Nyheter

Jakten på Max-prestationen: ”Jag tog ett steg i rätt riktning”

ANNONS

Han slog igenom med buller och bång i JVM 2012 genom att göra nio mål på sex matcher. Under sina två säsonger i Timrå gick det desto trögare, men efter flytten till Nordamerika och Anaheim Ducks organisation har det börjat röra på sig.
– Det var en rolig säsong och det kändes som jag tog steg i rätt riktning efter att inte ha haft så jättestarka säsonger i Timrå, säger Max Friberg till hockeysverige.se.

En lång säsong är till ända för Max Friberg. Tidigare i veckan återvände han hem till Skövde efter att hans AHL-lag Norfolk Admirals blivit utslaget ut Calder Cup-slutspelet av St. John’s IceCaps, med tidigare juniorlandslagskamraten Carl Klingberg i laget. Friberg mäktade med 40 poäng (17+23) på 74 matcher i grundserien och var därefter en av Norfolks bättre poängplockare i slutspelet där han stod för fem poäng (3+2) på tio matcher.

Det är siffror som gläder Friberg. Under sina båda säsonger i Timrå skramlade han ihop 26 poäng (13+13) på 103 matcher. Visserligen som junior och förstaårssenior, men efter den magiska JVM-turneringen i Calgary 2012 blev förväntningarna väldigt höga. Det var där som den högerfattade forwarden skapade jätterubriker i hockeyvärlden genom att skjuta nio mål på sex matcher och bli hela turneringens målkung under Juniorkronornas resa mot det första JVM-guldet på 31 år.

Han erkänner att han visserligen inte kände att han fick ut maximalt av sin potential under tiden i Timrå, men samtidigt blev de där förväntningarna skeva sett till vilken typ spelare han anser sig vara.
– Jag ser mig egentligen inte som den typen av spelare som åker in och gör nio mål på sex matcher, jag har mer en stil som går ut på att jobba hårt och få chanser på det sättet. Sedan är det såklart kul att vara med och producera, säger 21-åringen när hockeysverige.se får en pratstund med honom från ett 30-gradigt Skövde.
– Det var inte så att jag satte press på mig själv att göra en massa mål i Timrå och jag tror att klubben visste vad jag var för typ av spelare när de värvade mig. Det var mer andra som hade en annan bild och förväntade sig mer efter den där JVM-turneringen.

FICK BERÖM EFTER SÄSONGEN: ”DE VAR NÖJDA”

En av anledningarna till att han känner att han har utvecklats i rätt riktning senaste året är att han trivs bättre på de nordamerikanska isarna än hemma i Sverige. Spelet passar honom bättre.
– Jag tror det… Jag gillar i alla fall hockeyn där borta bättre. Det är tajtare och mer att man bara går ut och kör. Åker man mycket skridskor och jobbar hårt får man oftast sina chanser. Det passar mig bra.

Du har ett år kvar på kontraktet med Anaheim Ducks. Känner du stor press att prestera nästa säsong för att få chansen i NHL?
– Ja, det gör jag. Målet har alltid varit att få komma upp och spela matcher. Jag har en viktig sommar framför mig och det gäller att komma väldigt väl förberedd så att jag verkligen kan kriga för en plats.

Hur nära känner du att du är att få en chans?
– Jag vet inte. De säger inte mycket under säsongen, men när vi hade vårt möte efter säsongen var det väldigt positivt. De var nöjda och tyckte att jag hade kommit in i det bra jämfört med i fjol när jag kom över och spelade sex matcher i slutet av säsongen. Sedan tyckte de att det var kul att jag snäppade upp mig lite extra i slutspelet.
– Det var väldigt motiverande att höra det här inför sommaren. Nu är man extra peppad på att träna och bli ännu bättre.

Max Friberg var långt ifrån den enda svensken i Norfolk. Anaheim Ducks har som bekant draftat en hel del svenskar de senaste åren. I början av säsongen hade han sällskap av Stefan Warg och Rickard Rakell. Warg försvann sedan hem till Sverige medan Rakell spelade en hel del matcher i NHL. I stället anslöt André Petersson från Ottawa Senators farmarlag Binghamton i mars och lite senare även William Karlsson efter att HV71 blivit utslagna ur SM-slutspelet.
– Det var en trygghet. Vi var ett riktigt kanongäng med tio rookies som blev väldigt tajta och hade mycket skoj ihop, säger Max Friberg som tycker att landsmännen skötte sig bra.
– Rickard spelade nästan till sig en NHL-tröja och var väldigt bra i de matcher jag såg honom spela i Anaheim. Hade de inte haft så många bra forwards hade han blivit ordinarie direkt.
– André var den svensken som gjorde flest poäng i hela AHL och var riktigt vass även när han kom till oss. Han gjorde en riktigt bra säsong. Och ”Wille” var väldigt bra när han kom över. Första vändan innan han åkte hem (och spelade Oddset Hockey Games reds. anm.) var han dominant.

För Max Friberg väntar nu en sommar av hårt arbete hemma i Skövde. Redan på måndag drar han i gång försäsongsträningen. Han kommer att träna både med Skövde IK:s division 1-lag och under ledning av den tidigare lagkamraten Fredrik Söder som har utbildat sig till personlig tränare. Genom att förbättra explosiviteten och styrkan ska NHL-drömmen besannas. Jakten på Max-prestationen är i full gång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch