SHL

Örebro redo att ta nästa steg: ”En väldig konkurrens i laget”

ANNONS

Örebro hade som nykomling en säsong som gick både upp och ner. Trots en bra inledning av seriespelet hamnade man ändå i kvalserien. När krutröken väl hade lagt sig där var det bara att lyfta på hatten och konstatera att Örebro även kommande säsong kommer att spela i SHL.

Inför säsongen var det tänkt att Johan Wiklander skulle vara en av lagets tongivande spelare när det gällde målfabrikationen. Senaste säsongerna har han pendlat mellan 16 och 29 mål i Hockeyallsvenskan. I SHL blev det bara sju mål, men samtidigt ska man komma ihåg att Wiklander hade ett längre uppehåll under säsongen då han var knäskadad.
– Klart att när man är van att göra mycket mål, så är det också det man trivs bäst med och framför allt det man vill göra. Samtidigt får man acceptera att rollerna blir annorlunda när man tar ett steg upp. Det blev ett helt nytt lag som vi hade jämfört med när vi spelade i Hockeyallsvenskan, berättar Johan Wiklander för hockeysverige.se och fortsätter:
– Man får försöka bidra med det som behövs. Jag fick mycket cred för att jag jobbade hårt och spelade mer fysiskt nu då jag inte var den som gjorde mest mål den här säsongen. Ibland är det tufft, men i stället blir man uppskattad för något annat.

Du var skadad under en längre tid, hur påverkade det din säsong?
– Svårt att säga. Det kändes bra precis innan skadan, Vi hade spelat åtta eller nio matcher innan skadan och faktiskt börjat bra. På det viset kom skadan lite olägligt, självklart.
– Jag kunde ändå träna på bra under skadan. Det var bara någon vecka där i början som jag inte kunde göra så mycket med knäet, alltså kondition eller benstyrka. Det tog några matcher att komma tillbaka, men samtidigt fick jag förtroende att spela på en gång så jag inte behövde vara utanför laget någonting. Klart att det hjälpte till så jag kunde spela mig in och snabbt komma in i det igen.
– Klart att det förstörde lite av min säsong, men samtidigt hade jag tur som fick vara med från början då jag kom tillbaka.

Hur förändrades gruppen när Kent Johansson klev in som tränare då Patrik Ross klev av jobbet?
– Det var lite turbulent just då Ross klev av samtidigt som vi var inne i en jäkligt dålig trend som lag. Vi behövde nog en förändring och jag tycker bara att det var positivt då Kenta kom in.
– Det blev lite lugn i gruppen och Kenta är inte den som stressar upp sig i onödan. Han fick alla att lugna ner sig och gå ut och ha kul. Det var en jäkligt bra förändring och det hjälpte oss mycket tycker jag.

Ändrade han mycket på era roller i laget?
– Ja, lite grann. Det var i den vevan som vi gjorde oss av med två av importspelarna (Ben Walter och Justin DiBenedetto) som varit med från början. Då blev det lite förändringar i rollerna. Vi som varit i klubben ett tag och var vana att vara mer offensiva fick mer chanser i powerplay.
– I stort sett var det ändå ungefär samma sak, men lite mer lugn och ro.

Många trodde att Örebro skulle få en tuff kvalserie, men efter tio omgångar stod det klart att Örebro vunnit serien fyra poäng för tvåan Djurgården och trean Rögle.
– Vi hade en bra trupp, men det betyder inte alltid allting. Vi fick en bra start och det tror jag var väldigt avgörande. I första matchen mot Rögle i Ängelholm låg vi risigt till, men lyckades vinna den. Det tror jag var nyckeln till att vi kunde slappna av lite mer.
– Efter den matchen kändes det som att vi spelade ut fullständigt och då var vi det bästa laget i kvalserien.

Var det mycket annorlunda att komma ner som lag från SHL jämfört med då ni klev upp till kvalserien från Hockeyallsvenskan året innan?
– Ja, så är det självklart. Det kändes som att vi inte hade någonting att vinna utan det är väldigt mycket press på laget och klubben. Man känner verkligen hur mycket man vill klara av det. Det skulle vara fruktansvärt att åka ut på en gång när man vet hur lång vägen dit ha varit och hur svårt det är att göra det igen.
– Samtidigt försökte vi prata med varandra innan att vi skulle försöka spela avslappnat och våga spela pucken, inte bara hålla stenhårt i klubban för då blir det svårt att vinna matcher.

Örebro har en stor del av sin trupp klar redan och det tycks som man har en större bredd den här säsongen vilket Johan Wiklander ser som något mycket positivt.
– Vi har gjort klart med ganska många nya spelare samtidigt som det är ganska många spelare kvar sedan förra säsongen. I år hade vi en del skador hit och dit och då är det givetvis bra med en bred trupp. Sedan blir det en väldig konkurrens vilket är bra. Man kommer att få jobba stenhårt för en plats i laget.
– Samtidigt vill man inte själv ha för stor konkurrens eftersom man vill spela så mycket som möjligt. Men som det ser ut nu tror jag att vi kommer att behöva en bred trupp. Jag tycker att det ser jäkligt bra ut och vi har en bra rollfördelning inför nästa säsong.

Om vi pratar personliga mål, hur ser dom ut hos dig inför nästa säsong?
– Det är att ta ett steg till. Kunna bidra ändå mer och växa in ytterligare i SHL-kostymen. Självklart också att försöka bidra ännu mer till laget och visa att jag hör hemma i SHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch