Linnea Hedin.Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur gör man för att ta nästa steg i utvecklingen som damspelare? För vissa finns svaret i USA:s collegehockey. Hockeysverige.se åkte till Solna och träffade Linnea Hedin som ska representera University of Minnesota-Duluth nästa säsong. Hon förklarar hur det går till när man som damspelare kommer in på college i USA.
– Tränarna är mycket hårdare än vad dom är i Sverige och ställer mycket mer krav, vilket jag faktiskt ser fram emot, säger AIK-spelaren.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är inte bara på herrsidan som svenska hockeyspelare åker över till USA för att prova på lyckan. Flera av svenska spelarna i damernas riksserie åker också över dit för att få känna på det hockeyklimat som råder där. Förutsättningarna är också lite annorlunda eftersom damerna inte har någon proffsliga utan man i stället åker över för att gå på college och parallellt med det spelar hockey.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Tre av Sveriges mest lovande spelare har valt att göra den resan inför nästa säsong, Det handlar om Marie Lindh, Michelle Löwenhielm och Linnea Hedin. Alla tre kommer nästa säsong spela för University of Minnesota-Duluth Bulldogs.
– Jag ser det som en ny utmaning. Jag har spelat i Riksserien sedan jag var 13 år. Det ska bli intressant att få testa på något nytt, berättar Linne Hedin när hockeysverige.se träffar henne för en pratstund i Frösunda inte långt ifrån Ulriksdals IP där AIK spelar sina hemmamatcher.
– Huvudtränaren, Shannon Miller, ringde upp mig, jag tror att det var under mitt första år i gymnasiet, och frågade om jag ville spela hos dom efter gymnasiet. Hon ville jättegärna ha mig i sitt lag. Mitt svar var att jag ville kolla runt lite först.
– Jag ringde Erika Holst som då var min tränare på hockeygymnasiet, vi hade även spelat tillsammans i Segeltorp. Erika blev jätteglad och hon hade själv gått där så hon rekommenderade självklart den skolan. Det gjorde att det inte blev något svårt beslut för mig att ta. Trots allt var det här en dröm som jag alltid har haft och jag visste att den skolan var riktigt bra. Dessutom hade några av våra riktigt stora svenskor som Elin Holmlöv, Kim Martin och Erika Holst gått där.

Vilka förväntningar har du på åren i på University of Minnesota-Duluth?
– Inte så många egentligen. Jag vet om att det kommer att vara tufft. Vad jag har hört så är det ett helt annat klimat mot hur det är här hemma. Framför allt har jag förstått att tränarna ska vara mycket hårdare än vad dom är i Sverige och ställer mycket mer krav vilket jag faktiskt ser fram emot.

Skriver man kontrakt med er när ni åker över eller hur fungerar det rent praktiskt?
– Dom skickade över ett kontrakt med posten som vi har skrivit på och skickat tillbaka igen. Sedan vet jag inte hur det funkar när vi kommer dit, om vi skriver på något ytterligare kontrakt.
– När universitetet ringer så ”commitar” man och då är man klar för ett college. Så har i alla fall jag fattat det. När sedan andra college kontakter dig så är det bara att säga nej eftersom jag då redan har ”commitat” med ett college.

Har även andra college kontaktat dig?
– Ja, men UMD var det enda college som ringde upp mig och sa att man verkligen ville ha mig i deras lag. Sedan var det andra lag som mejlade och så vidare.

Har ni tre som åker varit över och hälsat på ert nya lag och er skola?
– Nej. Jag tror ingen av oss har varit det, varken jag eller Michelle i alla fall. Jag tror inte Maria heller har varit det heller.


Linnea Hedin i landslagströjan.                                                           Foto: Bildbyrån

”SAMMA VILLKOR FÖR TJEJER OCH KILLAR”

Den gånga säsongen har tidigare juniorlandslagsmålvakten målvakten Sofia Carlström från AIK gått på samma skola, men om hon kommer att vara kvar och spela där även nästa säsong är Linnea Hedin osäker på.
– Sofia kommer att vara kvar på skolan, men jag vet inte om hon har sagt något om hon ska sluta spela eller inte.
– Jag har pratat lite grann med henne inför att vi ska åka över så man har lite sängar och sådant fixat. Det är skönt att ha fixat en del saker i lägenheten där vi ska bo redan då vi kommer över.

Vad säger AIK om att du och Michelle Löwenhielm sticker över till USA och spelar?
– AIK har inte sagt så mycket. Dom har nog vetat om det sedan lång tid tillbaka. I stället har dom varit stöttande trots att dom självklart har sagt att dom vill ha kvar än.
– Dom vet att det här är stort för oss och inte skulle tjäna något att säga något negativt om att vi åker. AIK har valt att stötta oss i stället vilket jag tycker har varit jätteskönt.

Får man betalt då man går på college samtidigt som man spelar hockey i USA?
– Nej, men det är samma villkor för tjejer och killar på college. Killarna får inte heller betalt på college med andra ord. Vi tre som åker över behöver däremot inte betala någonting eftersom vi har ”full scholarships”. Det innebär att skolan betalar utbildningen, boendet och sådana räkningar.

Vad ska du plugga för något?
– Jag vet inte, men jag är jätteintresserad av att plugga business. Nu på gymnasiet pluggar jag ekonomi och juridik så jag är jätteinne på business, men jag vet inte om jag kommer att komma in.

Linnea Hedin har spelat mot både Kanada och USA både som junior och även med Damkronorna. Hon har i och med det en ganska stor erfarenhet vad det gäller skillnaden mellan deras landslag och Sveriges.
– Både Kanada och USA har väldigt jämna lag och alla är fruktansvärt skickliga individuellt. Sedan har dom många fler damspelare att ta av än vad vi i Sverige har och det märks av.
– Dom spelar med ett snabbare tempo, är hårdare och mer fysiska spelet samtidigt som dom verkligen har det här drivet. Det märks att dom har krav på sig.

Är det kraven som du tror är den stora skillnaden?
– Nej. Vi har stora krav på oss i damlandslaget också. Det är inte kraven som skiljer, men dom har en större konkurrens i laget.

Är svenska elittjejer för dåligt tränade?
– Det beror helt på vem du frågar. Jag tycker om att ha dom runt omkring mig som är väldigt motiverade på träning och som driver på mig. Man behöver det för att orka igenom.
– Självklart finns det tjejer som är dåligt tränade också. Vi måste snäppa upp oss ännu mer, men generellt kan man inte säga att alla damer är dåligt tränade. Kolla på Jenni Asserholt till exempel, hon är helt jäkla brutal, så det är jättefel att säga att alla är dåligt tränade.


Michelle Löwenhielm.                                                                       Foto: Bildbyrån

”RENBERG SA ATT JAG STANNAT AV I UTVECKLINGEN”

Många säger att Linnea Hedin har gått framåt en hel del i sin utveckling som spelare den senaste säsongen, men det håller hon inte riktigt själv med om.
– Vissa säger också att jag stannat av i utvecklingen. Jag kollade på SM-finalen som vi spelade förra året. Där säger Mikael Renberg att jag stannat av i utvecklingen och att han hade förväntat sig mycket mer av mig. Så kan det också vara. Man går mycket upp och ner i sin karriär. Ibland stannar man av och andra gånger går det jättefort uppåt.
– Den här säsongen har varit just väldigt mycket upp och ner. Jag vet inte om jag har utvecklats så mycket som hockeyspelare den här säsongen. Snarare har jag i så fall utvecklats mer mentalt och som person.
– Fysiskt har jag självklart blivit mycket bättre och jag jobbade med SOK (Sveriges olympiska kommitté) inför OS.

Linnea Hedin har spelat i Damkronorna under säsongen även om hon fick kliva av OS-truppen innan avresan till Sotji. Trots att hon kommer att bo och spela i USA hoppas hon få chansen att spela i Damkronorna framöver.
– Jag vet inte om jag kan säga att jag är direkt med i Damkronorna. Exempelvis så spelade jag inte OS och det var senaste som landslaget spelade. Jag är med och konkurrerar om platserna, så skulle jag vilja säga, och jag är en av dom som skulle vilja vara där.
– Självklart vill jag spela i Damkronorna. Det är hur kul som helst att vara i väg med landslaget och det är inget man väljer bort bara för att man åker till college. Får jag möjligheterna att spela där och dom vill ha mig så skulle jag bli hur glad som helst.

Har Leif Boork redan varit i kontakt med dig om framtiden i Damkronorna?
– Nej, jag har faktiskt inte pratat någonting med ”Boorken” om det faktiskt.

Vad tror du det betyder att han kommer in i damhockeyn?
– Jag tror att det betyder väldigt mycket. Det kommer att bli bra. Han verkar väldigt engagerad och ambitiös.

Hur hanterade du det här med att du inte fick åka med till OS i Sotji?
– Jag fick det förklarat för mig. Boork snackade med mig och det var bara att förstå och ta till mig den kritiken och jobba vidare.

Hur lät kritiken, som jag antar var konstruktiv?
– Ja, självklart. Det handlade mycket om mitt positionsspel och att jag var så pass ung. Jag har många år och OS framför mig som jag kommer kunna vara med och spela. Det var ingen brådska med OS för mig från hans håll och det kan jag förstå.

När åker du över till Minnesota?
– I augusti, avslutar Linnea Hedin innan hon tar sig ner till Ulriksdals IP för träning med AIK.