Nyheter

Han ska få fason på Björklöven: ”Gillar den atmosfären”

ANNONS

Återkomsten till Hockeyallsvenskan blev en tung historia för Björklöven. Efter en fasansfull andra halva av grundserien tvingades laget kvala sig kvar i ligan. Nu ska veterantränaren Mats Waltin få ordning på Umeås stolthet.
Han ser fram emot utmaningen.
– Björklöven är en klubb som man har mycket åsikter om. Att vara i en sådan miljö gör att man blir otroligt nyfiken och intresserad. Jag gillar den atmosfären, säger Waltin till hockeysverige.se.

ENHÖRNA (HOOCKEYSVERIGE.SE)
Klassiska Björklöven ska etablera sig i HockeyAllsvenskan bland annat genom att en av svensk hockeys mest klassiska spelare, Mats Waltin, som tränare. Nu är ju inte Waltin direkt någon norrlänning utan är uppväxt i Farsta söder om Stockholm.

Hockeysverige.se reste ner till Enhörna utanför Södertälje där Mats Waltin bor i dag. När vi träffar honom har han just kommit hem från Umeå för att redan dagen därpå resa vidare norrut för att fira midsommar.

Mats Waltin.

Första frågan är given för oss, varför tränar sörmlänningen Waltin just Björklöven från Västerbotten kommande säsong?
– Björklöven tillsatte en ny sportchef (Fredrik Grönberg). Han skulle sätta en ny sportslig organisation utefter hans tankar om olika roller. Framför allt då att man skulle ha en tränare som ansvarar för helheten och en som skulle ha det individuella ansvaret. Då vart jag ett an namnen som dök upp.
– Jag kände direkt det som jäkligt inspirerande med tanke på det upplägget han beskrev för mig med det här att man skulle ha tränare som hade olika ansvarsområden. Inte bara ha tränare som kanske går mer på vänskap än kompetens. Det här gör att det ställs andra krav på en själv att man måste vara på tårna.
– Jag känner mig otroligt stimulerad av den uppgiften, att få jobba med ledare som jag aldrig träffat tidigare. Det ställer också krav på mig som människa att kliva in med en prestigelös känsla och jobba hårt för att få till ett bra teamwork på ledarsidan.
– Sedan är det så att, det kommer jag även ihåg från när jag själv lirade, Björklöven är en klubb som man har mycket åsikter om. Att vara i en sådan miljö gör att man blir otroligt nyfiken och intresserad. Jag gillar den atmosfären, det måste jag säga.

Mats Waltin har spelat åtskilliga gånger med både Södertälje och Djurgården mot Björklöven. När vi frågar om hur han minns hur den upplevelsen var spricker han upp i ett leende.
– Det var roligt. Man blev alltid påmind på ett skönt sätt att man spelade på bortaplan. Både när jag var där med Södertälje och Djurgården kunde publiken vara energiska på ett skönt sätt där dom också kunde vara på oss spelare personligen.
– Det var aldrig så att dom var över eller under någonting utan dom var schyssta. Men, som sagt var, man blev påmind att man spelade på bortaplan på ett inspirerande sätt. Det var svåra matcher och påminner om hur det var och är uppe i Skellefteå. När 08:orna kommer upp dit gällde det att hålla ordning på grejorna. Annars åker man på stryk helt enkelt.


Mats Waltin, en storback på sin tid, valdes in i svenska Hockey Hall of Fame i samband med Oddset Hockey Games i våras. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

KÄNDE INTE TILL SIN NYA TRÄNARKOLLEGA

Waltin fortsätter med att berätta ett kul minne från hans tid i Södertälje när man åkte upp till Umeå för att möta Björklöven.
– När jag spelade i SSK, det här är etthundra år sedan, då vände vi lite på det där och gjorde faktiskt en ganska kul grej. Som jag sa så blev vi i SSK varmt mottagna på skönt sätt. Då vet jag att Arne Carlsson, den gamla landslagsbacken, var en av dom som publiken var på rätt mycket. Då skickade vi ut Arne först ensam på isen. Där körde han en form av ärevarv bara för att ta gadden ur Björklövens publik, skrattar Waltin.
– Arne gillade det där och det gäller att vara ganska stark för att klara av det. Jag tycker att det var en ganska kul grej för att svara upp på deras sätt att stötta sitt lag.

Det är inte bara Mats Waltin som är ny på tränarposten i Björklöven. Vid hans sida kommer tidigare tränaren och sportchefen i Mora, Patric Wener finnas.
– Jag hade ingen aning om vem killen var. Jag hade varit och sett SSK mot Mora på Scaniarinken när jag var hemma från Oslo under ett uppehåll. Då såg jag att man hade en Patric Wener i båset, men jag hade ingen aning om vem det var.
– Nu ska jag få glädjen att jobba med honom. Det känns både spännande, kul och annorlunda att man kallar ihop ett tränarteam som aldrig har träffats tidigare. Man plockar dom utifrån utefter något som man hoppas att dom ska tillföra. Det tror jag inte är så vanligt.

Vilka är dina första intryck av Patric Wener?
– Att han är entusiastisk och engagerad. Precis så som jag tycker är lite A och O i ledarskapet. Har du inte ett engagemang och en entusiasm då är det sällan det blir bra fullt ut.
– Sedan har vi Peter Hirsch som lagt målvaktsspaden åt sidan och kliver in som målvaktstränare. Också en underbar människa. Vi har inte träffats så mycket ännu, men en person som jag fått ett otroligt positivt intryck av.

Jag har med mig Björklöven laguppställning…
Har du det? Vad synd (skratt).

ALLSVENSKAN? ”DEN ÄR BANNE MIG UNDERSKATTAD”

Patric Wener.

Truppen ser just nu ut som följer: Målvakter: Kevin Lindskoug och Johan Mattsson. Backar: Stefan Andersson, Alexander Hellström, Per Hållberg, Karl-Johan Lundström, Patrik Nevalainen, Tommy Wargh. Forwards: Linus Boström, Victor Ekeståhl Jonsson, Nicklas Johansson, Kim Karlsson, Mats Lavander, Emil Lundberg, Felix Maegaard Scheel, Jon Palmebjörk, William Quist, Lucas Sandström, Emil Wrenman och Stefan Öhman.
– Jag kommer att göra dig dunderbesviken. För att linda in min okunskap på ett snyggt sätt måste jag försvara mig med att säga att jag varit borta (från Sverige) i två år.
– Om vi börjar med målvakterna har jag sett Johan spela. Kevin såg jag i kvalserien. Jag skulle ljuga om jag sa något annat än att jag framför allt fått det bekräftat att det är två skickliga och utvecklingsbara målvakter.
– Stefan Andersson hade jag i Västerås under mitt andra år där. Han har jag bra koll på och vet att han gjort ett fantastiskt bra jobb i Björklöven. Han har haft en bra utveckling vilket är kul. Per Hållberg, gamla modoiten, är bekant. Namnen Nevalainen och Wargh är bekanta för mig, men jag kan inte säga att jag har koll på dom.
– Lavander känner jag till förstås. Emil Lundberg har varit i Södertälje. Palmebjörk spelade mot oss i Västerås. Han var i Örebro då om jag inte missminner mig. Stefan Öhman är också en bekanting.
– Åren har gått sedan jag såg dom här killarna, men jag gillar det läget lite grann när man är lite själv från scratch. Ibland kan det vara nyttigt både för mig och för spelarna att man är rätt nollställd. Man jobbar utefter här, nu, framåt och ingenting mer. Jag har absolut inget emot det eftersom det gör att man törstar efter att få in information om respektive kille. Inte då bara som spelare utan även som människa. Det känns väldigt stimulerande.

Vilka erfarenheter tar du med dig om Hockeyallsvenskan tar du med dig från dina två säsonger i Västerås?
– Jag hävdade då att allsvenskan hade fått en riktig skjuts och det var otroligt bra matcher. Jag sa ofta det till dom som frågade mig hur allsvenskan är? ”Den är banne mig underskattad”.
– I dag kan jag tycka att den börjar få det ryktet som den förtjänar. En otroligt bra andraliga. Just den här jämnheten som är i ligan. Det är sällan lag åker kors och tvärs för att bara hämta in poäng. Är du inte redo förlorar du var du än är någonstans eller mot vilka du möter.
– Sedan spelas det en fartfylld hockey som är lite annorlunda jämfört med SHL av olika anledningar. Jag tror det tillför en dimension till för publiken. Det blir väldigt frejdigt. Det är också många spelare i allsvenskan som vill upp i sin karriär och nu vet att allsvenskan är ett bra fönster.

Du kommer nu från två säsonger i norska Manglerud, behöver du ställa om ditt tankesätt som tränare när du nu kommer tillbaka till svensk hockey?
– Nej, så känner jag inte. För mig har det alltid varit viktigt att försöka utveckla mig själv hela tiden. Det jag funderar på nu är att försöka hitta nya vägar. Det kan vara nyanser hit och dit, men framförallt våga prova sådant man tror på ihop med Hirsch och Wener. Hitta saker som vi kan utveckla spelarna med. Gör vi det då blir konsekvensen att vi höjer slagstyrkan på laget.
– Det gäller att försöka hitta ett annat tänkande inom det individuella, men även inom det lagmässigt taktiska spelet.
– Vi pratar alltid om spelarnas utveckling, men jag tycker att det är lika viktigt att vi ledare försöker att utveckla oss. Sedan kanske inte det är så lätt alla gånger. För mig personligen inspirerar det mig att försöka ta ett steg till på alla fronter.

Det öppnas nu en möjlighet för fyra lag från Hockeyallsvenskan att ta klivet upp i SHL redan den här säsongen. Men att redan nu i juni spänna bågen så högt är inte Mats Waltin beredd att göra.
– I nuläget hade det varit oerhört felaktigt att placera Björklöven högre upp än vad man förtjänar. Det är många spelare som är kvar från förra säsongen men det är nya ledare. Adderar man ihop det där samtidigt som man har fjolårets resultat i åtanke i ett sådant läge ska man vara oerhört ödmjuk inför uppgiften.
– Vi ska jobba stenhårt på alla fronter för att kliva upp i positionen i allsvenskan. Det är en tuff serie och vi har en lång väg att gå. Det är bättre att låta handlingen tala än att man sätter upp någonting som man inte kanske når upp till.
– Den officiella målsättningen är att vi ska etablera oss i allsvenskan. Vissa kan tycka att det kan låta väldigt luddigt, men för mig låter det helt okej med tanke på fjolåret.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga