VM 2014

Kanadickerna som gör VM-debut – för Vitryssland

ANNONS

De är födda i Kanada. Målvakten Kevin Lalande och anfallaren Geoff Platt. Men i slutet av veckan kommer den kanadensiska duon att göra VM-debut för Vitryssland när de som första icke-fornsovjetiska spelare spelar mästerskapshockey för nationen.
– Så fort jag insåg att jag hade skaffat mig ett ganska gott rykte i Dinamo, Minsk och Vitryssland insåg jag att det kunde bli en verklig målsättning att spela för Vitryssland i ett internationellt mästerskap, säger Geoff Platt.

Han är född och uppvuxen i Kanada och var med och vann U18-VM med nationen 2003 tillsammans med bland andra Brent Seabrook, Jeff Carter och Ryan Getzlaf. Men mer än så blev det aldrig i det kanadensiska landslaget för Geoff Platt.

För Kevin Lalande blev det aldrig ens något juniorlandslagsspel med Kanada.

Nu får duon ändå spela VM-hockey och gör debut på den stora hockeyscenen. Som de två första icke-fornsovjetiska spelarna någonsin för Vitryssland.

På tisdagen togs de officiellt ut i den vitryska VM-truppen där även Washingtons Michail Gravovskij och de tidigare NHL-spelarna men numera KHL-basrade bröderna Andrej och Sergej Kostisyn ingår.

28-årige Platt kom till Vitryssland för spel i Dinamo Minsk 2009 efter att ha lämnat finska Ilves i slutet av sin första säsong i Europa.
I Minsk blev han kvar i de fyra år som behövdes för att han skulle få möjligheten att spela VM-hockey för Vitryssland för första gången under hemmaturneringen i år.

”Ett bra sätt att försöka ge något tillbaka”

Ironiskt nog blev säsongen också hans sista i Dinamo Minsk. När laget var klara att missa slutspel lämnade han klubben för Lokomotiv och totalt sköt han 40 poäng på 56 matcher under säsongen. Hans poängmässigt bästa säsong sedan 09/10 och det var knappast någon större skräll att nygamle vitryske förbundskaptenen Glen Hanlon valde att ta ut sin landsman till VM.
– Så fort jag insåg att jag hade skaffat mig ett ganska gott rykte i Dinamo, Minsk och Vitryssland insåg jag att det kunde bli en verklig målsättning att spela för Vitryssland i ett internationellt mästerskap. Jag kände också att det vore ett ganska bra sätt att försöka ge något tillbaka till hockeyn i Vitryssland eftersom jag känner att det kan hjälpa dess utveckling, sade Platt till iihf.com i höstas rörande sitt eventuella VM-deltagande.

Men han blir som sagt inte ensam kanadensare i det vitryska laget. Där hamnar även Kevin Lalande som en av de tre målvakterna. De två övriga är Vitalij Koval och Andrej Mezin, som närmast känns som ständiga medlemmar i den vitryska VM-truppen.

27-åringen har spelat i Minsk sedan 2011 och eftersom han saknade landslagsbakgrund med Kanada behövde han bara två år för att bli tillgänglig för VM-spel som vitryss.
De två senaste säsongerna har han varit backup till norske VM-ettan Lars Haugen i klubben.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch