Tjeckiska ligan

Sparkades efter en KHL-match: ”Ryssland är ett speciellt land”

ANNONS

Han lämnade Frölunda för spel i KHL. Efter en enda match med Sibir Novosibirsk fick Julius Hudacek överraskande beskedet att han hade fått sparken av klubben. För hockeysverige.se berättar den nya Örebromålvakten om förvirringen.
– Jag förstod inte vad som hade hänt och jag frågade coachen och många andra om dom visste, men ingen visste någonting, säger Hudacek om den udda företeelsen.

MÄRSTA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Till hösten återvänder den slovakiske VM-målvakten, Julius Hudacek, till svensk hockey. Säsongen 2011/12 spelade han för Södertälje i Hockeyallsvenskan och 2012/13 med Frölunda i elitserien. Nästa säsong blir det en tredje klubbadress i Sverige för 25-åringen från Spisska Nova Ves då han har skrivit ett tvåårskontrakt med Örebro.

Foto: All Over Press/Bobbo Lauhage

Fjolåret blev lite annorlunda för Hudacek. Ryska KHL-klubben Sibir Novisibirsk värvade honom, men efter att bara ha stått en match valde klubben att redan i september bryta kontraktet med honom. Varför man gjorde det valet vet Hudacek inte än i dag.
– Tiden i Sibir var verkligen kort. Jag ville spela i KHL eftersom jag ville prova på något nytt. Redan efter en match fick jag lämna laget. Självklart kom det som en överraskning, inte bara för mig utan för alla. Jag förstod inte vad som hade hänt och jag frågade coachen och många andra om dom visste, men ingen visste någonting, berättar Julius Hudacek för hockeysverige.se.
– Trots allt, inget ont som inte har något gott med sig. Jag flyttade till Tjeckien och spelade för Pardubice. Det blev en riktigt bra säsong för mig och jag spelade 38 matcher där. Jag fick alltså spela mycket, vi gick till slutspel och vi hade 10 000 människor på varje hemmamatch så jag hade det väldigt roligt där i stället.

När du inte fick reda på varför du inte fick vara kvar i Sibir blev du då mycket besviken?
– Överraskad och besviken. När jag var i Frölunda säsongen innan ringde dom till mig två veckor i rad och sa att man ville ha mig dit. Då jag kom till Sibir vann vi fem av sex träningsmatcher och jag kände att vi hade ett bra lag.
– Sedan förlorade vi en match då jag stod. Det var en helt vanlig match kan man väl säga. Vi förlorade med 3-2 eller, inte 7-1 eller något. Efter den matchen fick jag inte vara kvar och självklart var jag väldigt besviken. Samtidigt, när jag valde att åka till Ryssland visste jag att det kunde hända märkliga saker för det är ett speciellt land.
– Det hade varit en sak om jag inte hade klarat av att spela på den nivån som var där. Sådant känner man, men jag tycker att det kändes bra. Fast, som sagt var, tiden där blev väldigt kort.

GJORDE BRA IFRÅN SIG I ”HASEKS KLUBB”

Pardubice, som Hudacek kom att spela resten av säsongen för, är som bekant tidigare NHL-stjärnan Dominik Haseks moderklubb. Hudacek fick också möjligheten att träffa Hasek vid några tillfällen under säsongen.
– Han var givetvis aldrig med och tränade med oss eftersom han har slutat. Han var på några av våra matcher under säsongen så jag fick chansen att prata med honom vid några tillfällen. Hasek är en bra person och en rolig kille.
– Som jag sa var det en väldigt rolig säsong i Pardubice och att spela inför så mycket folk varje match var en häftig upplevelse. Dessutom är Pardubice en riktig hockeystad.

Inför årets säsong valde alltså Hudacek att lämna Pardubice för att skriva på för Örebro i SHL.
– Jag känner Kenta (Johansson, tränare) sedan min tid i Frölunda. När det blev klart att man skulle få spela kvar i SHL efter att ha vunnit kvalserien kontaktade man mig första gången. Självklart var en av dom viktiga anledningarna till att jag tackade ja att Kenta var i klubben som coach.

Micce Andreasson.

I Örebro får han Johannes Jönsson och Henrik Lundberg som målvaktskollegor.
– Det två unga killar och jag visste inte mycket om dom tidigare. Nu har jag lärt känna dom här på campen och…
Hudacek suckar och ler lite samtidigt innan han fortsätter:
– Jag inser att det kommer att bli tuff om målvaktsplatsen i Örebro för det är två bra målvakter och som också har en väldigt bra teknik. Dom har jobbat två år tillsammans med Micce (Andreasson, målvaktstränare) och fått en bra målvaktsutbildning. Jag måste försöka vara bättre än dom. Jag kommer att få jobba hårt, men jag tror att det kommer bli väldigt kul.

Örebro hamnade i kvalserien förra säsongen, men klarade det spel där galant. Nu tror Hudacek att man till nästa år är redo för att ta sig till slutspel.
– Jag hoppas det i alla fall. Det är vårt mål att gå till slutspel. Växjö är ett bra exempel för oss att titta på. Man spelade i division 1, sedan i allsvenskan några år, det blev spel i elitserien men kom första året att spela i kvalserien och i år spelade man semifinal.
– Vi måste också ta det steg för steg. Nu är vi i SHL och slutspel borde vara vårt mål den här säsongen. Jag vet inte exakt hur bra vårt lag är i år, men jag vet att vi har väldigt bra spelare. Sedan tappar många lag flera av sina bästa spelare så allting kan hända nästa säsong.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL