Nyheter

Belfours son vill spela i Sverige: ”Älskar att vara här”

ANNONS

Hall of Fame-målvakten Ed Belfour gjorde en säsong i Leksand innan karriären var över. Nu hoppas sonen Dayn Belfour, även han målvakt, att han ska få möjlighet att spela ishockey i Sverige. Helst redan under nästa säsong.
– Jag kan börja spela redan idag och sedan stanna här i Sverige resten av livet, jag älskar att vara här, säger  han till hockeysverige.se.

MÄRSTA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Medan pappa Ed Belfour sitter på läktaren i Pinbackshallen i Märsta har hans son, Dayn Belfour, 25, träning ute på isen tillsammans med målvakter som Viktor Fasth, Erik Hanses, Robin Rahm, Julius Hudacek, Markus Svensson och så vidare på GoalieMania. Instruktörer är bland andra två av Sveriges mest ansedda målvaktstränare, Stefan Persson och Micce Andreasson.

Efter träningen kommer Dayn Belfour fram till hockeysverige.se för en pratstund och när man just innan pratat med hans pappa Ed inser man att han knappast kan förneka faderskapet.
– Jag började stå i mål på grund av honom. Pappa var en av dom bästa målvakterna i världen och han är min hjälte. Han har varit min förebild och jag har alltid försökt att bli lika bra som han var.

Kände du press på dig att prestera när du var yngre på grund av namnet Belfour?
– Du vet det är alltid press på målvakter. Eftersom pappa var så pass stor som målvakt försökte jag bli lika bra som honom, skrattar Dayn Belfour och fortsätter:
– Jag kanske en dag bli lika bra som han, men pressen att nå dit känner jag mer som en positiv press.

Såg du ofta på när han spelade?
– Ja, absolut. När jag växte upp såg jag alla matcher oavsett om han var på roadtrip eller spelade hemma. Det var också så jag lärde mig hur jag skulle spela i målvakt, alltså genom att se hans matcher på TV eller om jag var på hans träningar eller från läktaren när han spelade hemmamatch.
– Jag började stå i mål först då jag var 12 år. Innan det spelade jag både forward och back. Jag minns att jag sa ”Pappa jag vill ha en målvakstutrustning i julklapp”. Tomten kom också med en målvaktsutrustning och efter det var jag målvakt, haha…

”JAG VILL SPEL HÄR PÅ EN GÅNG”

Ed Belfour.

Ed Belfour spelade en säsong med Leksand i Hockeyallsvenskan, men även om det var tänkt att Dayn skulle åka över och hälsa på sin pappa i Sverige blev det aldrig av.
– Nej, det blev aldrig så eftersom jag var i Winkler, Manitoba och spelade juniorhockey då. Det var tänkt att jag skulle komma över hit vid jul det året, men tiden passade inte in med min egen hockey så jag kunde inte resa över hit.
– Det hade varit trevligt, men det känns både kul och bra att vara här nu.

Vad har pappa sagt om Sverige och Leksand?
– Han älskar Leksand. Vi var där uppe några dagar innan vi kom hit ner. Landskapet är så vackert och det är så otroligt mycket träd och sjön (Siljan) är så också så vacker. Sedan är människorna i Leksand så vänliga.
– Vänner till familjen, ”Westgards” (Westgärds), tog han om oss på ett fantastiskt sätt där uppe. Pappa älskade Leksand, jag älskar också att vara där. Om jag har tur så kanske jag får chansen att spela i Leksand en dag.

Dayn Belfour spelade för Unviversity Of Wisconsin-Superior senaste säsongen, men målsättningen är betydligt högre hos honom än att spela i den lägre av de collegeligorna.
– Jag har möjligheten att åka tillbaka och spela där, men jag försöker hitta bättre valmöjligheter genom att komma hit. Det är inspirerande att få spela den annorlunda hockey som spelas här i Sverige. Jag vill lära mig mycket mer och jag har också väldigt mycket kvar att lära.
– Jag skulle faktiskt väldigt gärna spela här i Sverige. Hitta en klubb att spela för och hjälpa klubben till framgång samtidigt som klubben hjälper mig med min utveckling som målvakt.

Hoppas du på spel i Sverige redan nästa säsong?
– Ja, jag vill spela här på en gång om det är möjligt. Jag kan börja spela redan idag och sedan stanna här i Sverige resten av livet, jag älskar att vara här, skrattar Belfour.

Då kan du väl sova kvar här i hallen eftersom Arlanda har ett lag som spelar här?
– (Skratt) Jag är inte så bra på vilka lag som spelar här i Sverige, men jag vet att det finns många bra hockeylag här. Har jag tur kanske jag får möjligheten att spela i ett av dom.

Vilka är dina intryck av campen?
– Campen är fenomenal. Det är så många talangfulla målvakter med här från hela världen…

”Dayn is the best!”
Julius Hudacek sticker fram huvudet mitt under intervjun och skrattar gott.

Belfour fortsätter:
– Jag får hjälp av tränarna och dom andra målvakterna med min utveckling samtidigt pratar vi mycket om olika situationer som kan uppstå på matcherna och hur man gör bästa räddningar i olika lägen. Vi pratar också mycket om olika målvaktsstilar.
– Instruktörerna på isen är utmärkta och man ger mig tips på så många viktiga små detaljer. Jag känner att jag kommer att bli en bättre målvakt under den här veckan i Sverige. Jag har haft otroligt kul den här och det är helt klart den bästa och roligaste camp jag någonsin har varit på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL