SHL

Leksands hetaste hockeyfamilj – på besök hos bröderna Forsberg

ANNONS

Filip Forsberg har redan fått ett genombrott och fick debutera i NHL den gångna säsongen. Nu satsar lillebror Fredrik på att gå i storebrors fotspår. Hockeysverige.se åkte till Åkerö i Leksand för att träffa de talangfulla bröderna där allt startade för att prata om den ljusa framtiden som ligger för deras fötter.

ÅKERÖ/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Åkerö Skola ligger på andra sidan Dalälven i Leksand sett från Tegera Arena. Det är där som hockeysverige.se stämt träff med två av svensk ishockeys största talanger, bröderna Filip och Fredrik Forsberg. Varför Åkerö Skola? Jo, det var här som bröderna gick i grundskolan, men även tillbringande timme ut och in för att spela hockey på den lilla rinken just bredvid skolans huvudbyggnad.
– Man har spenderat att stort antal timmar här på planen på skoltid givetvis, men även efter skoltid. Jag är fortfarande här och åker inlines med grabbarna. Klart att det är lite nostalgiskt att vara här, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se.

Fredrik Forsberg tillägger:
– Man hängde på brorsan hit, men jag spelade en del med mina egna kompisar här på rasterna. Jag han ändå gått här på skolan i sex eller sju år så det har blivit ganska många matcher på den här rinken.

Familjen Forsberg flyttade till Leksand 2001. Pappa Patrik Forsberg spelade som junior i Leksand, men flyttade senare till Uppsala och Östervåla där han spelade hockey för Almtuna och ”Våla” i gamla ettan. Mamma, Carina, kommer dock från Leksand.
Filip Forsberg:
– Vi spelade ingen hockey i Östervåla. Jag var fem år när vi flyttade hit till Leksand och det fanns inga lag för så unga spelare i Östervåla. Jag började väl åka lite skridskor där men, som sagt var, så fanns det inga lag för mig i alla fall och Fredrik var är ju ännu yngre.

Pappa har spelat i både Östervåla och Almtuna, hur har han påverkat er som spelare?
– Han kan mycket hockey och han har varit tränare i många år både för mig och för Filip, berättar Fredrik Forsberg och fortsätter:
– Säger han något så tar man det till sig även fast det ibland kan vara lite kritik och så. Jag känner att det har gett mig mycket i alla fall.
– Det är samma sak för mig. Han tränade mig då jag var mindre. Än i dag kommer han med lite tips efter att han har suttit och kollat matcherna, säger Filip Forsberg med ett skratt.

HOPPAS FÅ TESTA SPEL I U20-LANDSLAGET

Fredrik Forsberg.

Fredrik Forsberg debuterade i SHL med Leksand förra säsongen. Totalt blev det tolv matcher, men inga poäng. Däremot visade han med 23 mål och totalt 48 poäng på 42 J20-matcher att han har en offensiv som Leksand kan få mycket nytta av framöver.
– Debuten? Det var häftigt. Det gick ganska fort, två spelare försvann och jag fick hoppa upp i A-laget. Det blev bara en eller två veckors träning sedan spelade vi match nästan direkt. Egentligen var det ganska skönt att allt gick så fort så att man inte han bli nervös.

Vad var den stora skillnaden mellan SHL och J20?
– I SHL är spelarna mycket smartare samtidigt som det är mer styrspel och taktik. I J20 är det en mer flängig hockey och det kan vara målchanser i varje byte. I A-laget måste man ta vara på dom chanserna man får.

Hur utvecklades du under säsongen av träning och matcher i A-laget?
– Framför allt i det fysiska spelet och i skridskoåkningen. Det går fortare och man lär ju få lov att hänga med, säger han med ett leende.

Vad blir målsättningen inför nästa säsong?
– Det får bli att spela så mycket som möjligt i A-laget, få förtroende och ta vara på chansen.

JVM kommande säsong spelas i Kanada, men spel där är inget som Fredrik Forsberg räknar med.
– Det beror på hur man börjar den här säsong och hur det går sedan. Man får hoppas att sommarfysen ger lite utdelning så kanske man får testa i alla fall.

”HOPPADES PÅ FLER NHL-CHANSER”

Filip Forsberg.

Fredrik Forsberg är född 1996, men eftersom han är född sent på året är han inte aktuell att draftas i NHL den här sommaren. Att hamna i NHL precis som brorsan är givetvis en målsättning som finns där.
– Klart att man vill dit. Det väl en bra sporre att se Filips väg eftersom jag har gjort nästan samma resa som han hittills. Det skulle vara häftigt att åka över och testa på, men det där får man se framöver vad som händer.

Har du hunnit varit över och sett Filip i någon match under säsongen?
– Nej, jag har haft full upp med min säsong. Jag har varit uppe på natten och tittat på någon av hans matcher på TV.

Jag antar att pappa varit uppe och tittat?
Filip Forsberg:
– Ja, absolut. Det funkade bra när jag spelade i AHL för då kunde han köpa hem matcherna och se dom dagen efter. Då behövde det inte bli så många sena nätter.


Foto: All Over Press

Det blev 13 matcher, ett mål och totalt fem poäng för Filip Forsberg i Nashville förra säsongen. Större delen av tiden tillbringade han med Milwaukee Admirals i AHL där han svarade för 15 mål och totalt 34 poäng på 47 matcher.
– Det började bra på träningslägret, men sedan fick jag en skada och missade två matcher. Det var synd att skadan kom just då eftersom jag hade en bra känsla på lägret och sedan satt den kvar.
– Jag fick göra mål direkt, men sedan gick säsongen lite upp och ner och det är väl också så det kan vara.

Var har du ”förstamålpucken”?
–Dom har gjort en liten tavla med pucken och en sammanfattning med datum och så vidare. Den har jag hemma här i Leksand.

Du är ”bara” 19 år, men är du ändå besviken över att du inte fått mer chanser i NHL den här säsongen?
– Ja, lite grann. Det måste jag ändå säga att jag känner. Speciellt efter Junior-VM där jag tyckte att jag gjorde det bra. Jag hoppades jag kunde få någon chans då och hoppats jag hade kunnat behålla formen men hade.
– Det blev en match efter det när ”Bengan” Hörnqvist blev farsa. Klart att jag gärna velat spela någon match till. Samtidigt är det bara att acceptera. Trots allt är det dom som bestämmer och för mig handlar det om att hela tiden göra mitt bästa och vara redo när chansen dyker upp.

Hur har du upplevt säsongen i Milwaukee?
– Den tycker jag har varit bra. Jag har fått spela mycket och spelat både powerplay och boxplay i stort sett hela säsongen. Jag tror ändå det har varit nyttigt att få komma in lite i spelet i dom mindre rinkarna och allt sådant. Jag tror att jag kommer ha stor nytta av det till nästa säsong.

Har du känt någon press på dig att leverera och prestera med tanke på att du gick i draftens första runda 2012?
–Nej, inte för den sakens skull och Nashville draftade egentligen inte mig utan det var ju Washington.
– Den största pressen sätter man alltid på sig själv eftersom man vet vad man kan och vill få ut det i varje match. Så ser jag det i alla fall.

Hur har det fungerat socialt att flytta till USA?
– Jo, men det har ändå fungerat bra. Jag hade min lägenhet i Nashville och, som jag sagt till dig tidigare, så bodde jag och Mattias Ekholm ihop. Vi trivdes väldigt bra och gjorde i stort sett allt tillsammans utanför rinken.
– När jag blev nedskickad till Milwaukee är jag glad för att jag hade Magnus Hellberg och Patrick Cehlin där. Det har funkat kanon utanför isen måste jag säga. Inte bara då med svenskarna utan med alla andra också. Man kommer in i det ganska fort och det är skönt att ha ett bra liv utanför isen också.

Är det stor skillnad utanför isen i ligorna i USA och Kanada jämfört med exempelvis här i Leksand?
– Ja, det är lite skillnad måste jag ändå säga. Här i Leksand var det några som var i min ålder och det blev att man hängde lite mer med dom.
– Samtidigt är det ett ganska ungt lag i Milwaukee och där hängde jag med ”Mange” och ”Sillen” varje dag. I Nashville var spelarna lite äldre och många har familjer vilket gör att man kanske är lite mer var för sig.
– Fast å andra sidan var det så här också. Det var inte direkt så att jag hängde med (Jens) Bergenström och dom, skrattar Forsberg.

Vilka signaler har du fått för nästa säsong?
– Egentligen inga alls. Det är svårt för dom att säga något, speciellt när inte klubben hade någon tränare klar när jag åkte hem. Dom har bara sagt att det är en viktig sommar och det gäller att komma så bra förberedd som möjligt för att försöka ta en plats och bidra till Nashville. Det är mitt mål också utan tvekan.

Om det skulle bli AHL igen, kan du tänka dig att ta ett år i Europa för att få mer erfarenhet och rutin?
– Jag vet faktiskt inte och det är svårt att svara på. Förhoppningsvis kommer jag inte hamna i den situationen. Vi får se, men mitt mål är inte att åka hem utan det är att spela där borta.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Tills vidare kommer bröderna Forsberg träna tillsammans med Leksand.
– Vi tränar på nu i juni, två gånger om dagen. Sedan får vi en månad egen träning, säger Fredrik Forsberg och fortsätter:
– Det är så bra när vi bor här eftersom vi har nära till gymmet, spåret och skottramper. Det blir full fart hela sommaren.

Hur mycket följer ni varandra under säsongen?
Fredrik Forsberg:
– I början när Filip var i NHL gick jag upp och highlights på morgonen om det hade hänt något. När han spelade i AHL vart det lite mindre. Sedan får jag veta mycket av pappa hur det går.

Filip Forsberg:
– Det har varit svårt att följa J20 förutom statisk och sådant. Men jag såg första matcherna Fredrik fick spela i A-laget. Man får försöka hänga med så mycket som möjligt och förhoppningsvis får han spela mer det här året.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL