Kristian NäkyväFoto: All Over Press

Kristian Näkyvä. Där har ni Luleås senaste backförstärkning. Den poängstarke backen hämtas från finska European Trophy-segrarna Jyp och förväntas ersätta Johan Fransson som klubben räknar bort för kommande säsong.
– Jag ville utomlands och hade möjligheten att åka nånstans och Luleå verkade vara det bästa laget att åka till. Nu ser jag fram emot att åka dit, säger finländaren som skrivit på för tre år med klubben.

I Luleå ser man VM-backen Johan Fransson som förlorad. Han siktar mot spel i NHL eller KHL istället.
På måndagen fick klubben klart med den man förväntar sig ska ersätta honom. Finländaren Kristian Näkyvä som skrivit på för tre år med klubben.

Den 23-årige backen var JVM-back 2010, men slog inte igenom på klubblagsnivå förrän han lämnade Blues organisation för spel med Jyp 2011 efter att ha haft stora problem att ta en tröja i Helsingfors-klubben.
– Det är en jättebra kille. En utmärkt skridskoåkare. Han har också bra blick för spelet spelsinne, förmåga att leverera passningar och assist och har bra skott. Egenskaper som gör honom väldigt duktig i powerplay. En skicklig back med enorma framtidsmöjligheter, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström till Luleås hemsida.

I Jyp slog Näkyvä igenom ordentligt och sköt 23 poäng (7+16) på 55 matcher första säsongen och har fortsatt den inslagna vägen under sina tre säsonger i klubben. Ifjol blev det 28 poäng och den gångna säsongen 26.

Bara en back i den finska hockeyn har gjort fler poäng än Näkyvä under de tre senaste säsongerna: Toni Söderholm, som smekt ihop 102 poäng för IFK Helsingfors med god hjälp av sin 47-poängssäsong för två säsonger sedan.

I december förra året landslagsdebuterade Näkyvä när han spelade med Finland i Channel One Cup där han hade en assist, på finländarnas enda mål i 1-3-förlusten mot Ryssland i turneringens sista match.
Han fanns även med i de tidiga april-landskamperna inför VM den här säsongen, men ratades senare från truppen.
– Jag ville utomlands och hade möjligheten att åka nånstans och Luleå verkade vara det bästa laget att åka till. Nu ser jag fram emot att åka dit, säger Kristian Näkyvä själv.

Näkyvä blir den andra backen Luleå plockar in från finska ligan till kommande säsong. Sedan tidigare har man klart med hemvändaren Per Savilahti Nagander.