilket är otroligt grymt.

Vad sa AIK om en fortsättning där?
– Dom ville ha kvar mig, men dom visste inget om budgeten och hade ännu inte koll på ekonomin. Jag kände då, precis som jag sa, att det skulle vara bra med en nystat för mig och få lite nytändning.

Vad vet du om Janne Karlsson som tränare?
 – Jag vet att i lagen som han har haft så har han gjort bra ifrån sig. Han tog sig an Karlskrona som gick upp i Hockeyallsvenskan för två år sedan och tog dom till topp fem. Dessutom tog han upp Växjö i elitserien.
– Det känns som att han älskar hockey. Han är hetlevrad och vill mycket så jag tror att det kan bli bra.

Du är härifrån Huddinge, vad är det som gör just den klubben till en talangfabrik?
– I tidiga ungdomsåren var det mycket fokus på skridskoåkning. Det var nästan inga puckar med i början utan det var fokus på skridskoåkning, balans och dom grejerna. Tittar du på alla Huddingelagen så är dom mycket skridsko skickligare än andra Stockholmslag. Sedan handlar det om bra ungdomstränare också.

Chrisopher Aspeqvist har hockeyblod i släkten. Morbror heter Johan Hagman och spelade JVM 1994 tillsammans med bland andra Niklas Sundström, Mattias Timander, Kenny Jönsson, Johan Davidsson, Dick Tärnström, Per Svartvadet och Mattias Öhlund. Hagman tillbringade större delen av sin tid i Huddinge men gjorde även kortare utflykter till Hammarby och Odessa Jackalopes i WPHL.
– Han har betytt mycket för mig. Vi är inte så lika i spelstilen. Dessutom var han forward och jag är back. Men det var Johan som gjorde att jag började spela hockey. Han var min idol.
– Jag skulle egentligen börja spela fotboll, men jag kände att spelar Johan hockey vill jag också göra det eftersom jag alltid sett hans matcher i Huddinge, avslutar Christopher Aspeqvist med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch