SHL

Per Ledin: ”Vi kommer bli ett jävligt jobbigt lag att möta”

ANNONS

Demontränaren har tackat för sig och stjärnspelarna har försvunnit en efter en. Det gör att många sätter ett stort frågetecken bakom Luleå inför hösten. Hos Per Ledin finns det däremot inga tvivel.
– Ser jag på spelartyperna vi fått in nu kan jag tycka att vi blir ännu hårdare att möta, säger Ledin i en lång helgintervju med hockeysverige.se.

Han fick höra att han var på väg utför under sin sista säsong i HV71. Då hade Per Ledin svarat för fem mål och totalt tolv poäng på 55 matcher. Det slutade med att Ledin och Hv gick skilda vägar trots att han hade tid kvar på kontraktet. I stället återvände 35-åringen hem till Luleå – och visade att han fortfarande hade torrt krut i bössan. Med sina 27 poäng (11+16) mer än fördubblade han sin poängskörd gentemot föregående säsong. Lägg därtill att Ledin hade näst bästa plus- och minusstatistik (+15) i Luleå efter Pavel Skrbek (18).

När hockeysverige.se får en lång pratstund med den rutinerade räven sticker han inte under stolen med att säsongen var lyckad, även om den för Luleås del tog slut redan i kvartsfinalen mot Växjö.
– Jo, men det kändes bra och lite som en revansch för att det fanns folk som trodde att jag var på väg utför i karriären, säger Ledin.

Hur skulle du sammanfatta återkomsten till Luleå?
– Med tanke på att hockey är en lagsport kan jag väl känna att man inte är direkt nöjd. Man hade väl inte räknat med att vi skulle åka ut redan i kvartsfinalen. Samtidigt är det så att man måste ta lärdom av det som har hänt och sedan bygga vidare. Det är också vad vi håller på med nu.
– Tidigare år då jag har varit med om riktigt lyckliga slut, om man kan kalla det så, har vi haft en uppgående trend och en hög lägstanivå. Sedan har man tagit steg för steg och inte minst i sista delen så har man varit i toppform. Allt har kuggat i och fallit på plats samtidigt som du får det här flytet och studsarna med dig, vilket folk alltid pratar om. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att man jobbar sig till det här flytet och medstudsarna. Det är då man går hela vägen och vinner.
– Det kanske låter lite ”klyschaktigt” men det går inte en dag utan att man ägnar en liten tanke åt det där. Speciellt nu när det varit mycket hockey. När det sedan blev klart att Skellefteå vann kände jag, i alla fall för min egen del, att man kunnat släppa det och börja ladda för nästa år.
– Nu känner man hur adrenalinet sprutar och man sitter upp på nätterna under helgerna och ser på NHL.

Hur mycket sportnörd är du?
– Är jag ledig dagen efter och ändå är vaken brukar jag försöka kolla på NHL-matcherna. På helgerna går det dessutom några matcher lite tidigare, men det är ju svårt att vara uppe och sedan ligga och sova hela dagen efter. Det blir lite kortare nätter när man har kids så man får bita ihop och ta dom här fem, sex timmarna, men det är värt det.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”DET HAR VARIT ETT LYCKAT SAMARBETE”

Per Ledin kommer från Luleå, men det är inte Luleå HF utan skidklubben Bergnäsets AIK som är moderklubben.
– Jag hade Peter Larsson i min parallellklass. Det enda skidlopp jag ställde upp i var jag tvåa efter honom. Det är min stora merit i skidåkning, skrattar Ledin.

Under stora delar av säsongen spelade Per Ledin i en kedja tillsammans med Linus Klasen och Niklas Olausson. Tillsammans svarade dom för 117 poäng.
– Det har varit fantastiskt roligt och båda är fruktansvärt skickliga spelare att spela med. Jag började med lite olika spelare, men det har fungerat bra med alla som jag spelat med.
– För mig personligen känns det bra att både Linus och ”Olle” varit bofasta i landslaget. Det har känts kul att kunna vara delaktig då dom har lyckats producera. Det har varit ett lyckat samarbete och jag känner mig stolt över att fått spela med dom.

Niklas Olausson och Linus Klasen.

Niklas Olausson blev bortgallrad ur VM-truppen efter Oddset Hockey Games, men Linus Klasen är kvar och Ledin tror att han kan lyckas riktigt bra i Minsk.
– Jag ser givetvis Linus möjligheter att lyckas i VM som goda. Han har bevisat att han är en fantastisk bra hockeyspelare, men det jag gillar mest är att han aldrig är nöjd. Han vill ha mer, träna mer och brinner verkligen för sin utveckling. Viljan att hela tiden ta det här lilla extrasteget.
– Sedan är det två underbara personligheter som är ganska lika på det sätt att dom är väldigt ärliga samtidigt som dom skämtar och är roliga att umgås med. Men framför allt är det två hockeynördar.

Nu tappar Luleå bland andra Linus Klasen, Linus Persson, Linus Omark, Daniel Gunnarsson, Anton Hedman och Niklas Olausson, hur tänker du kring det?
– Givetvis är det tråkigt eftersom deras personligheter passar väldigt bra in i laget. Dom har spelat bra och vill söka sig vidare till nya klubbar för att utveckla sig i. Jag kan bara önska dom lycka till.
– Man måste också se det så att vi vann ingenting förra säsongen och det handlar ändå om laget. Som det är nu så har vi en kärntrupp som tränar, svettas och nästan blöder tillsammans. Det är vi som måste dra det här lasset. Om sedan klubben tar in några fler spelskickliga killar gäller det för oss att ta väl emot dom.
– Det är kanske det som är tjusningen att du kanske har ett fantastiskt skickligt lag, men funkar det inte ihop så vinner man heller ingenting tillsammans. När dom nu försvinner så är det andra killar som få ta deras roller och jag tror att vi redan har killar som kan blomma ut lite extra, men som har fått stått tillbaka när killarna som du nämner har varit här.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”FAGERWALL SLOG NÄVEN I BORDET DIREKT”

Många trodde på att Luleå skulle vinna SM-guldet, men i stället åkte man ut redan i kvartsfinal.
– Snacket på stan har varit ”Ni åkte ut i kvarten, men det var i år som ni skulle ha vunnit”. Ja, det håller jag också med om, givetvis. Det går inte att komma ifrån att vi hade ett fantastiskt spelskickligt lag, men vi fick inte ihop det i slutet.
– Då gäller det att göra små justeringar och framför allt tror jag att dom killarna som var med i fjol och är kvar i laget är medvetna om att man måste ta dom här stegen som börjar med fokus på sommaren och fokus på att pusha sig själv varje dag. Första augusti får vi lägga det åt sidan och ta nästa steg, men är du inte redo när slutspelet börjar så åker man ut. Därför måste du ta alla dom här stegen i rätt ordning.

Är det just att vara redo när det gäller som måste bli bättre till nästa säsong?
– Redo vet jag inte, men du har en motståndare också och du måste vara förberedd på att anpassa spelet oavsett vilket lag du möter.
– Jag tycker inte att vi fick till det, men det är svårt att peka på exakt varför. Det gäller att se framåt och på något sätt ta lärdom. Sedan går vi vidare. Ser jag på spelartyperna vi fått in nu kan jag tycka att vi blir ännu hårdare att möta.

Joakim Fagerwall.

Har du haft någon dust med nyförvärvet Jonathan Granström tidigare?
– (Skratt) Under åren har vi haft det, men inte nu här i Luleå. Han kom hit nu i veckan vilket var kul. Ofta är det så att man har heta bataljer på planen. Sedan hamnar man i samma lag och då kan man känna sig lite dum. På något sätt är det ändå så att det som har varit har varit och nu är det vi tillsammans.
– Det här med nya spelarna är något man ser fram emot också. Inte minst Granström, men även lokomotivet från Skåne, Emil (Sylvegård), är tanks som vi har fått in i laget. Det kommer att sätta en djävulsk prägel på laget. Samtidigt vet vi att bröderna Abbots är hemma och tränar för fullt. Dessutom har vi några killar som kommer att ta några steg i sin utveckling nästa år och förhoppningsvis kan jag själv också plocka fram ett snäpp till.
– Det känns bra och det ser bra ut. Vad sedan folk tycker, som vanligt, skiter man i. Vi kan bara påverka varandra och vi har många unga killar: Lucas Wallmark, Daniel Zaar, Lars Bryggman, Peter Cehlárik och så vidare som alla gjorde bra ifrån sig på slutet. Det är upp till bevis nu att visa vem som vill ha tid i powerplay och vem som ska spela boxplay.
– Jag sa till (Niklas) Fogström härom dagen att vi kommer att bli ett jävligt jobbigt lag att möta. Jag vet att Luleå alltid har varit det, men jag tror att vi kan kräma ur ett par snäpp till då det gäller den biten. Det är kärntruppen som måste svetsas samman och samtidigt köra livet ur oss. Det är vad vi försöker göra just nu.

Ny tränare för säsongen är Joakim Fagerwall som närmast kommer från Västerås i Hockeyallsvenskan.
– Han slog näven i bordet direkt. Vi hade beep-test och det var inte tillräckligt mycket stake på det testet. Jocke sa bara: ”Boys, vi gör om det här!”
– Det är någonstans där vi börja. Han tog hammaren och slog den – pang! – i bordet. Nu har vi börjat den här resan och det är upp till oss själva. Vi måste plåga oss lite extra. Visst, man kanske pratar om det varje år, men det är verkligen vad som gäller.

Ska vi acceptera att Luleå är i en generationsväxling eller är det guldet ni siktar på nästa säsong?
– Jag drivs av att vinna och jag drivs av att utvecklas. För mig är det bara guld som gäller så för mig är det glasklart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL