Nyheter

”Det vore fantastiskt att få spela för AIK”

ANNONS

Han kommer från sin bästa säsong i karriären och vann på egen hand många matcher åt Troja-Ljungby. Efter att klubben flyttats ned går dock Christoffer Bengtsberg utan kontrakt. Nu hoppas han på att få spela för en allsvensk toppklubb och då kanske en hellre än några andra.
– Det vore fantastiskt att få spela för AIK, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

Christoffer Bengtsberg var ljuset på den annars kolsvarta Trojahimlen den gångna säsongen. Den 25-årige burväktaren svarade för sin bästa säsong i karriären, men kunde trots det inte rädda kvar sitt lag i Hockeyallsvenskan. En och en halv månad efter säsongens slut är den skicklige målvakten fortfarande besviken över utgången.
– På något sätt har man gått vidare, men när man får frågor om det börjar man tänka på det igen och då blir det jobbigt. Det är väl något som måste få gå bort med tiden, säger Bengtsberg till hockeysverige.se om den tunga känslan.

Efter att laget till och från ändå svarat för starka insatser under den allsvenska grundserien låste sig allt när det gällde som mest i kvalet. Troja fick inte alls spelet att stämma och det var framförallt försvarsspelet som klickade.
– Defensiven var obefintlig. Efter att vi fått en kanonstart med seger mot Björklöven kände vi att vi skulle vinna serien. Sedan åker vi och möter Hästen och släpper in åtta kassar.
– Jag tror aldrig att jag fått så många två-mot-ett- och tre-mot-två-lägen mot mig under en och samma match.

Hur kommer det sig att det blir så när ni möter på pappret sämre lag?Var det underskattning?
– Ja, åtminstone till en början. Jag tror inte att alla i vårt lag förstod vad som krävdes. I allsvenskan var vi vana att ligga på försvar och här skulle vi ut och styra spelet. De var en del killar i laget som trodde att det bara var att glida ut på banan och göra några mål, sedan glömde de helt bort defensiven.

”DET BÄSTA JAG GJORT PÅ ALLSVENSK NIVÅ”

– Det var öppna dörrar bakåt och division 1-lagen har ändå så många skickliga spelare att de utnyttjar sånt. Hade vi vunnit mot Piteå och Kallinge hemma hade vi ändå klarat oss, så det är på något sätt nyckelförlusterna som gör att vi åker ur.

Foto: Bildbyrån

När man väl hamnat i en negativ spiral är det också svårt att få stopp och hitta rätt igen. Det var något som blev tydligt för Trojamålvakten under kvalserien.
– Det var tufft. Det var inga glada miner när man kom till träningen på morgonen och fanns ingen harmoni i gruppen över huvud taget. Det blev som någon slags panikkänsla.
– När vi sedan väl tog oss i kragen vann vi de flesta av matcherna vi spelade under avslutningen, men då var det redan för sent.

Även om allt studsade emot Troja svarade ändå Bengtsberg för en stark säsong. 25-åringenhade 91,54 i räddningsprocent på 41 matcher i ett av allsvenskans sämsta lag och var i många matcher ensam skillnaden mellan seger och förlust.
– Just i slutet av säsongen var det svårt att finna någon glädje i det. Då var man bara besviken och kände en skam över att laget degraderats. Man funderade mest på vad man själv hade kunnat göra annorlunda.
– Med lite distans till det känner jag mig ändå nöjd med stora delar av min säsong. Även om jag inte spelade min bästa hockey i kvalserien kunde jag ändå vinna några matcher åt laget och som helhet är detta den bästa säsong jag gjort på allsvensk nivå.

”NILSTORP VERKAR KLAR FÖR VÄXJÖ”

Inför kommande säsong gör burväktaren ingen hemlighet av att hans förstaalternativ är att stanna i Sverige, men när det blir klart med en ny klubb har han svårt att svara på för tillfället.
– Jag vill försöka stanna i Sverige och hitta något allsvenskt. Det fanns en hel del intresse i februari och mars, men efter att jag åkt ut med Troja känns det inte som man är lika het. Det kanske inte är så läckert för en klubb med en målvakt med en degradering på sin meritlista, men jag hoppas att de ser mer till helheten och att jag faktiskt gjorde en bra säsong.
– Som det känns nu kan det bli klart med en ny klubb i morgon likväl som att det kan ta två veckor till. Det är klart att det vore en dröm att spela i SHL, men om inget chockerande händer blir det spel i Hockeyallsvenskan för mig även kommande säsong. Jag har varit i kontakt med de flesta klubbar som inte har klart med målvakter ännu så vi får se vad det blir.

Din gamla klubb Växjö är inte aktuellt? De har bara en målvakt under kontrakt inför nästa säsong?
– Nej, jag har inte varit i kontakt med dem så där blir det nog inget. Vad jag förstått ska de i stort sett ha gjort klart med Cristopher Nilstorp, så efter att de kontrakterat Stefan Steen finns det inte någon plats kvar.

Vad har du då för preferenser när du söker en ny klubb?
– Jag skulle gärna representera ett topplag. De två senaste säsongerna med Troja har jag först varit i ingemansland och sedan i botten. Nu vill jag till en klubb som har god chans att vinna varje match.
– Som stockholmare hoppas jag på att komma till en större stad där man kan ha ett liv vid sidan av hockeyn också. I Troja har det inte funnits mycket mer än hockey.

ÖPPNAR FÖR SPEL I AIK

En tänkbar klubbadress för Bengtsberg till kommande säsong är AIK. 25-åringen medger själv att det är ett av hans hetaste alternativ och att han också varit i kontakt med klubben.
– Det vore fantastiskt att få spela för AIK. Jag har pratat med dem och sagt att jag finns där, men sedan vet jag inte hur dialogen sett ut mellan dem och min agent. Det återstår att se om det blir något där, men jag hoppas i alla fall ha klart med min nya klubb i juni.

Bengtsberg känner också att han fortfarande bär på en stor utvecklingspotential och att han fortfarande har några år kvar tills dess att han är på toppen av sin förmåga.
– Jag är bara 25 år och har många år kvar att utveckla mig innan jag blir så bra som jag kan bli. De senaste åren har jag fått jobba mycket själv då jag endast haft besök av en målvaktstränare en till två gånger per år.
– Nu hoppas jag komma till en klubb som har en målvaktstränare på heltid och förhoppningsvis ska det kunna hjälpa mig med en bit i pusslet att bli så bra som jag kan bli.

Under sommaren kommer Bengtsberg att jobba med Michael Andreasson och det är något som han också hoppas ska bidra till ett lyft.
– Han är en av Sveriges främsta målvaktstränare och jag har fått möjligheten att träna med honom under sommaren. Om det sedan blir ett förlängt samarbete återstår att se, han har ju en del andra uppdrag, men förhoppningsvis ska även detta hjälpa mig att utvecklas.

Att Trojas främsta spelare har ambitionen står helt klart, nu krävs det bara att en klubb vågar satsa på honom fullt ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL