Växjö Lakers HC

Puckkonstnären redo för nästa steg: ”Ska stegra upp”

ANNONS

Han är känd som en artist på isen, men fick en tillbakadragen roll under sin första säsong i Växjö Lakers. Nu tror David Åslin sig vara mogen för större uppgifter i SHL.
– Det tar lite tid att komma in i det. Man kan inte tro att man kan komma direkt från Hockeyallsvenskan och göra 30-40 poäng i SHL bara så där första säsongen, säger Åslin när hockeysverige.se träffar honom i Leksand.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Vilket jävla mål!!!”

Det var Växjös David Åslin som fick kommentatorn Stefan Klemetz på C More att tappa fattningen efter en soloprestation utöver det vanliga. Målet kom i Växjös bortamatch mot Färjestad i början av oktober i fjol och korades i våras till säsongens allra snyggaste efter en omröstning på shl.se.

Foto: Ronnie Rönnkvist

David Åslin har gjort sig känd som en spelare som gör spektakulära mål. När hockeysverige.se träffar den snart 25-årige forwarden i Leksand ber vi honom förklara hur det kommer sig.
– Jag vet egentligen inte varför jag vågar göra dom här lite speciella målen. Det kanske handlar om att man har en tro på sig själv, att man kan lyckas i stället för att försöka göra något som inte tror att man kommer lyckas med, säger David Åslin till hockeysverige.se när vi träffar honom utanför gamla Brandstationen i Leksand.
– Jag har alltid trott att man måste försöka för att lyckas. Visst, då misslyckas man kanske också lite mer, men samtidigt när man lyckas så lyckas man verkligen.

Är vi för dåliga på uppmärksamma individuella prestationer i svensk hockey?
– Jag är inte rätt man att svara på det. Man är väldigt bra i svensk hockey på att lyfta fram helheten i ett lag och i en grupp. Det är också vad hockey handlar om, framför allt att det är en lagsport och att det är en grupp som vinner och förlorar.
– Även om det är någon som gör en bra individuell prestation är det någon annan som slagit passningen eller backat upp dig på något annat sätt.

Vad personifierar dig som hockeyspelare?
– Jag tror att jag är en skridskostark forward med en bra teknik och spelförståelse. En spelare som kanske kan göra det här oväntade.

Vilka ser du själv som dom riktiga så kallade lirarna i SHL?
Dick Axelsson är en artist i en klass för sig. Han har en bra kreativitet och spelförståelse. Joakim Lindström är en otroligt duktig hockeyspelare, likaså Oscar Möller.
– Det finns väldigt många bra och kreativa hockeyspelare i SHL som kan göra det här oväntade.
– I Växjö har vi exempelvis Tomi Kallio som även han är väldigt duktig och kreativ samtidigt som han kan göra det här oväntade och även saker i hög fart.


Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

”HAR EN ANNAN ROLL I SHL”

David Åslin var en poängmaskin under sin tid i Leksands juniorer och producerade även bra med poäng under sina båda säsonger med Troja i Hockeyallsvenskan. Den här säsongen blev det dock bara fyra mål och totalt tolv poäng på 54 matcher i SHL med Växjö.
– Till en viss del tror jag att det handlar om att jag har en annan roll här i SHL. Det tar lite tid att komma in i det. Man kan inte tro att man kan komma direkt från Hockeyallsvenskan och göra 30-40 poäng i SHL bara så där första säsongen.
– Man får växa in i det lite grann. Nu var det här mitt första år och man får försöka stegra upp. Till nästa säsong ska jag försöka snäppa upp det ytterligare och då får vi se var det bär någonstans.

Växjö gick, för många lite överraskande, till semifinal förra säsongen. En stor del av den framgången tror David Åslin beror på en stark sammanhållning i gruppen samtidigt som man har spelare med ett stort kunnande.
– Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget samtidigt som vi fått in amerikanska spelare till Växjö som förstår vad som krävs och vilka regler vi svenska killar jobbar utefter i vår grupp. Dom har kommit till vårt lag och visat att dom är otroligt bra grabbar.
– Får man ihop en grupp bra spelare av olika nationaliteter så tror jag att det också blir väldigt bra i längden.

Hur tajta är ni svenskar med era importer vid sidan av isen?
– Vi är jättetajta allihop. Det är också kanske vad som kan skilja sig mot i andra lag där det kan hända att gruppen splittras lite. Vi har en tajt grupp där alla umgås med alla vilket jag känner som väldigt positivt.

Hur ser du på det hockeyintresse och hockeykultur som växer fram i Växjö just nu?
– Jag tycker att man har en jättebra hockeykultur. Det snackas hockey på stan och det är många som går på matcherna. På det viset är det en hockeykulturell stad.
– Hur sedan hockeyhistorien har sett ut förr i tiden i Växjö vet jag inte, det är kanske inte min grej heller, men som folket är där nu så är man väldigt hockeykunniga och det är en hockeyvänlig stad.
– Jag trivs jättebra i Växjö. Det är kul att gå på stan där och det brukar komma fram folk och gratulera när vi kanske har vunnit någon match eller bara för att prata lite hockey. Jag tycker är otroligt kul.

Ni har derbyn mot HV71, kan man jämföra dom med derbyna du spelat med Leksand mot Mora?
– Ja, det tycker jag nog. Det är ett slagkraftigt derby det också, HV mot Växjö. Det är alltid kul med derbyn och alla derbyn brukar vara speciella.
– Det skrivs en hel del kring derbyna. Visserligen läser inte jag tidningarna så mycket men man ser ju på löpsedlarna utanför affärerna.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

”JAG ÄR LITE HALVPAJAS”

En av Växjös trotjänare, lagkaptenen Johan Markusson, lägger nu skridskorna på hyllan. David Åslin ser det som ett rejält avbräck för Växjö.
– Det är otroligt tråkigt såklart. Jag har blivit väldigt bra kompis med Johan och vi kom otroligt nära varandra.
– Han betydde väldigt mycket för Växjö och är en kille som alltid ger precis allt för sitt lag. Sedan har Johan varit en otroligt duktig lagkapten och som hade förmågan att få ihop gruppen på ett väldigt bra sätt.
– Klart att det är ett avbräck, men vi måste acceptera att han kropp kanske har gjort sitt som hockeyspelare. Visst är det tråkigt, men vi får se till att hitta en annan som tar den platsen.

Vilka är dom ledande spelarna i omklädningsrummet hos Växjö som du ser det?
– Vi har ganska många ledargestalter som kan ta det där jobbet, (Erik) Josefsson, Noah Welch, Kallio… Det finns många, men framför allt är det upp till tränaren att ta ut vem som han tycker passar bäst till den uppgiften.

Vilken är din egen roll i omklädningsrummet?
– Man är väl lite halvpajas ibland, säger David Åslin med ett leende.
– Jag är självklart också seriös, men min roll? Man kan väl säga att den är lite upp och ner och varierar lite.

Det är cirka tre månader kvar till SHL-starten och vi ber Åslin fundera kring hans personliga målsättning kommande säsong.
– Jag vill ta ett steg till min utveckling på den här nivån. Nu har jag känt på SHL i en säsong och jag vet hur ligan fungerar. Hur bra man måste vara i vissa situationer och jag hade en del som jag måste förbättra när jag kom upp till SHL. Det var framför allt mitt defensiva spel i egen zon och så vidare. Jag har jobbat mycket på det förra säsongen och tycker också att jag blivit mycket bättre på det.
– Jag ska jobba vidare med det framåt och blandar jag ett bra offensivt spel med en bra defensiv tror jag att det kan bli väldigt bra i år.

Är Sam Hallam (Växjös tränare) duktig på att lyfta fram vad ni måste förbättra individuellt?
– Ja, men det tycker jag att han är. Han är seriös och var klar och tydlig mot mig över vad han tyckte att jag skulle förbättra för att få spela ännu mer och kanske ta en ännu offensivare roll.

Växjö gick till semifinal förra säsongen. Nu är det många lag som tappar några av sina bästa spelare till andra ligor med Växjö behåller stora delar av fjolårstruppen. Vad innebär det för Växjös målsättning nästa säsong?
– Jag ser det som stora möjligheter att Växjö tar ytterligare ett kliv uppåt nästa säsong. Vi har fått behålla en stark och väldigt bra grund av spelare från förra säsongen, spelare som jobbar hårt för sitt lag.
– Nu har vi inte snackat om några speciella mål som vi ska nå upp till nästa säsong, men det kommer nog snart. Klart att vi vill vara med och slåss där uppe. Vi var det i vintras och nästa säsong vill vi gå hela vägen precis som alla andra lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch