Patrik HersleyFoto: Bildbyrån

På tisdagen blev det klart. Det blir spel i KHL för Patrik Hersley. Rekordbacken har valt att skriva kontrakt med Sibir från Novosibirsk där han kommer få fyra finska lagkamrater och blir klubbens femte svensk genom tiderna.

 Det blir spel i KHL nästa säsong för succébacken Patrik Hersley. På tisdagen stod det klart att han skrivit på för ett år med Sibir från Novosibirsk, det uppger hans agent Christian Sjögren via Twitter.

Den 27-årige backen fick sitt stora genombrott på SHL-nivå under den gångna säsongen när han slog målrekordet för backar i SHL och sköt 24 mål, tre fler än någon back tidigare gjort i ligan.
Därefter har det varit givet att han skulle prova på spel utomlands och passa på att dra ekonomisk nytta av sin kanonsäsong.

Valet föll alltså för KHL och Sibir. En klubb som tidigare haft fyra svenskar hos sig. Daniel Henriksson var där redan 2007. Säsongen 10/11 var Stefan Liv och Alexander Hellström där och säsongen efter var David Petrasek där under en kort sejour.

Den gångna säsongen tog sig klubben till kvartsfinal för första gången sedan KHL inleddes. Man skrällvann mot Ak Bars i åttondelen innan man föll med 0-4 i matcher – samtliga matcher med uddamålsförluster – mot blivande mästarna Magnitogorsk.

Klubben har sedan tidigare fyra finska spelare i truppen, samtliga kvar från fjolårets säsong. Det handlar om målvakten Mikko Koskinen samt anfallarna Jarno Koskiranta, Jonas Enlund och Jori Lehterä, där den sistnämnde tillhört en av ligans bättre spelare under de senaste säsongerna.

Målrekordet för backar i KHL sattes 2008 under premiärsäsongen. Då sköt kanadensiske kazaken Kevin Dallman 28 mål för Barys. En notering som slog ut även toppnoteringarna från tidigare ryska och sovjetiska ligan.