Nyheter

Priset för KHK:s ekonomiska problem: ”Det var många som ville hit”

ANNONS

En säsong som sportsligt sett var långt över förväntan, men också ett ekonomiskt efterspel som lade sordin på Karlskrona HK:s framgångar på isen. Nu ser problemen ut att vara på väg bort, men en del av skadan är redan skedd.
– Det var många spelare som ville hit, men efter all skit med ekonomin blev det inte lika hett, säger forwarden Alexander Bergström till hockeysverige.se.

Som nykomling i Hockeyallsvenskan säsongen 2012/13 slutade Karlskrona HK tvärsist i tabellen och tvingades till ett dramatisk kval för att rädda sin allsvenska status. Den gångna säsongen blev desto trevligare. KHK var den stora positiva överraskningen i serien och spelade en frejdig hockey som fick hockeyskribenter över hela landet att tävla om vem som kunde hylla Blekingelaget mest.

Vore det inte för en djup svacka strax före slutet av grundserien hade laget antagligen kvalificerat sig för spel i kvalserien. Nu föll KHK på mållinjen i Playoff-serien efter att ha gett Rögle en hård kamp om den sista kvalserieplatsen. När säsongen tog slut den 15 mars var ändå känslan kring vad laget hade uppnått väldigt positiv.

Två veckor senare hade glädjen förbytts till oro. Under en presskonferens meddelade klubbens ordförande Rolf Lindberg att klubben hade ett underskott i klubbkassan efter att ha gått back med uppåt fyra miljoner kronor under den på isen så framgångsrika säsongen. Bakom de röda siffrorna låg framför allt prestationsbaserade spelarbonusar som inte var inkluderade i budgeten eftersom klubben inte hade räknat med att de skulle behöva betalas ut. Att laget skulle gå från botten till toppen fanns tydligen inte på kartan inom de egna väggarna.

”MAN KAN INTE LJUGA FÖR SINA KOMPISAR”

Nu ser de ekonomiska bekymren vara på väg att lösa sig – det som återstår är en uppgörelse med Karlskronas kommun. Att strulet har hunnit skapa en del skada går inte att sticka under stolen med.
– Det var tråkigt att det här dök upp just i perioden när det går många spelare lediga. Jag vet att det var många spelare som ville hit, men sedan efter all skit med ekonomin blev det inte lika hett, säger forwarden Alexander Bergström till hockeysverige.se.
– Spelare som hade fått förfrågningar ringde till mig och ställde frågor om klubben och jag berättade hur bra det var. Sedan ringer de upp igen och frågar om det är sant att klubben ligger fyra miljoner back. Då kan man inte ljuga för sina kompisar.
– Nu tror jag att allt kommer att bli bra ändå till slut, för det är väldigt många här i klubben som har jobbat otroligt hårt för det, men det är synd att det här skulle komma just då.

Efter det ekonomiska bakslaget kom flera tunga avbräck i form av tränare och spelare som lämnade föreningen. Tränaren Janne Karlsson stack till Södertälje medan lagkaptenen Nick Angell skrev på för Västerås och de två poängmässigt sett bästa spelarna Jordan Smotherman (Pelicans) och Pär Lindholm (Skellefteå) försvann tillsammans med fyran i den interna poängligan, Jesper Jensen (Rögle). Kvar i laget är däremot Alexander Bergström. Han har kontrakt med klubben i ytterligare en säsong, dock med en SHL-klausul som hade gjort det möjligt för honom att bryta avtalet Efter 40 poäng på 40 allsvenska matcher fanns det ett visst intresse för skåningen. Men…
– Jag ska vara kvar i Karlskrona, det är helt klart, säger han bestämt.
– Jag har flyttat runt väldigt mycket de senaste åren och känner att det skulle vara bra både hockeymässigt och socialt att stanna på ett och samma ställe. Det är skönt att veta var lägenheten står för en gångs skull.

Bergström var utöver Malmös poängligavinnare Joey Tenute den enda av Hockeyallsvenskans etablerade spelare att snitta en poäng per match eller mer under den gångna säsongen. Hade han inte missat tolv matcher på grund av en knäskada hade han sannolikt fått en mer framskjuten placering i toppen av poängligan.
– Jag har aldrig haft en så här bra säsong tidigare. Inte minst målmässigt (21 mål) var den bra. Det här var min bästa säsong i karriären.

Att målen strömmade in i sådan rask takt gynnade det välgörenhetsprojektet Mål mot cancer som Alexander Bergström drog i gång till förmån för Cancerfonden. För varje mål han sköt donerade han 100 kronor till insamlingen och fick flera av sina lagkamrater att haka på. Totalt drog insamlingen in närmare 35 000 kronor.
– Jag trodde att vi skulle få ihop 5 000 kronor från början, men sedan fortsatte det att stiga så jag fick höja målsättningen hela tiden, säger Bergström.
– Det roligaste var när killarna i laget tog ansvar för sina löften och betalade in pengar för sina mål långt efter att jag hade slutat att tjata om det. Det värmde i hjärtat.

FAKTA: KARLSKRONA HK:s SPELAROMSÄTTNING

Spelare in: Henrik Nilsson, b, Kallinge/Ronneby, Maksim Matushkin, b, Vita Hästen, Joel Kellman, fw, HV71, Victor Löfstedt, fw, Oskarshamn, Mattias Granlund, fw, Oskarshamn, Erik Thorell, fw, Rögle.
Spelare ut: Simon Karlsson, b, HV71, Nick Angell, b, Västerås, Martin Janolhs, fw, Almtuna, Jordan Smotherman, fw, Pelicans (Finland), Pär Lindholm, fw, Skellefteå, Jesper Jensen, fw, Rögle.
Ny tränare: Pelle Hånberg, senast i Vita Hästen, ersätter Janne Karlsson som har flyttat till Södertälje.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga