SHL

Supertalangen lämnade Finland för Sverige: ”Lite av en chock”

ANNONS

Frölunda fortsätter att värva talanger. Inför nästa säsong har man dessutom gått utanför landets gräns för att plocka in unga spelare. Från finska KalPa värvade man tidigare i våras den finske JVM-guldmedaljören, 18-årige Artturi Lehkonen.
– Självklart var det lite av en chock för folk hemma i Finland, säger Lehkonen till hockeysverige.se.

Artturi Lehkonen, som är född 1995, debuterade redan som 16-åring i finska ligan för TPS Åbo.
– Debuten? Jag kände ingen press, jag vet inte varför det var så men antagligen var jag så glad att få spela så jag han inte bli nervös. Allt gick så fort, men självklart kommer jag ihåg mina första byten och så vidare.
– Det var givetvis en stor skillnad från juniorligan där jag hade spelat till att nu spela i en liga med män. Allt i spelet var mycket kraftfullare samtidigt som det var en helt annan fart. Allt gick mycket fortare.

Säsongen 2012/13 utsågs Lehkonen till Årets Rookie i Finland.
– Självklart var den utmärkelsen något stort för mig, men laget kom aldrig längre än till kvartsfinal. Trots det betydde givetvis det här priset mycket för mig och jag är väldigt glad över att ha fått det.

Senaste säsongen spelade Lehkonen i KalPa. På 33 matcher svarade han för sju mål och totalt 20 poäng innan en skada han ådrog sig under JVM satte stopp för mer spel under säsongen. Två av hans lagkamrater i KalPa var svenskarna Adam Masuhr och David Printz.
– Jag satt bredvid Adam i omklädningsrummet så vi pratade en hel del om allt. Han försökte lära mig en del saker, men han lyckades inte alls, säger Lehkonen om Masuhr som senare försvann till Kärpät och blev finsk mästare med klubben.
– Jag gillade båda två och vi har haft en hel del kul tillsammans. Adam var i klubben längre än David, men som jag sa så är det två bra killar.


Artturi Lehkonen gör bort den kanadensiske målvakten Zach Fucale i JVM-semin.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”HOPPAS ALLA DÄRHEMMA RESPEKTERAR DET”

Vad fick dig att välja Frölunda inför årets säsong?
– Jag kände att jag ville prova på något nytt. Det är många unga spelare i det här laget och jag ser Frölunda som det bästa alternativet för mig just nu och det känns som att har gjort rätt val.

Det är inte alldeles vanligt att 18-åriga finska spelare lämnar hemlandet för Sverige och SHL, hur har reaktionen varit där hemma?
– Självklart var det lite av en chock. Precis som du säger är det inte vanligt att 18-åriga spelare åker till Sverige för att spela. Det här var mitt eget beslut och jag hoppas att alla där hemma respekterar det.
– Det här blir ett stort steg för mig att ta. Jag flyttar inte bara till ett nytt lag utan även ett helt nytt land. Självklart kommer det innebära en hel det förändringar för mig.

Du är draftad av Montréal Canadiens, vad har dom sagt om din framtid?
– Dom har varit över hit och sett mig spelat och sagt att dom gillar att jag ska spela för Frölunda. Dom vet att man tränar mycket och spelar en bra hockey i Frölunda samtidigt.

Strax efter nyår var Artturi Lehkonen i Malmö med finska juniorlandslaget. Laget tog sig lite överraskande till VM-final där man besegrade Sverige efter förlängning.
– Det var ett oförglömligt minne såklart. Jag kommer att komma ihåg det resten av mitt liv. Det var en enormt stor seger för oss. Speciellt eftersom vi fick möta Sverige i final på deras hemmaplan och vinna.
– Jag kan inte beskriva i ord vad det guldet betydde för oss. Vi var många killar som inte hade vunnit någonting innan den turneringen. Att vi sedan fick vinna finalen i övertid var något väldigt stort och jag är mycket glad att jag fick vara med om det.

Nu får du Roger Rönnberg som coach, vad vet du om honom?
– Jag vet att han coachade juniorlandslaget tidigare och gillar att spela en snabb hockey med mycket skridskoåkning och att man har mycket kontroll på pucken. Det är en hockey som jag också gillar att spela.

Du har varit någon vecka i Göteborg nu, hur har första tiden varit i din nya hemstad?
– Jag gillar staden. Det är en lagom stor stad och den verkar vara väldigt fin. Jag har ännu inte hunnit hitta någon favoritkafé eller liknande ännu eftersom jag mest bara har hunnit med att träna sedan jag kom hit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch