SHL

Hersley: ”KHL eller spel i Schweiz lockar mest”

ANNONS

Han har anbud från KHL, men nu blandar sig även klubbar från NLA in i jakten på Leksand succéback Patrik Hersley. Det verkar därmed som det blir spel i Ryssland eller Schweiz för 27-åringen nästa säsong.
– Det finns intresse från Schweiz och förmodligen snart också ett konkret alternativ, säger Hersley till hockeysverige.se.

Patrik Hersley hade en smått otrolig säsong med Leksand. Han satte målrekordet för backar i SHL/elitseriens historia med 24 fullträffar och var på så vis högst delaktig i att Leksand undvek en kvalserieplats. Lägg där till att han fick chansen att debutera i Tre Kronor och kom ytterst nära en VM-biljett.

Var Hersley ska spela kommande säsong har varit ganska osäkert efter att hans kontrakt med Leksand löpt ut. Han har placerats i KHL, HV71 men även i andra klubbar runt om i Europa. Nu börjar Hersley  känna sig mogen för att ta ett beslut hur det kommer att bli även om han ännu inte riktigt bestämt sig.
– Tankarna kring det är att det börjar dra ihop sig till att ta någon form av beslut. Att nu börja samla in lite kontraktsförslag som jag fått och bestämma mig för åt vilket håll jag ska gå helt enkelt. Jag har inte riktigt tagit mig hela vägen dit ännu, men jag är på väg i någon form av process där, säger Patrik Hersley till hockeysverige.se.

Är KHL och en plats i ett av dom två första backparen i ett lag det som lockar mest?
– Ja, det är väl så, bland annat. Det eller spel i Schweiz. Det finns intresse därifrån och förmodligen snart också ett konkret alternativ.

Du har fått rena förfrågningar från KHL och Schweiz med andra ord?
– Ja, det har jag fått.

Det skrevs i förra veckan att Patrik Hersley skulle hälsa på hemma hos Andreas Appelgren i Mariestad för att diskutera eventuellt spel i Leksand kommande säsong. Men att det var anledningen till hans besök i Västergötland avvisar Hersley bestämt.
– Det var helt enkelt så att jag var på väg söder ut med familjen. Då frågade jag om han skulle vara där hemma ungefär vid den tiden som vi körde förbi. Det var han så vi träffades, pratade en stund och käkade lite.
– Det har framställts som något helt annat. Att det skulle vara någon sorts övertalning inför nästa säsong, men det var det inte.

LEKSAND – DET ENDA ALTERNATIVET I SHL

Foto: Ronnie Rönnkvist

Om det inte skulle bli spel i KHL eller Schweiz lockar det Patrik Hersley att stanna i Leksand ytterligare en säsong.
– Ja, det tycker jag att det gör. Leksand hade varit det naturliga stället att spela på. Nu har jag inte heller låtit andra lag varit med i bilden.
– Klart att det skulle vara intressant att spela där om jag skulle stanna i SHL. Det tror jag att både jag och Leksand hade tyckt.

Patrik Hersley var nära en VM-biljett, men han tror själv att den uteblev på grund av att han fick lite ”soppatorsk” i Oddset Hockey Games strax före VM.
– För det första var det lite slut i tanken och jag hade inte riktigt kraft, ork och lite av extra motivation för att ta ytterligare ett steg den här säsongen. Jag kände mig lite grann nöjd och färdig och vad allt det kan nu vara eller innebära.
– Sedan kom jag heller inte så bra in i den sista turneringen före VM. Jag hade lite otur samtidigt som jag var lite slarvig och var inne på mål bakåt och lite sådant. Det började att gå emot eller rättare sagt det gick inte med mig helt enkelt och då blev det lite så att det får gå som det går.

Blir man mentalt ganska utmattad efter en så bra säsong där framför allt alla framgångar kommit väldigt snabbt?
– Jag har inte känt det tidigare, men jag gjorde det nu. Även om det låg en VM-plats i potten så hade jag inte det här riktiga ”svunget” och kraften som man behöver utan det var andra spelare som kom dit med mer ”svung” och mer kraft.

Trots att det inte blev VM-spel är Patrik Hersley mycket stolt över att fått debutera och spela i Tre Kronor under den gångna säsongen.
– Känslan att dra på sig Tre Kronor-tröjan är grymt skön. Jag känner en personlig stolthet över att att man har lyckats med något och har tagit sig någonstans.

Steget från SHL till internationell hockey upplevde Hersley inte som alltför stor inledningsvis.
– Egentligen kände jag lite både och. Under säsongen kände jag att jag hängde med utan problem när det var i Channel One Cup och även på träning. Allt höjdes sig kanske ett snäpp när det började närma sig VM samtidigt som jag sänkte mig lite grann i tempot.
– Det är nog därför som jag känner att det var lite både och, alltså att det blev lite tuffare samtidigt som jag inte heller var på min bästa nivå.

I dag skriver vi alltså den 4 juni 2014 och för tillfället befinner sig Patrik Hersley hemma i Leksand och tränar.
– Jag kör här i Leksand med laget, men jag kör mitt eget program.

När hoppas du ha klart med var du kommer att spela säsongen 2014/15?
– Snart, men jag kan inte säga om det är fem till tio dagar eller om det är två till tre veckor. Det vet jag faktiskt inte, men någonstans under den tidsperioden hoppas jag ha allting klart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch