Vancouver

Svenskbackens glädjebesked: ”Finns inte på kartan att han trejdas”

ANNONS

Hans namn har figurerat i trejdrykten de senaste månaderna. Men nu kan Alexander Edler pusta ut. Enligt Vancouver Canucks nye president Trevor Linden är det över huvud taget inte aktuellt att släppa ifrån sig den svenske backen.
– Han har alla verktyg för att bli en dominant toppback, säger Linden till Vancouver Province.

Alexander Edler har sin kanske sämsta NHL-säsong bakom sig. Efter att John Tortorella tog över Vancouver Canucks hade den svenska backstjärnan svårt att finna sig till rätta i det nya spelsystemet. På 63 matcher gjorde han bara 22 poäng och hade därtill den sämsta plus- och minusnoteringen i hela NHL, -39.

28-åringens tuffa säsong gjorde att han började figurera i allt fler trejdrykten. Ett tag lät det som om han skulle försvinna redan innan trade deadline i början på mars, då bland annat Detroit Red Wings uppgavs ha visat stort intresse för jämten från Östersund.

Någon trejd blev det inte då och någon trejd inte i sommar heller. I alla fall inte om man ska tro klubbens nye president, den tidigare storspelaren Trevor Linden. I en intervju med Vancouver Province säger Linden tydligt och klart att Canucks inte tänker göra sig av med Alexander Edler.

”SKA FÅ HONOM ATT BLI DEN HAN KAN VARA”

– Han är den första som skulle erkänna att han inte hade en bra säsong. En del i vårt jobb ligger i att försöka få honom att bli den Alex Edler som vi alla vet att han kan vara. Han har skickligheten som varje lag vill ha och vi måste bara se till att få honom att spela som han ska spela, säger Trevor Linden till tidningen.

Edler går i höst in på andra året av ett sexårskontrakt som har en lönetaksträff på fem miljoner dollar. Om den svenske backen spelar på den nivå han har gjort tidigare i karriären är det ett kontrakt som framstår som rena lyckträffen för Canucks. Fortsätter han däremot att underprestera kommer det att räknas som lönetaksslöseri.
– Det finns inte en klubb i ligan som skulle tacka nej till att ha en Alex Edler i laget. Men det finns inte på kartan att vi ska släppa honom. Vi vill jobba med Alex för att få hans spel att funka igen och jag vet att han är inspirerad att göra det, säger Trevor Linden.

Alexander Edler har spelat samtliga av sina 494 NHL-matcher med Vancouver Canucks. Sin bästa säsong hade han 2011/12 när han gjorde 49 poäng (11+38) från lagets blålinje.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch